Politiet i hele landet får bruke droner
Erfaringene fra politidistriktene som har testet droner i arbeidet er så gode, at politidronene snart vil komme i tjeneste i hele landet.
Siden september 2019 har politidistriktene Agder, Trøndelag og Troms testet bruk av droner i tjenesten. Erfaringene har vært så gode at alle de tre politidistriktene anbefaler at bruk av droner bør videreføres i hele politietaten.
Nå er det bestemt at alle politidistrikt får muligheten til å benytte seg av droner i politiarbeidet.
- Droner gjør at politiet raskere kan få oversikt. Dette er en del av det nye politiet, som bruker ny teknologi for å bekjempe kriminalitet som hele tiden er i endring, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland, i en pressemelding.
LES OGSÅ: Nå har politiet fått øyne i luften
Hun legger til at evalueringene viser at droner er til vesentlig nytte for politiet i 75 prosent av politiets oppdrag, og at dette viser at det er viktig at politiet i hele landet kan ta dette verktøyet i bruk.
- For at kriminaliteten skal gå ned, må også responstiden ned. Da er verktøy som droner, i tillegg til de nye politibilene som er på vei, veldig viktig, sier Mæland.
Ifølge Politidirektoratet har hovedfokuset for prosjektet vært rettet mot åstedsdokumentasjon og forbedring av politiets situasjonsforståelse. I tillegg er dronene benyttet til søk, redning og annen politioperativ innsats.
-Det har blitt dokumentert at droner kan lede til en rekke gevinster, som bedre beredskap, effektiv kriminalitetsforebygging, etterforskning av høyere kvalitet, forbedring av mannskapenes egensikkerhet og publikums rettssikkerhet. Det er derfor gledelig at dette verktøyet nå blir tilgjengelig for hele politi-Norge, sier beredskapsdirektør Tone Vangen.
I første omgang får hvert politidistrikt mulighet til å utdanne seks dronepiloter. Til sammen vil det bli utdannet rundt hundre dronepiloter i politiet.
Selv om dronene kan brukes i hele politietaten, vil det være opp til hver enkelt politimester om de vil ta i bruk droner i politiarbeidet.