Politipensjonist (70) gjør comeback i Finnmarksløpet
Etter åtte år er «Kongen av Finnmarksløpet» tilbake på sporet.
I ettermiddag starter Roger Dahl sammen med sine 14 trekkhunder på 1200 tøffe kilometer. Fra Alta til Kirkenes, og tilbake igjen. Innom Maze, Kautokeino, Karasjok, Varangerbotn og Neiden.
De skal helt inntil russergrensa, gjennom Pasvikdalen og til Kirkenes, før hjemturen begynner.
− Hvis det går som planlagt, bruker vi rundt 7 døgn på turen, sier Dahl.
Han vet hva han snakker om. Med 25 fullførte løp, er han den som har flest starter i Europas lengste hundeløp. Kun Iditarod i Alaska er lenger.
Seilte mot Panamakanalen
Tidligere har Dahl hatt tid til å bygge opp hundespannet over flere år med nøye selektering. Men etter 2014 kuttet han ut all hundekjøring og skulle bli havseiler. Alt av hunder og utstyr ble solgt, og han rakk å seile til både Svalbard og Karibien.
Egentlig skulle han videre vestover gjennom Panamakanalen, men nabobesøk mens han var i Karibien, gjorde at han heller seilte hjem via Nord-Atlanteren. Og solgte båten.
Rett etterpå kom koronapandemien. Hadde jeg vært ute på Stillehavet da, hadde jeg blitt nektet å gå i land.
− Det var et lykketreff. Rett etterpå kom koronapandemien. Hadde jeg vært ute på Stillehavet da, hadde jeg blitt nektet å gå i land, og hadde kanskje vært tvunget til å være stand-by på seilbåten frem til i dag, sier Dahl.
Skaffet seg nye hunder
Vel hjemme igjen, var lysten til å kjøre hund blitt så stor, at han skaffet seg nye hunder og alt av utstyr. Nå er han startklar med et spann han synes ser bra ut.
−Jeg har fått testet dem på et 500 kilometer langt løp tidligere i vinter. Det gjør at jeg nå mener de er klare til å prøve seg. Det gikk fint med meg også. Men jeg har ikke andre ambisjoner enn å gjennomføre, og hele tiden se på dem hva som er bra spannet. Har jeg energien neste år, blir det mer alvor og tøffere målsetting, sier Dahl.
− Men 70 år og stille på startstreken?
Jeg har ikke samme fysikken som før.
− Det er derfor jeg ikke stiller i begrenset klasse med kun 8 hunder. Jeg har ikke samme fysikken som før. Men med 14 hunder, er det krefter nok i spannet slik at det bør gå bra.
− Det blir lite soving. Hvordan takler du dette som 70-åring sammenlignet med da du var yngre?
− Min erfaring er at både da jeg var 50 og nå, så takler jeg lite søvn ganske bra. Mangelen på søvn var verre da jeg var yngre. Under en 500-kilometers konkurranse tidligere i vinter var jeg våken hele tiden de tre døgnene konkurransen varte. Det gikk fint, sier Dahl og smiler.
Mye rutine
Politipensjonisten er vel vitende om at han har mye erfaring og rutine til å håndtere det som kommer.
− Vi har en obligatorisk stopp på 16 timer underveis. Der bør jeg klare å få 8-10 timers søvn. Det får holde i tillegg til 2-3 timer på øyet de andre nettene, sier Dahl.
Glad for å endelig være klar for vinterens store mål
− I år skal jeg bare kose meg. Det er meldt varme temperaturer, så det blir mye hviling, og vi skal ta det pent slik at hundene får erfaring å bygge på til senere, sier Dahl.
Med tre førsteplasser og ni pallplasser fra tidligere, vet han hva som skal til.
I år er det tredje gang løpet er 1200 kilometer, mot tidligere 1000.
− Det gjør at taktikken blir forskjellig. Min plan er å følge nøye på å få nok hvile tidlig i løpet, så får jeg se hvor mye krutt vi har å kjøre med mot slutten. Uansett, så gleder jeg meg til dette, sier politipensjonist og hundekjører Roger Dahl til Politiforum, timer før starten.