Seks måneder med elpistol: Markant økning de siste tre månedene
Siden nyttår har fire politidistrikt prøvd ut elektrosjokkvåpen. Øst og Sør-Vest politidistrikt har flest avfyringer.
Da Politiforum i april skrev om prøveprosjektet, hadde våpenet kun blitt avfyrt fire ganger – i tillegg til at det ble truet med bruk 20 ganger.
Etter seks måneder har antall avfyringer økt til 16, og 31 ganger har politiet truet med å bruke våpenet.
– Vi ser at bruken i andre kvartal var en del høyere enn i første kvartal, men vi har for lite erfaringsgrunnlag til å kunne forklare utviklingen. Prosjektet har pågått i relativt kort tid. Det jeg kan si, er at hendelsene der elektrosjokkvåpen er brukt, tyder på at det brukes i tråd med instruksen og opplæringen som er gitt, sier politiinspektør Kjetil Lussand, prosjektleder i Politidirektoratet, i en pressemelding.
Brukt i knivhendelser
Selv om det er vanskelig å forklare den økte bruken, ser man noen fellestrekk ved elpistol-hendelsene.
I løpet av de første seks månedene er våpenet avfyrt to ganger i forbindelse med knivstikking, fire ganger i hendelser der det er blitt truet med kniv og fire ganger ganger der en person har truet med å begå selvmord.
Det er politidistriktene Troms, Sør-Vest, Øst og Oslo som er en del av prøveprosjektet. Omfang av bruk og trusler om bruk av elektrosjokkvåpen varierer mellom de fire distriktene. Øst og Sør-Vest er de politidistriktene hvor det er flest avfyringer – seks hvert sted.
I Troms er elpistolen avfyrt to ganger, mens det samme gjelder for Oslo. I alle politidistriktene utenom Oslo er det også tilfeller hvor våpenet kun er brukt som en trussel.
Distriktene er imidlertid valgt ut på bakgrunn av sin ulikhet, noe som betyr at bruken av våpenet ikke kan sammenlignes på tvers av politidistriktene.
Vil ha svar på to spørsmål
Grunnlaget for å bruke elektrosjokkvåpen, er at det er fare for liv eller alvorlig personskade, eller når politiet ikke kan utføre jobben sin uten at tjenestepersoner eller andre utsettes for slik fare. I tillegg må andre maktmidler vurderes som utilstrekkelige eller uhensiktsmessige, eller være forgjeves forsøkt brukt.
Prøveprosjektet skal pågå i to år, og det er særlig to spørsmål Politidirektoratet ønsker å få svar på.
– Det ene er om elektrosjokkvåpen kan redusere skader i forbindelse med politiets bruk av makt, både hos dem som blir pågrepet og tjenestepersonene. Og det andre er om bruk av elektrosjokkvåpen påvirker politiets øvrige metoder for maktanvendelse, sa Lussand til Politiforum i januar.