Dette svarer justisministeren om kroppskamera

Mari Holm Lønseth (H) synes ikke det virker som justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ønsker å foreta seg noe for å få fortgang i arbeidet med vurdering av kroppskamera i politiet. 

Politiet i London varslet i fjor at de skal ta i bruk kroppskameraer av typen Motorola VB400.
Publisert

Tidligere i august stilte stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H) skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), om hvordan hun ville sørge for fortgang i utredningsarbeidet om bruk av kroppskamera i politiet. 

Som Lønseth tidligere har uttalt til Politiforum ønsker Høyre fortgang i vurderingen om kroppskamera i politiet, og at det blant annet handler om å trygge politifolk på jobb. 

-  Det er eksempler på at politifolks arbeid i krevende situasjoner blir filmet av andre, publisert og tatt ut av sammenheng, sa Lønseth. 

Nå er svaret fra Emilie Enger Mehl kommet. 

- Ser frem til resultatene

Her skriver justisministeren at politiet i revidert nasjonalbudsjett er styrket med 1,6 milliarder kroner, blant annet for å styrke politiets grunnfinansiering, og dermed politiets evne til å levere på sitt samfunnsoppdrag. 

«En del av denne bevilgningen skal benyttes til blant annet investering og bruk av nødvendig utstyr for å sikre godt politioperativt arbeid, som spesialutstyr og tekniske løsninger som kroppskamera», skriver hun. 

Mari Holm Lønseth, justispolitisk talsperson for Høyre, og medlem av justiskomiteen på Stortinget.

Hun legger til at Politidirektoratet (POD) har opplyst at de ønsker å gjennomføre en utredning av bruk av kroppskamera i politiet. 

«Jeg mener det er bra at POD ønsker å få mer kunnskap om bruk av kroppskamera, og jeg ser frem til å se resultatene av dette arbeidet», skriver hun. 

- Gjør lite i praksis

I januar 2023 ba Justis- og beredskapsdepartementet Politidirektoratet (POD) om å gi en vurdering av innføring av kroppskamera i det norske politiet. 

Mari Holm Lønseth leser svaret fra justisministeren som at hun ikke ønsker å foreta seg noe for å få fortgang i arbeidet.

- Regjeringen sier de ønsker seg mer kunnskap, men gjør i praksis lite. Uavhengig av at Mehl ikke vil ta tak i saken, håper jeg at Politidirektoratet raskt vil komme i gang med denne utredningen. Det er viktig å få mer kunnskap om bruk av kroppskamera. Høyre er positive til at det kan tas i bruk både for å trygge folk og politi på jobb, men det krever mer utredning, sier Lønseth. 

Ba om vurdering av kroppskamera

I juni 2023 ble det kjent at POD skulle gå i gang med testing av kroppskamera i år. POD opplyser til Politiforum at det ikke er tatt en beslutning om et slikt prosjekt enda, og som Politiforum skrev i juli finnes det heller ikke penger til å gjennomføre det.

Flere nordiske land har tatt i bruk teknologien, nå senest Island. 

LES OGSÅ: Høyre vil stille spørsmål til justisministeren om kroppskamera

Powered by Labrador CMS