Digitale straffesaker havner i feil hender: – Hele løsningen er et makkverk
Straffesaker har havnet hos andre enn advokater og domstoler.
Det er nettstedet Rett24.no som denne uka har satt fokus på at politiet flere ganger har sendt straffesaker til feil mottaker. Det hele startet for én uke siden, da Rett24-redaksjonen selv fikk en melding om at politiet hadde sendt dem en melding i Altinn.
Der lå en 119 sider straffesak med blant annet avhør og åstedsbilder tilgjengelig.
– Både mistenkte og fornærmede i straffesaker har krav på at de opplysninger de gir til politiet, blir behandlet på forsvarlig måte. Det må da finnes sikkerhetsrutiner som fanger opp at du er i ferd med å sende dokumentene til noen som ikke har noe med saken å gjøre, sa advokat Trond Erik Aansløkken, som egentlig skulle ha straffesaken, til Rett24.
Politiet skyldte på menneskelig svikt, men allerede tre dager seinere skjedde feilen igjen, da Stiftelsen Elden på Røros som mottok en straffesak som skulle til advokatfirmaet Elden. Andre advokatselskaper melder om saker som havner hos dem, i stedet for hos riktig advokat.
Langer ut mot den digitale løsningen
Seinest i januar omtalte Politiforum at alle distrikter i løpet av 2018 ville ta i bruk digital straffesaksforsendelse. 300 advokater, 20 tingretter og flere lagmannsretter hadde på det tidspunktet knyttet seg til løsningen, som ligger i Altinn. Politiet regner med å spare 162 millioner kroner på ti år.
Men store ambisjoner til tross: Advokat Anders Brosveet i advokatfirmaet Elden, regelrett slakter politiets løsning:
– Problemet er at hele løsningen er et makkverk. Altinn er forsåvidt en kjekk og grei portal, men den er knyttet til organisasjonsnummer. Dette i motsetning til Aktørportalen, som er knyttet til den enkelte advokat, sier Brosveet til Rett24.no.
Advokatfirmaet har måtte ansette en person på heltid for å ekspidere forsendelsene fra Altinn til rett person, og Brosveet er oppgitt over at politiet har laget en annen løsning enn det domstolene bruker.
Også Advokatforeningen er kritiske til at dokumentene havner feil. Foreningen sier de stadig mottar straffesaker som havner feil.
– Det ble sendt avviksmelding for feilsendinger til Advokatforeningen, hvilket er meldt som avsluttet sak fra Datatilsynet i brev fra juli i år, svarer Berit Johannessen i Politidirektoratet til Rett24 i dag.
POD sier løsningen er tatt i bruk av flere enn de trodde, men sier arbeidet for å forbedre løsningen er i gang. Blant annet innebærer det et mottaksregister, som skal begrense muligheten for å sende feil