Fant legionella på politihuset i Oslo

I sommer viste tester funn av legionellabakterier på et kjøletårn på politihuset i Oslo. Funnet påvirket ikke driften og kjøletårnet er friskmeldt.

KJØLETÅRN: En teknisk feil var trolig årsaken til at bakteriene oppstod i et kjøletårn ved politihuset i Oslo i sommer.
Publisert Sist oppdatert

Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, sier til Politiforum at Statsbygg  17. juli mottok et varsel om funn av legionella på kjøletårnet. 

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) finnes legionellabakterier i små mengder «over alt» i naturen, men det er først når de får formere seg over lengre tid i lunkent vann i tekniske installasjoner at de kan medføre smittefare og gjøre folk syke.

̶̶  Tidlig morgen den 18. juli ble det gjennomført tiltak på anlegget i form av sjokkdosering. Bydelsoverlegen ble varslet, som i samråd med sine faginstanser bekreftet at anlegget kan holdes i drift til nye prøvesvar foreligger. Nye prøver ble tatt på morgenen mandag 22. juli, opplyser Aschim.

Prøvesvarene som kom 5. august viste ikke funn av levende eller levedyktige legionellabakterier. Bydelsoverlegen ble da varslet om at anlegget er friskmeldt.

I dette konkrete tilfellet har funnet ikke påvirket driften av Oslo politihus. 

Høyest risiko

Kjøletårnet, som nå er friskmeldt, generer komfortkjøling til bygget på Grønland. 

Det er flere krav til drift av slike kjøletårn, da de er blant de anleggene med høyest risiko for vekst og spredning av legionellabakterier. 

Vannet som er en del av anlegget må kontrolleres jevnlig, og det er Statsbygg som har ansvar for dette.

Kommunikasjonsdirektøren sier funn av legionella alltid tas alltid på alvor. 

̶̶  Oppfølging av legionellautsatte innredninger er en viktig del av vårt internkontrollsystem, der det gjennomføres ukentlig testing og tilsyn i samarbeid med eksterne leverandører og fagmiljø, sier Aschim.

Ingen ble syke

Bydelsoverlege i bydel Gamle Oslo, Irene Teslo, opplyser til bladet Byggeindustrien, at ingen har blitt syke av legionella i kjøletårnet fra Politihuset i Oslo, nå eller tidligere. 

̶̶  Legionella smitter ikke mellom mennesker, men befinner seg i varierende grad i vann og jord over alt, og kan ved store forekomster gi sykdom hos mennesker, skriver Teslo i en e-post til Bygg.no.

Haakon Stensrud, pressevakt i Politiets Fellestjenester, skriver i en e-post til Byggeindustrien at funn av legionella alltid tas på alvor. 

– Politiets Fellestjenester har dialog med Statsbygg, som opplyste at i dette konkrete tilfellet påvirket ikke funnet driften av politihuset i Oslo, skriver Stensrud.

Powered by Labrador CMS