Fikk Sør-Vest politidistrikts politipris: - Dette hadde jeg ikke ventet i det hele tatt!
Kathrine Sæland Rotseth, leder ved forebyggende avsnitt i Stavanger, fikk årets politipris i Sør-Vest for arbeidet med forebygging i regionen.
Hvert år deler Sør-Vest politidistrikt ut en intern politipris til en ansatt som «på en særdeles positiv måte har utmerket seg ved utførelsen av sitt arbeid». Prisen for 2019 gikk til Kathrine Sæland Rotseth, leder ved forebyggende avsnitt i Stavanger.
- Det er veldig kjekt! Det hadde jeg ikke trodd i det hele tatt, så det var en veldig god overraskelse, sier Sæland Rotseth, til Politiforum.
I begrunnelsen skriver juryen blant annet: «Hun brenner for sitt arbeid og sine medarbeidere, som gjenspeiler seg i de gode resultatene. Vedkommende setter klare mål for politiarbeidet, har god gjennomføringskraft, og legger til rette for og utvikler et godt miljø både faglig og sosialt. Vedkommende er ikke redd for å legge frem sine synspunkter for ledelsen for å få gjennomført arbeidet som kreves. Hun er aktiv i media og deltar i debatter for å sette fokus på viktige temaer, og ser nytten og verdien av å fremme fagfeltet hun jobber innenfor.»
Juryen trakk også fram at Sæland Rotseth fremstår faglig solid, etisk, empatisk og lojal med gode samarbeidsevner.
«Hennes engasjement og brennende hjerte for forebygging utgjør en stor forskjell for ungdommer, foreldre, politietaten og samfunnet generelt», skriver juryen videre.
- Mange som deler prisen
Rotseth selv, sier hun ser på prisen som en lagseier for alle som jobber ved forebyggende avsnitt.
- Vi er mange som har jobbet sammen, og fått til et godt samarbeid både internt i politiet og med våre eksterne samarbeidspartnere. Så vi er mange som deler denne prisen, sier hun.
Rotseth forklarer at de ved politiet i Stavanger har fått til et godt samarbeid med skoler og kommunen, som har gitt gode resultater. Hun mener det er spesielt viktig at de har lav terskel for å kontakte hverandre.
- Vi har hatt ulike utfordringer, både med gutter som raner og sloss, jenter som sloss, og rusproblematikk blant unge. Der har vi fått til et godt samarbeid med kommunen og skolen, med oppfølging av ungdommene. Vi har god forståelse for hverandres roller. Politiets primærstrategi skal være forebygging, videre skal vi avdekke og etterforske kriminalitet. Det er andre aktører enn politiet som sitter på tiltakene, og der har vi fått til et godt samarbeid. Jeg er veldig imponert over den faglige dyktigheten våre samarbeidspartnere har, sier Rotseth.
- Hvordan ser dere at det virker?
- Det er alltid vanskelig å måle det forebyggende. Men vi har jobbet systematisk med å skape gode relasjoner og samarbeidsarenaer med de eksterne samarbeidsaktørene våre, og det gjør at vi får tatt ting før det utvikler seg til å bli så vanskelig, at det blir for tungt å snu det. Det vil vi avverge. Jeg føler vi har et godt system og er flinke til å fange ting opp, sier hun.
LES OGSÅ: En bauta for ungdommen
Opptatt av menneskene
For Rotseth er det ingenting som gir større glede enn når de klarer å hjelpe noen som havner på skråplanet, til å bli en del av samfunnet igjen.
- Det er en stor glede. Det å se at vi lykkes og at det går bra med folk. Det går bra med de aller fleste, det må vi ikke glemme. Gjennom dette arbeidet sparer vi samfunnet for enorme lidelser. Jeg er veldig opptatt av menneskene, for alle trenger å være en del av samfunnet, og jeg har veldig tro på det tveretatlige samarbeidet, sier hun, og legger til at man sammen står mye sterkere, enn hvis de ulike etatene sitter på hver sin tue.
- Det er fantastisk når vi lykkes. Enten det er med å hjelpe noen å slutte med narkotika, eller å få til nettverk for foreldre. Vi har fått tilbakemeldinger fra foreldre om at de er veldig takknemlige for dette, sier Rotseth.
LES OGSÅ: Colorado-politiet advarer Norge mot legalisering av cannabis