Diskriminering i politiet
– Skulle du ønske å bli Politi, men har fire bein og er av hunderasen malinois, ser det nå mørkt ut.
Det har vært et økende fokus på å rekruttere mangfoldig i Politiet. Politihøgskolen har hatt særlig fokus på dette.
Skulle du ønske å bli Politi, men har fire bein og er av hunderasen Malinois, ser det nå mørkt ut. Politihøgskolen rekrutterer ikke lenger sånne som deg. Diskriminering er jo egentlig ikke lov og jeg forstår at du som Malinois ønsker en saklig begrunnelse for at du ikke lenger kan bli Politi. Jeg skulle ønske at jeg kunne gi deg det, men «svaret er under utredning» i Politidirektoratet.
Når du nå står foran porten til Politihøgskolen og ikke kommer inn, skal du i alle fall vite at mine kolleger, som har meget god greie på sånne som deg, betrakter deg som et enestående individ, og ikke setter deg i noen «bås» fordi du tilhører en bestemt rase. Mine kolleger har sånne som deg i arbeid hver eneste dag og de utgjør en viktig forskjell for publikums trygghet. Det være seg at de finner savnede og bortkomne personer eller med livet som innsats pågriper farlige personer.
LES OGSÅ: Derfor vil Politidirektoratet finne ut om malinois er egnet som politihund.
Lover som omhandler forbud mot direkte og indirekte diskriminering er selvfølgelig ment for mennesker, så du kan derfor ikke klage til likestillings- og diskrimineringsombudet. Vi finner oss imidlertid ikke i diskriminering, slett saksbehandling og beslutninger basert på et svakt faglig grunnlag, så vit at vi klager for deg til våre overordnede. Vi håper selvfølgelig med det at fornuften vil seire og at du snart er velkommen tilbake til oss. Vi mener både Politidirektoratet og Politihøgskolen må skjerpe seg.
Til mine hundeførerkolleger som jeg anser som ansvarlige, stolte og fornøyde eiere av malinois: Jeg forstår at dere nå er frustrerte, usikre og forbanna. Jeg forstår også min arbeidsgiver, som synes det er krevende å forholde seg til en beslutning om midlertidig stans i mentaltesting av malinois. En logisk tankerekke, er at dette har betydning også for allerede godkjente hunder. Alt dette setter arbeidsmiljøet på prøve. Dere har faglig integritet, tyngde og troverdighet, så la oss håpe at noen erkjenner at beslutningen var uheldig og at den reverseres. Hvis ikke, tror jeg det kan få uante konsekvenser, også for arbeidsmiljøet.
Hvis ikke beslutningen reverseres, er jeg bekymret for de fremtidige belastningene for den enkelte politihundefører. Det er jo fortsatt slik at hundeførere i Politiet selv risikerer å stå strafferettslig- og erstatningsmessig ansvarlig for det hunden gjør både på jobb og privat. Kan politihundeførere med malinois nå påregne støtte fra Politidirektoratet og Politihøgskolen i en eventuell sak? Noe å tenke på.
Malinois er en gjennomprøvd rase som har vist seg å være velfungerende, lærevillig og tilpasningsdyktig for norsk politi, Forsvaret, Norske Redningshunder, Norsk Folkehjelp, ulike hundesportmiljøer og politi i flere europeiske land. Hunder er som mennesker individer. Individer fortjener å bli møtt med tillit fremfor mistillit.
En profesjonell tilnærming vil heller være å se på forbedringspotensialet ved politiets hundeordning, herunder ansvar, rekruttering, opplæring og kompetanse for både tjenestehunder og politihundeførere.
Om politiets tjenestehunder, herunder malinois uttalte seksjonssjef ved Politihøgskolen, Eirik Rosø klokelig den 27.01.2016: «(…)det er ikke noe grunn å sette spørsmålstegn ved disse hundene.»
Stopp derfor diskrimineringen av Malinois!