– Det er ikke uvanlig med en responstid på to timer. Om politiet kommer i det hele tatt.
Få politipatruljer, over to timer responstid og manglende politinærvær. – Dette er problemet til de såkalte utkantkommunene i Norge, sier politikontakt Jan-Terje Brügger.

SOLUND (POLITIFORUM): Jan-Terje Brügger og Vebjørn Haugsdal pakker utstyret og hiver seg inn i politibilen. Klokka er ikke mer enn 07.30, men betjentene har ingen tid å miste.
– For å rekke ferja til Solund, må vi kjøre nå, understreker politikontakt Brügger.
Kjøreturen fra Nordhordland politistasjon til Norges vestligste kommune krever planlegging. Det er riktignok en luksus politibetjentene sjeldent har.
– Hver gang politiet får en telefon fra Solund, er det en eksamen. Da må vi levere. Vi er bevisste på det, men det er ikke operasjonssentralen og resten av organisasjonen, sier Brügger.
Land og strand
Det går flere veier fra Knarvik mot Solund. Brügger og Haugsdal velger å holde seg på E39 til begynnelsen av Sognefjorden.
– På denne veien kunne vi holdt høyere hastighet om dette dreide seg om en uttrykning. Dette er sjarmøretappen, men den slutter også her, forklarer de.
Etter å ha kjørt omkring en time på europaveien, blir veiene smalere og svingene bråere.

Husene ligger tett opp mot veikanten, og om det kommer en lastebil i motgående kjørefelt, må sjåføren rygge til nærmeste busslomme.
Etter en halvtime under disse forholdene, ankommer vi til slutt havnen i Rutledal i det dagens første ferje legger til kai.
– Denne ferjeturen tar omtrent 35 minutter. Når vi har oppdrag på Solund, benytter vi denne tiden til å jobbe. Da kan vi eksempelvis opprette oppdraget eller gi en tidlig varsling til kommunen, forteller Haugsdal.


To timers responstid
Etter ferjeturen er patruljebilen endelig i Solund kommune. Reisetiden kom på to timer og 11 minutter.
For å komme til kommunens ytterkant, må man riktignok ta nok en ferge og beregne enda lenger reisetid.
Både for Solund og andre kommuner jeg har som politikontakt-kommuner, er det ikke uvanlig med en responstid på to timer. Om politiet kommer i det hele tatt.
Politikontakt Jan-Terje Brügger.
– Dette er problemet for de såkalte utkantkommunene i Norge. Både for Solund og andre kommuner jeg har som politikontakt-kommuner, er det ikke uvanlig med en responstid på to timer. Om politiet kommer i det hele tatt, forteller Brügger.
Hvis en patruljebil sendes ut til Solund, medfører det at den blir utilgjengelig for andre oppdrag resten av arbeidsdagen.
Brügger forteller derfor at han opplever det må være en «ekstra god grunn» for at politiet sendes til Solund.
– Oppdrag som med sikkerhet ville ført til utrykking i mer sentrale områder, blir vurdert opp og ned for å se om det finnes andre løsninger enn at politiet reiser til stedet. Dette har vi flere eksempler på i Solund og de andre «utkantkommunene», sier Brügger.
– Synes det er pinlig
Brügger nevner eksempler som spenner fra promillekjøring og ordensforstyrrelser til trafikkulykker og dødsfall.

