Hundebil med ny løsning
Velkjente problemer som tilstrekkelig med plass og overvekt er en saga blott med bilen Elverum politistasjon har rigget for politihundtransport.
Politihundetjenesten gir politiet stadige utfordringer med tanke på bilvalg. Lenge har det vært et problem med tanke på at hund og medbrakt utstyr veier så mye, at bilenes tillatte totalvekt blir utfordret på en slik måte at det ikke er lov å ta med arrestanter i baksetet. Eller at alt utstyret som skal være med tar opp plassen i baksetet og ledig plass i bagasjerom.
Ved Elverum politistasjon tenkte de derfor nytt når den gamle hundebilen var så utslitt at det ikke var lønnsomt å reparere mer på den. I stedet for å kjøpe en ny stasjonsvogn, begynte de å kikke på maia de allerede hadde, en Mercedes Vito som i løpet av to år hadde rullet 150.000 kilometer. Neste år ville den være utrangert fordi den årlig ruller rundt 80 - 90.000 kilometer. Løsningen ble å kjøpe ny maie, og ominnrede den to år «gamle» maia til hundebil. På den måten vil de kunne ha en hundebil i flere år, og samtidig få en splitter ny førstebil til patruljekjøring. Et besøk hos leverandøren resulterte i to nye hundebur satt inn på skinner der passasjersetene bak i bilen var montert. Og ei regning på 58.000 kroner.
Fleksibel løsning
- Vi er veldig godt fornøyd med denne løsningen. Nå får vi en fleksibel bil hvor vi enkelt kan bytte ut ett og ett hundebur med seter. Det gjør at vi får en langt større bruksverdi av bilen, sier konstituert politistasjonssjef Sondre Kristian Grønstad fornøyd.
Han forteller at med de store avstandene de skal dekke i Østerdal, var det utilfredsstillende å ha en hundebil som ikke kunne ta med arrestanter.
- Kritikken mot denne bilen er at den ikke er noen forfølgelsesbil. Men vi har definert vårt behov til å være størst på passasjer og lastekapasitetssiden enn en bil bygd for fart. Vi må bare erkjenne at vi ikke får alle behovene dekket opp med ett kjøretøy. Samlet sett mener vi at denne bilen gir oss større bruksverdi av bilen. At bilen har firehjulstrekk gjør den meget anvendelig i forhold til fremkommelighet. Når det ikke er hund på tjeneste, kan vi enkelt ta ut hundeburene, og sette inn sete. Det gjør at vi har en god bil å sette inn som nummer to bil de gangene det er behov for slik. I tillegg blir det mer rasjonelt når hundene en gang i uken skal på fellestrening rundt om i fylket. Nå får de med seg alt utstyr og kan kjøre flere i samme bil. For oss er dette mer rasjonelt, sier Grønstad.
Han bedyrer dyrt og hellig at han har fått bare gode tilbakemeldinger fra brukerne av bilen.
- Og som rene patruljebiler er de litt høyere maiene suverene. De er langt mer synlig i trafikkbildet fordi de ruver, det gjør at vi lettere sees i speilet hos dem vi skal kjøre forbi, og vi sees av langt flere ute i bybildet. Det er jo faktisk noe av hensikten med patruljeringen, fastslår Grønstad.