Mener politifolk bør prioriteres for koronavaksine: - Dette handler om beredskapen i samfunnet
EuroCop arbeider for at politifolk rundt om i Europa skal være blant de første som prioriteres for koronavaksine.
Mens kappløpet om å utvikle en vaksine mot koronaviruset pågår for fullt, er det også en diskusjon både i Norge og i resten av Europa om hvem som bør få tilbud om vaksinen først.
Nylig hadde EuroCop et møte med EU- kommissær Nicolas Schmit, hvor koronaviruset var tema. Unn Alma Skatvold, nestleder i Politiets Fellesforbund og visepresident i EuroCop, deltok via videooverføring, og tok opp at hun mener politifolk i Europa både bør få yrkesskadeerstatning dersom de blir smittet av koronaviruset på jobb, og være blant prioriterte yrkesgrupper for en vaksine.
- Vi forstår at helsearbeidere må komme først i køen, sammen med personer i risikosonen. Men vi mener at hensynet til samfunnets trygghet også tilsier at politifolk bør få vaksinen tidlig. Dette handler ikke om den enkelte politimann og politikvinne, men om beredskapen i samfunnet. Da er vi tjent med at det ikke er mange politifolk som er syke eller i karantene, sier Skatvold.
Hun mener også at andre land bør ha en ordning for at politifolk kan få yrkesskadeerstatning dersom de smittes av koronaviruset, slik man har i Norge.
- I Norge har vi en liste over hvilke sykdommer som dekkes av yrkesskadeerstatning. Først ble korona lagt til denne listen for sykepleierne, og etter hvert ble det også lagt til for politiet. Det gjør at politifolk i Norge kan få yrkesskadeerstatning hvis de blir smittet av korona i forbindelse med arbeidet, sier hun.
- En god del av det vi gjør ligger i forkant av andre land som er med i EuroCop. Vi er ofte rollemodeller i disse spørsmålene. Heller ikke andre land i Norden har fått dette godkjent ennå. Derfor ønsker de at Norge skal dele denne erfaringen, så flere skal få til det samme, forklarer Skatvold.
Ifølge referatet fra møtet var EU-kommissæren støttende til at «politifolk bør få vaksine på samme måte som andre i førstelinjen», og ville ta dette videre i EU-systemet.
- Hva skjer videre med dette nå?
- Vi vil følge det opp videre. Jobben opp mot EU er lobbyjobbing. Vi har møter og prøver å treffe dem som har beslutningene, så det er et langsiktig arbeid, sier Skatvold.