innleggsforfatteren under Pride-paraden i Oslo, sommeren 2013.

DEBATTINNLEGG

Fri på feil vei

Hadde jeg drukket kaffe hadde jeg satt den i halsen da jeg så nyheten om at et enstemmig styre i Fri Rogaland har vedtatt at uniformerte politifolk er uønsket under årets parade.

Publisert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Vedtaket er oppsiktsvekkende. Enda mer oppsiktsvekkende er uttalelsene til lokallagsleder Karoline Skarstein hvor hun påstår at politet «rosavasker seg» ved å gå uniformert i paraden.

Politiet har mye å tjene på å ha en god dialog med grupper som er særlig utsatt for hatkriminalitet.

Det er leit å lese at Skarstein opplever å ikke bli tatt alvorlig av sitt lokale politi. Politiet har mye å tjene på å ha en god dialog med grupper som er særlig utsatt for hatkriminalitet.

Skarstein sier hun ønsker dialog, men det fremstår relativt spesielt å begynne en invitasjon til dialog med beskyldninger om rosavasking og erklære de man ønsker dialog med for uønsket.

At det flagges med regnbueflagg utenfor politistasjoner og at politifolk stiller uniformert i paradene over hele landet har ikke kommet av seg selv. Det er et resultat av mange års systematisk arbeid lagt ned av engasjerte ildsjeler internt i politiet, og har ingenting med rosavasking å gjøre.

Det hører med til historien at politifolkene som gikk i paraden i Oslo i uniform de første årene, opplevde at kollegaer som var utplassert langs paraderuten demonstrativt snudde ryggen til da de kom gående. Det har heldigvis skjedd en stor holdningsendring internt i politiet siden den gang.

Daværende politidirektør Ingelin Killengreen var fremtidsrettet da hun gav sin tillatelse til at politifolk kunne gå med uniform i paraden.

Siden da har sentral politiledelse vært tydelig, ikke bare i sin aksept, men også i sterke oppfordringer til ansatte om å delta under Pride. De har innsett verdien av den sterke symboleffekten når skeive og streite politifolk går side om side.

Det er det også mange andre som har. I 2013 var en av mine medstudenter og jeg de første politistudentene som gikk i uniform i paraden i Oslo. Det som står igjen som de sterkeste minnene er møtene med folk som fortalte hva det betydde for dem å se uniformert politi gå i paraden.

Det gjorde et uslettelig inntrykk å høre folk fortelle om frykten for politiet i en tid hvor man kunne straffes for å være som vi er, og gleden over å se politiet omfavne mangfoldet, som den uniformerte deltakelsen i Pride er et sterkt eksempel på.

Jeg mener poltiets aktive deltakelse i Pride er normbyggende og holdningsskapende også for politiet selv.

Jeg mener poltiets aktive deltakelse i Pride er normbyggende og holdningsskapende også for politiet selv. Vi har heldigvis kommet langt siden Stonewall-opprøret, da skeive fikk nok av New York-politiets trakassering.

Under seremonien i Oslo i 2019, da norsk politi endelig bad offisielt om unnskyldning for den urett som har blitt begått mot skeive i Norge gjennom historien, sa Kim Friele klokt at dagens politifolk ikke må holdes ansvarlig for tidligere generasjoner politifolks synder.

I politietaten finnes det fortsatt motstand mot at politiet deltar under Pride. For enkelte er det særlig problematisk at man bruker uniform. At disse kreftene skulle finne en nær alliert hos en organisasjon som Fri hadde jeg aldri sett for meg.

Jeg vil utfordre lederen i Fri, Inge Gjestvang, til å komme på banen og si hva han tenker om vedtaket styret i Rogaland Fri har fattet.

Er han enig med sin lokallagsleder i at politifolk bør la uniformene ligge igjen hjemme, og at politiet driver rosavasking med sin deltakelse i Pride?

Powered by Labrador CMS