De norske cyberforsvarerne tildelt Sønstebyprisen: - Stor anerkjennelse
Årets Sønstebypris går til de som forsvarer Norge mot cyberangrep. - De siste årene ser vi stadige angrep fra det vi mistenker er fremmede stater, sier Martin Bernsen, i PST.
Hvert år deles den prestisjetunge Sønstebyprisen ut til personer eller organisasjoner som «i handling har fremstått som en modig forsvarer av de grunnleggende verdier i vårt demokrati». I år gikk prisen til 11 statlige og private institusjoner som forsvarer oss mot cyberangrep.
Blant dem er Kripos NC3 og Politiets Sikkerhetstjeneste.
– Det er stor stas å motta denne prisen på vegne av Kripos og NC3. Det er en stor anerkjennelse at denne delen av samfunnssikkerheten får en slik pris, sier Olav Skard, leder for NC3 ved Kripos.
- Jeg tror denne oppmerksomheten er motiverende for alle som er med på å utvikle dette fagområdet i politiet. Ikke minst er det også svært motiverende for det videre samarbeidet med de andre prisvinnerne, sier Skard.
Han legger til at han takker alle ansatte i NC3 for den solide jobben de gjør hver dag.
- Det er dem som har sørget for at vi kan ta del i denne prisen, sier han.
- Ser stadige angrep
Martin Bernsen, seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), mener denne prisen kan være med på øke bevisstheten rundt dette feltet.
- Denne prisen kan være med på å sette fokus på noe som norsk offentlighet bør øke sin bevissthet om. De siste årene ser vi stadige angrep fra det vi mistenker er fremmede stater. Vi har senest eksempelet fra Stortinget i fjor høst, hvor vi gikk ut og pekte på at russiske hackere står bak, sier Bernsen, til Politiforum.
Han legger til at PST ikke tror antallet digitale angrep vil minske i årene som kommer.
- Da må norske virksomheter sikre sine digitale verdier. Dette er angrep som kommer i tillegg til den mer tradisjonelle spionasjen, men vi tror digital spionasje i økende grad vil bli brukt som metode i årene som kommer, sier Bernsen.
Avverger truende situasjoner
I begrunnelsen for prisen skriver juryen blant annet: «De tilhører statlige, militære og private institusjoner, noen hemmelige, men felles for dem alle er at de hver eneste dag avverger truende situasjoner på vegne av oss alle. Samarbeidet mellom disse fagmiljøene er helt unikt, og helt essensielt for å lykkes».
Videre skriver de: «Negative krefter, fremmede makter eller kriminelle organisasjoner utfører akkurat nå usynlige, men svært alvorlige, angrep på Norge. De angriper vitale deler av det digitale rommet vi er avhengige av for at samfunnet skal fungere. Målet er å stjele, forstyrre, skape uro og skade det viktigste vi har: Tilliten til hverandre og tryggheten som gjør Norge til et av verdens mest velfungerende samfunn».
LES OGSÅ: Nytt PHS-studie: Lærer å ta verdiene fra kriminelle