Selv i tilfeller som det sistnevnte, skal politiet ha valgt å prioritere en alternativ løsning i stedet for å dra ut til Solund.
– Hva gjør slike vurderinger med tilliten til politiet i utkantkommunene? Jeg synes det er pinlig å videreføre disse beskjedene. For om dette hadde skjedd i Bergen sentrum, er det ingen tvil om at politiet hadde dratt ut etter første varsling, sier han.
Han legger også vekt på at befolkningen i Solund ikke er et «kravstort publikum».
Når politiet ikke kommer den sjeldne gangen de mener de trenger vår bistand, kan man med rette spørre seg om det er likhet for loven.
Politikontakt Jan-Terje Brügger
– Når politiet ikke kommer den sjeldne gangen de mener de trenger vår bistand, kan man med rette spørre seg om det er likhet for loven, sier han.
Ikke ideelt
Solund kommune ligger ved innseilingen til Sognefjorden, og består av omkring 900 øyer, holmer og skjær. Befolkningen på omkring 740 mennesker bor hovedsakelig på to av øyene, men det er også fastboende på 15 mindre øyer i kommunen.
For å komme seg fra A til B er båtferdsel det eneste alternativet. Ettersom Vest politidistrikt i skrivende stund ikke har en funksjonell politibåt, trenger de hjelp fra andre aktører for å komme raskt på plass.

Dette har blant annet påvirket ambulansetjenesten, som er stasjonert med egen båt i kommunen.
– Vi var nylig på et oppdrag hvor vi var avhengige av å ha med politiet. På grunn av den utagerende pasientens historikk, besluttet vi at det var fornuftig å bruke en ekstra time på å hente politiet, forteller ambulansepersonellet.
I denne situasjonen er altså vi på et politioppdrag, som gjør at vi ikke får gjort det vi egentlig skal.
I det de satte kursen mot fastlandet for å hente politiet med ambulansebåten, fikk de en ny telefon.
En gammel mann hadde falt overende. Vedkommende kom seg ikke opp igjen. Han trengte hjelp.
– Da kolliderte oppdragene. I denne situasjonen er altså vi på et politioppdrag, som gjør at vi ikke får gjort det vi egentlig skal. Så må vi vurdere hva som bør prioriteres: Politioppdraget eller helseoppdraget? Vi finner alltid en løsning, men det er jo ikke ideelt, forteller de.
– Vi er klar over hvor vi bor
Folk i Solund skal kjenne seg like trygge på å få hjelp i en krise som de som bor i nærheten av en politistasjon. Dette handler om tillit.
Kommunedirektør Jens-Eivind Kobbeltvedt
Solund er riktignok en rolig kommune. Det er sjeldent at flere akutte hendelser skjer samtidig. Det er derfor ingen forventninger om at politiet skal være stasjonert i kommunen eller gjennomføre daglige patruljer.
– Men når en hendelse først skjer, er det utrolig viktig at politiet tar det på alvor og er på plass så raskt som mulig. Folk i Solund skal kjenne seg like trygge på å få hjelp i en krise som de som bor i nærheten av en politistasjon. Dette handler om tillit.
Det sier kommunedirektør Jens-Eivind Kobbeltvedt. Han forklarer at de skulle ønske politiet var nærmere enn de er i dag, slik at ressursene blir lettere tilgjengelig for befolkningen i Solund.
– Vi er klar over hvor vi bor, men selv om det ikke er politistasjon her, er politiet sin tilstedeværelse like viktig for innbyggerne her som andre steder. I dag er avstanden til nærmeste stasjon altfor lang, sier han.
I dag er Nordhordland politistasjon i Knarvik den nærmeste politistasjonen med tilstrekkelig bemanning. Den ligger 130 kilometer unna kommunehuset i Solund.

