Justismuseet

Justismuseet jubilerer

I 1918 åpnet kriminalmuseet i Trondheim dørene for første gang.100 år senere inneholder Justismuseet over 27.000 historiske gjenstander fra politiet og rettsvesenet.

Fra den spede begynnelsen med 600 gjenstander i en kjeller i 1918, fikk det som først ble hetende Trondheim Kriminalmuseum, status som et nasjonalt museum for lov og rett i 2000. I dag er navnet Justismuseet, Norges nasjonale museum for politi, rettsvesen og kriminalomsorg.
– Vårt formål er å synliggjøre hvordan lov og rett er viktig for at samfunnet skal fungere. Vi formidler også verdiene man trenger i et rettssamfunn, sier museumsformidler Christine Rokkan Eriksen.
Hun er en av seks ansatte på museet, som altså fyller 100 år i år – selv om det også inneholder gjenstander fra det aller første kriminalmuseet i Norge, som ble opprettet i Oslo i 1906 av politiinspektør Hans Nicolai Krenkel Jelstrup.
– Noen år senere kom han til Trondheim som politimester, og i 1918 etablerte han et eget
kriminalmuseum i byen, i kjelleren på politistasjonen, med en liten samling på 600 gjenstander. Siden har samlingen vokst. Nå er vi oppe i minst 27.000 gjenstander og har en betydelig fotosamling, forteller Eriksen.

Christine Rokkan Eriksen

Mye på nett

Ingelin Killengreens politidirektøruniform


Blant gjenstandene som finnes på museet i dag, er gamle skarpretterøkser fra 1700-tallet, ulovlige hjemmebrenningsapparater, falskmyntnerutstyr, Rinnan-bandens torturredskaper og en hel del gjenstander fra de to verdenskrigene. Også en utstoppet politihund og en nær komplett samling norske politiuniformer – deriblant Ingelin Killengreens politidirektøruniform – er å beskue på museet.
– Utstillingene våre favner veldig bredt, understreker Eriksen.
– Samlingen består av mye av det gamle kriminalmuseet, inkludert donerte samlinger fra Bergen og Oslo politimuseum. Vi har også en del fengselssamlinger fra blant annet Botsfengselet og Bretvedt kvinnefengsel. Rettsvesenet er nok den delen vi har minst fra, men vi har noen dommerkapper og den slags, fortsetter hun.
Fordi Justismuseet er nasjonalt, har de mange nettutstillinger for å nå ut til hele landet. Med
beliggenhet i Trondheim, er fra trønderhovedstaden og regionen rundt de fleste besøkende kommer fra.
– Men det kommer også busslaster langveis fra i forbindelse med at vi er tilknyttet den kulturelle skolesekken. Og er vi heldige om sommeren, kommer det mange båtturister. Vi har jo gratis inngang, og er sånn sett ganske lavterskel for turister som leter etter museer.

Justismuseet

Skal utvide


100-årsjubilanten har også tenkt å fortsette med utviklingen som har tatt museet dit det er i dag.
Allerede foreligger det planer om å utvide inn i et nærliggende bygg – og dermed bli dobbelt så store.
– Statsbygg holder på med renoveringen, og forhåpentligvis kan vi flytte inn høsten 2019. Da håper vi at vi kan få ordentlige publikumslokaler og resepsjon. Dagens bygg er ikke helt ideelt, medgir Eriksen.
Tanken er å skape et aktivt møtested og samlingssted, ikke ulikt for eksempel Litteraturhuset i
Oslo.
– Vi har vist film og hatt foredrag knyttet til utstillingene våre tidligere, med debatt etterpå. Vi
håper veldig at vi skal klare å få til flere slike arrangementer, sier hun.
Og med større lokaler, er det mer plass til å ta imot flere gjenstander.
– Vi har akkurat fått kontaktpersoner i alle politidistriktene som skal hjelpe med å sikre historisk verdifulle objekter. Jeg tror det ligger en del gamle samlinger rundt omkring. Hovedvekten av det vi får inn, kommer fra privatpersoner. Jeg håper med den nye kontaktordningen at vi får inn mer fra distriktene, sier Eriksen, som oppfordrer alle som har noe de tror kan være interessant, til å ta kontakt.

Powered by Labrador CMS