2. Gjennom den krypterte meldingstjenesten Signal.
Last ned appen og send en melding til en av Politiforums journalister. Telefonnumrene våre finner du under.
Alle tips blir behandlet konfidensielt.
Annonse
ALLSIDIG: Vannscooteren, som har våpenboks og plass til to personer, skal brukes i forbindelse med utmarkskontroll, ulovlig fiske, jaktkontroller, søk og redning på innlandet, i elv, vassdrag og innsjø.Foto: Bjørn Andersen k38 rescue/ Norge
Her er politiets førstevannscooter i bruk
Reinpolitiet har fått et splitter nytt kjøretøy til vanns.
Da politiet i Finnmark politidistrikt skulle bestille ny båt tidligere i år, endte de opp med en vannscooter i stedet.
Annonse
– På tidspunktet Finnmark skulle bestille var det kun vannscooter som var tilgjengelig for kjøp. Politiets Fellestjenester (PFT) hadde på det tidspunktet ingen båter på avtale, er begrunnelsen seksjonsleder Nils Erik Skulstad i PFT gir for kjøpet, i en e-post til Politiforum.
Vannscooteren er av typen Yamaha VX Deluxe, og kostet rundt 110.000 kroner. Den er lik modellen som kan kjøpes i det kommersielle markedet, som innebærer at det ikke akkurat er flust med sitteplasser.
– Vannscooterne har plass til to personer, så det er plass til å ta med en eventuell arrestant, svarer Skulstad på Politiforums spørsmål om hva politiet skal gjøre dersom de må arrestere noen.
Han forteller at det også er bygget inn en løsning for oppbevaring av våpen i vannscooteren.
– Vannscooterne kommer som kjent også uten tak – hva gjør politiet da ved dårlig vær?
– Vannscooterne har begrensninger når det kommer til sjø og bølger på lik linje med en båt. Tjenestepersonene vil måtte bekle seg på lik linje som en gjør ellers etter de værforhold som gjelder, sier Skulstad.
Utenfor boksen
Konstituert leder for Reinpolitiet i Finnmark, Håvard Martinsen, forteller at de hentet vannscooteren i august.
– Jeg synes det er litt artig at det at det går an å tenke litt utenfor boksen og prøve nye ting. Nå var det litt tilfeldigheter som gjorde at det ble vannscooter og ikke båt denne gangen. Så vi er nysgjerrige på å se funksjonalitetene på vannscooteren, hva den kan brukes til og om den kan brukes til noe mer enn det vi så for oss og hadde tenkt til å bruke båten til, sier han.
Selv om det er Reinpolitiet som primært skal bruke vannscooteren, er den disponibel for hele politidistriktet. I utgangspunktet skal vannscooteren fylle den samme funksjonen som båten gjorde.
– Båten har vi brukt i forbindelse med utmarkskontroll, ulovlig fiske, jaktkontroller, søk og redning på innlandet, i elv, vassdrag og innsjø, sier Martinsen.
Han legger til at disse oppdragene er uløselige uten kjøretøy på vann.
– Vi har ikke hatt noen øvelser ennå, men vi har gjennomført opplæring av noen av mannskapene. Opplæringen gikk bra, og vi er spent på å gjøre egne erfaringer med vannscooteren, sier Martinsen.
Han benytter samtidig anledningen til å trekke frem det gode samarbeidet de har med brannmannen Bjørn Tore Andersen, som gir politiet opplæring i bruk av vannscooteren.
– Han gjør at vi på en enkel måte kan få kompetanse på dette området, fortsetter Martinsen.
– Hva tenker du om at dere er først ut i landet med vannscooter?
– Det er litt artig og litt dumt. Vi etterspurte opplæring fra PFT om hva de tenkte er nødvendig å kunne, men de hadde ikke noen informasjon, fordi vi var de første. Så de sendte ballen tilbake til oss, og spurte hva slags opplæring vi trenger. Vi satser på at vi får en grundig og god opplæring, og så får vi litt erfaring på bruken av vannscooteren. Så kan andre som vurderer å kjøpe vannscootere, ta kontakt med oss hvis det er noe de lurer på, avslutter Martinsen.