Britiske politifolk har så lav lønn at de må leve på matkuponger
Lønna er lav for politifolk i Storbritannia.
– Vi har havnet i en situasjon der politibetjenter på den ene siden blir bedt om å utføre mer arbeid med færre ressurser og med større personlig risiko, og på den andre siden får så dårlig lønn at noen betjenter er nødt til å få utdelt gratis mat, fordi de ikke har nok penger til å brødfø seg selv.
Det er lederen i det engelske og walisiske politiforbundet PFEW, Steve White, som til bladet Dansk Politi forteller om situasjonen for noen av de politifolkene i Storbritannia. Mens lønna for politifolk har stått stille i flere år, har prisene økt. Nå er flere avhengig av hjelp fra frivillige organisasjoner.
– Startlønna for en politiansatt kan være så lav som 19.000 pund i året (195.000 norske kroner, journ.anm.) Vi har regnet ut at når gjennomsnittlige regninger er betalt, så er det rundt 100 pund igjen i hver måned, som politibetjenter med denne lønna skal leve av. Det er latterlig, det går ikke, sier White.
Han peker på risikoen politifolk utsetter seg for i det terrorutsatte landet. Politimannen som var først på plass ved angrepet på London Bridge tidligere i år hadde hele 19 års ansiennitet, men har bare rundt 225.000 norske kroner i lønn, ifølge fagforeningslederen.
Vurderer å slutte
Fagforeninga har gjennomført en undersøkelse blant 30.000 medlemmer, som viser at hver tiende ikke har råd til å dekket daglige behov, samt at én av seks av de nyansatte føler seg presset økonomisk. 72 prosent av de spurte sier de er misfornøyde med lønna.
– Det har vært en markant nedskjæring i politistyrken, samtidig som vi aldri har opplevd en høyere terrortrussel enn nå, forteller White til Dansk Politi.
Han mener det er avgjørende at regjeringen innfører tiltak, for å unngå at flere slutter i politiet.
– Regjeringa må se på den nåværende situasjonen. Høyt kvalifiserte og meget erfarne politifolk vurderer å forlate politiet. Det handler om lønn, så det er et område regjeringen må gripe inn på.
Han skylder blant annet på statsminister Theresa May, som tidligere var innenriksminister med ansvar for politiet, for nedskjæringene i politiet.
– May har måttet erkjenne at det ble iverksatt kutt for hardt og for raskt. Vi er kommet til en punkt der jeg kan si "hva var det jeg sa" til Theresa May.
LES OGSÅ: Velferdskutt fører til at britisk politi må løse flere helseoppdrag og skyter flere med el-pistol.