Svensk polititjenestemann skutt og drept i Gøteborg
Tjenestemannen døde på sykehus etter å ha blitt skutt uten forvarsel i natt.
Den drepte var en av flere polititjenestemenn som sto og pratet med et par personer i bydelen Biskopsgården i Gøteborg ved halv ellevetiden i går kveld, da de uten forvarsel ble beskutt.
En polititjenestemann ble truffet, og døde senere på sykehus av skadene.
– Dette er en fryktelig tragisk hendelse, og det var en forferdelig og trist melding å motta. Tankene mine går fremfor alt til hans slektninger, men også til alle kolleger, sier regionalpolitimester Klas Johansson i politiregion Vest til avisen.
Fersk i yrket
Ingen er så langt pågrepet etter drapet, og bakgrunnen for skytingen er så langt ikke kjent.
Det ble satt inn store politistyrker for å finne og pågripe gjerningspersonen. Flere personer har vært inne til avhør, forteller Gøteborgs-Posten. Ett vitne skal ifølge avisen ha hørt tre skudd.
Under en pressekonferanse torsdag morgen opplyste politiet at den drepte er en mann på drøyt 30 år, med kort fartstid i politiet.
– Det er det vi går ut med enn så lenge, sa politisjef Erik Nord under pressekonferansen.
Spesielt utsatt
Ut ifra de opplysnignene Nord sitter på, var tjenestemannen uniformert da han ble skutt. Han patruljerte på moped sammen med en kollega i området.
– Det vanlig måte å patruljere på i området. Biskopsgården er et område med mye konflikter, og det var derfor disse tjenestemennene var på stedet. Dette er et av områdene politiet har særskilt tilsyn med, fortsetter Nord.
Bydelen hvor skytingen fant sted, ble av svensk politi i 2015 betegnet som et «spesielt utsatt område», en betegnelse som ble videreført i 2017 og 2019.
«Et spesielt utsatt område er preget av en generell motvilje mot å delta i rettsprosessen. Det kan også innebæresystematiske trusler og voldshandlinger mot vitner, saksøkere og varslere i området. Situasjonen i området gjør at det er vanskelig eller nesten umulig for politiet å gjennomføre sitt oppdrag, noe som krever regelmessig tilpasning av arbeidsmetoder eller utstyr», skriver svensk politi om disse områdene.
Mye følelser
Nord vil ennå ikke trekke en klar parallell mellom dette og skytingen, eller si noe om et mulig motiv.
– Vi konstaterer at skytingen har skjedd i dette området, sa han.
Politiet har et signalement på den mistenkte, som de ennå ikke ønsker å gå ut med.
– Men vi har ingen mistenkt gjerningsmann, sa Nord.
Under pressekonferansen uttrykte regionpolitisjef Klas Johansen at den dreptes kolleger var sterkt preget.
– Det er mye følelser i vår egen organisasjon. Vi er fast bestemte på å oppklare drapet, sa Johansen.
Svensk politi kommer til å flagge på halv stang og vil ha ett minutts stillhet for sin drepte kollega klokken 12.00 i dag.
Sterke reaksjoner
Reaksjonene har vært sterke etter drapet på politijenestemannen, som ifølge Aftonbladet er den første i Sverige som har blitt skutt og drept siden 2007.
«Dette er et angrep på hele samfunnet», skriver Centerpartiets partileder Annie Lööf på Twitter.
En polis har mördats när han gjort sitt jobb för att skapa trygghet. Detta är en attack på hela vårt samhälle, vi måste göra mer för att trycka tillbaka gängvåldet och lagföra de skyldiga. Mina tankar är med polisens anhöriga och kollegor.
— Annie Lööf (@annieloof) July 1, 2021
Lederen for det svenske Polisförbundet, Lena Nitz, tar dødsfallet tungt.
«Det er med stor sorg og fortvilelse at jeg mottok beskjeden om at en kollega har blitt drept i tjenesten. Mine tanker går til hans nærmeste, venner og kolleger», skriver hun på Twitter.
På en pressekonferanse torsdag ettermiddag kalte Sveriges statsminister Stefan Löfven drapet for «et angrep på vår rettsstat og vårt demokratiske samhold».
– Vi kommer aldri til å stå tilbake i kampen mot organisert kriminalitet, og politiet har hele samfunnets støtte i sitt arbeid. Jeg og hele det svenske folk er stolte over vårt politi.
31 skutt og drept
Totalt 31 svenske politibetjenter har ifølge Aftonbladet blitt skutt og drept i tjeneste siden 1900.
Til sammenligning har ti norske polititjenestemenn blitt skutt og drept i tjeneste fra 1926 til i dag. Den siste var Arne Sigve Klungland, som ble drept under Nokas-ranet i 2004.