Nye og svært sterke narkotiske stoffer gjør at politiet må tenke på egen sikkerhet

Politiet har gjort 18 beslag av varianter av stoffet fentanyl siden 2016. De kan være 10.000 ganger så sterke som morfin.

Publisert

De siste årene har nye typer narkotiske stoffer kommet på markedet. Blant disse er legemiddelet fentanyl og modifiserte varianter stoffet, såkalte fentanylanaloger. Mens fentanyl er 100 ganger sterkere enn morfin, kan de modifiserte variantene av stoffet være enda mer potente.

For et år siden ble en 15 år gammel gutt funnet død etter å ha fått i seg stoffet karfentanil, som anslås å være 10.000 ganger så potent som morfin.

Siden 2016 har politiet i Norge håndtert 18 beslag av fantanylanaloger. Dette gjør at også politiet må være varsomme. Europol har nylig kommet med anbefalinger til politi i medlemslandene om hvordan politifolk må opptre i situasjoner der de mistenker fentanylanaloger.

– Dette er stoffer med ulik styrkegrad, men de virker som morfin. Det betyr at de rammer respirasjonen. Stoffene kan komme innblandet i andre stoffer eller som renstoff. I saken med 15-åringen og karfentanil snakker vi mest sannsynlig om et renstoff, og da skal det svært lite til før det går galt. Det kan være snakk om et ørlite korn på en finger som gnis i øyet, forklarer Kari Solvik, seksjonsleder for narkotikanalyse ved Kripos.

Politifolk må tenke på egen sikkerhet

Onsdag snakket hun for kriminalteknikere fra hele landet, under en konferanse i regi av Kriminalteknisk Forum. Solvik forteller at de norske beslagene av fentanyl og fentanylanaloger har kommet som pulver, dråper, tabletter og blotterpapir. I flere saker med stoffene har det endt med dødsfall.

Kari Solvik, seksjonsleder for seksjon for narkotikanalyse ved Kripos.

– Vi er ikke der man er i USA, der man snakker om en opioidkrise og der disse stoffene blandes i for eksempel dårlig heroin. Dette har vi ikke oppdaget i Norge ennå. Men det betyr ikke at det ikke finnes der ute, sier Solvik.

Så langt har politiet oppdaget fire typer fentanylanaloger i Norge.

– Det finnes også andre stoffer som er svært potente, men disse fentanylanalogene så vi ikke her til lands før 2016. Uansett hva slags potent stoff man mistenker kan være involvert, så er det viktig å være fornuftige og tenke HMS. Det er er lurt både for egen sikkerhet og for å unngå kontimasjon av beslag.

Rent konkret betyr det bruk av hansker. Ved mistanke av potente stoffer i pulverform kan åndedrettsutstyr – ulike masker – være viktig. Ved større funn kan vernedrakter være riktig beskyttelse.

– Europol har også kommet med retningslinjer for hva man skal gjøre ved funn av for eksempel produksjonslaboratorier og steder der potente stoffer har vært pakket, eller hvis man skal rigge ned slike åsteder. Oppdager man slike åsteder, så må man bare trekke seg tilbake til man har riktig HMS-utstyr på plass, sier Solvik.

Powered by Labrador CMS