Det er riktignok også en politistasjon i Masfjorden, omkring 50 kilometer nærmere. Her sitter kun politikontakt Brügger og Haugsdal til daglig.
– Vi er tydelige på at det vi ønsker oss er mer ressurser til Nordhordland og kontoret i Masfjorden. Da vil politiet være nærmere enn i dag, som gjør det lettere å patruljere og at responstiden blir så kort som vi kan forvente. Så håper vi også at en politibåt kan gjøre det lettere å komme hit på sikt, sier Kobbeltvedt.
Løfte fra fortiden
Politioverbetjent Ivar Holmaas sier løsningen kommunedirektøren trekker frem, opprinnelig var et løfte fra fortiden.
Med nærpoliti-reformen ble ressursene imidlertid enda mer sentralisert, og i 2018 var det kun en tjenesteenhet igjen i hele området.
Etter at lensmannskontoret på Solund ble lagt ned i 2009, hørte kommunen til lensmannsdistriktet Gulen, Masfjorden og Solund. Her var Holmaas leder i lang tid.
– I 2009 var det to driftsenheter i det som i dag er Norhordland politistasjonsdistrikt, men vi hadde fortsatt seks lensmannskontorer. Med nærpolitireformen ble ressursene imidlertid enda mer sentralisert, og i 2018 var det kun en tjenesteenhet igjen i hele området, forteller Holmaas.
I Gulen, Masfjorden og Solund sto da kun stasjonen i Masfjorden sto igjen. Holmaas understreker at argumentet for å legge ned de andre kontorene, var at denne enheten skulle styrkes.
– Det var argumentet og løftet i reformen. Men det motsatte skjedde. Fem stillinger ble fjernet umiddelbart. Noen avganger var det også, og til slutt var det bare meg som satt igjen i Masfjorden, forteller Holmaas.
I løpet av prosessen med reformen kom Solund kommune med flere innspill og høringssvar. I nyere tid har de forsøkt å påvirke beslutningene rundt polititjenester gjennom politirådet.
Samtidig har de jobbet tett med politikontakt Brügger om å belyse situasjonen i Solund.

– Jeg har ikke sittet og tvinnet tommeltotter i fem år. Ikke mindre enn to stasjonssjefer, to GDE-ledere, en visepolitimester, politimester, statssekretær og justisminister har vært på besøk i Solund de siste tre årene. De har fått en gjennomgang av utfordringene, men ingenting har skjedd, sier Brügger.
Mangelen på endring, får Brügger til å spørre seg om hva som skal til for at interessene til utkantkommunene blir ivaretatt bedre enn i dag.
– Så handler det jo om hvilke forventninger vi som samfunn har til politiberedskap. Hva tenker storsamfunnet, og hva tenker lokalsamfunnene? Så må vi i politiet ta det på alvor og rette oss etter dette, konkluderer Brügger.
Fastlagte krav
Justis- og beredskapsdepartementet henviste videre til politiet for svar på spørsmål i saken.
Politidirektoratet ønsket ikke å kommentere den spesifikke saken, men understreker at det er fastlagte krav i forhold til responstid, som betyr at 80 prosent av oppdragene skal ha en responstid som ligger på eller under tidskravet som er satt.
Det er nasjonale krav og egne krav per politidistrikt, og geografi og befolkningstetthet spiller også inn.
I Solund kommune, som har en befolkning på 740 innbyggere, er det i utgangspunktet et responstidskrav på 30 minutter for 80 prosent av hasteoppdragene.
Vi har gjort noen grep ved å tilstrebe ha en tilgjengelig patrulje i Masfjorden. Det er dette vi får til med ressursene vi har i dag.
Julie Ekeland
– Det er noen geografiske utfordringer med å dra til Solund, men det vurderes ut ifra oppdragets alvorlighet hvilken innsats og hvilke ressurser som benyttes, med liv og helse som høyeste prioritet. Det er også en likebehandling mellom Solund og de andre seks kommunene i distriktet, og utrykning vurderes ut fra alvorlighetsgraden, sier politistasjonssjef for Nordhordland politistasjonsdistrikt, Julie Ekeland.
Hun understreker samtidig at Solund er en rolig kommune og at ressursene i distriktet må prioriteres på rett måte, basert på kriminalitetsbilde og kunnskap.
– Vi har gjort noen grep ved å tilstrebe ha en tilgjengelig patrulje i Masfjorden. Det er dette vi får til med ressursene vi har i dag. Så skulle vi nok alle ønske at vi hadde flere ressurser, men i mellomtiden må vi forholde oss til rammene vi har blitt tildelt, konkluderer hun.