Sverige innfører elektrosjokkvåpen
- At svensk politi nå velger å innføre elektrosjokkvåpen, er interessant, og POD tar det til etterretning, sier leder for det norske prosjektet med elektrosjokkvåpen.
Sverige har bestemt å innføre elektrosjokkvåpen i politiet. Ifølge svensk politis nettside skal det nye våpenet etter planen være på plass i utstyrsbeltet deres neste år.
- At svensk politi nå velger å innføre elektrosjokkvåpen, er interessant, og POD tar det til etterretning. Om og i hvilken grad det får betydning, vil til slutt være opp til politiske myndigheter å avgjøre, skriver Kjetil Lussand, prosjektleder i Politidirektoratet (POD), i en e-post til Bergens Tidende.
Politiet i Norge har hatt et prøveprosjekt med bruk av elektrosjokkvåpen siden januar 2019, mens svensk politi testet ut taseren i 2018 og 2019. Politiforum har tidligere skrevet om svenskenes evaluering av testperioden, hvor tjenestepersonene som deltok i prøveprosjektet mener elektrosjokkvåpenet gir økt trygghet og reduserer skadene ved inngripen.
Prosjektgruppen i POD, Politihøgskolen og Politiets Fellestjenester skal også snart ferdigstille sin anbefaling, som skal leveres til Justisdepartementet sommeren 2021.
Både Sverige og Norge startet utprøvingen av elektrosjokkvåpen for å redusere bruken av tjenestevåpen, skriver BT. I Norge så man blant annet en stor økning i våpenoppdrag, en femdobling på ti år.
LES OGSÅ: Forlenger elektrosjokkvåpen-prosjektet: - Dette er gledelig
Utviklingssjef i svensk politi, Anders Hall, uttaler til svensk politis nettside at de opplevde mindre vold og mindre stress i truende situasjoner, med elektrosjokkvåpen.
- Bare det at politifolkene vet at elektrosjokkvåpenet er tilgjengelig, gjør at de opplever større trygghet og sikkerhet. I sin tur fører det til at man opplever å bli mer verbal i sin fremtoning. Kommunikasjonen blir bedre, og en truende og stresset situasjon kan oftere avhjelpes med dialog, sier Hall.
I juli i fjor uttalte prosjektleder for det norske prosjektet i POD, Kjetil Lussand, at erfaringene var gode også i Norge.
– Vår oppfatning er at det fremdeles gir oss gode resultater, og at vi får gode erfaringer om elektrosjokkvåpen generelt og i hvilke situasjoner det er godt egnet, eller ikke så godt egnet. Innsatspersonellet løser oppdragene på en god måte, og det gjøres slik at også innsatspersonellets HMS blir ivaretatt. Når det andre prøveåret er ferdig er det også interessant å se om det har innvirkning på andre maktmidler. Vi har tilfeller hvor det er stor sannsynlighet for at skytevåpen ville blitt brukt, hvis elektrosjokkvåpen ikke var tilgjengelig, sa han.
LES OGSÅ: – Taser er det beste verktøyet de har fått