FN hedret norsk politikvinne i Mali
Sira Bojang, som er en del av et spesialisert team i Mali, var en av tre unge fredsarbeidere som ble invitert til en samtale med FNs generalsekretær i forbindelse med FNs internasjonale dag for fredsbevarende personell.
I forbindelse med FNs internasjonale dag for fredsbevarende personell, 29. mai, ville FNs generalsekretær António Guterres hedre unge som jobber med fredsbevarende arbeid. Blant de som ble plukket ut og hedret var den norske politikvinnen Sira Bojang (29).
Hun er en del av et et spesialisert team som ledes av den norske politioverbetjenten Thor Ivar Farestad, hvor de lærer opp politiet i Mali i kriminalteknikk. I teamet samarbeider Sira med fire andre norske politifolk og to franske.
22. mai ble Sira Bojang kåret til «Young Peacekeeper of the day» av UN Peacekeeping. I forbindelse med dette ble hun også invitert til en samtale med FNs generalsekretær, som fant sted 29. mai. Kun tre unge fredsarbeidere i FN-systemet ble plukket ut til å delta i samtalen.
- Det var veldig hyggelig å bli spurt, og få bekreftet at arbeidet til det norske laget her nede blir lagt merke til og anerkjent. Jeg er i utgangspunktet ikke en person som liker mye oppmerksomhet rundt meg, men jeg synes det er viktig å være med og vise de forskjellige delene av det fredsbevarende arbeidet, for å motivere andre, spesielt unge, til å ta del i dette viktige arbeidet, sier Bojang, til Politiforum.
- Vi er fem norske og to franske som jobber sammen i et spesialisert team. Vi jobber med å holde kurs i rekonstruksjon av skyteåsteder, åstedskoordinering, basis kriminalteknikk, vold og dødelige skader, og et instruktørkurs, forklarer Bojang.
Hun legger til at i tillegg reiser de to franske politifolkene ut i regionen og underviser i sikring av spor etter sprengning. Teamet har også et kontor hos kriminalteknisk avdeling i Bamako, hvor de er mentorer for lokale krimteknikere.
Etter at Bojang ble «Peacekeeper of the day» deltok hun også på et event på Teams sammen med to andre unge fredsarbeidere, kalt «UNpeacekeeping UNfiltered».
- Vi snakket med elever fra ulike høgskoler i USA om hvordan vi har det, for å motivere unge i USA til å bli fredsarbeidere, sier Bojang.
Sterk grad av ansvarlighet
Jon Christian Møller, politiråd ved Norges faste delegasjon til FN, synes det er stas at Sira ble plukket ut. Han forklarer at det er spesifikke krav for å velges ut som «Young peacekeeper of the day», i tillegg til at man må være under 30 år.
- De nominerte fra operasjonene må ha vist eksepsjonell profesjonalisme og entusiasme i arbeidet for FN, og en sterk grad av ansvarlighet, sier han.
- Hva sier dette om hvilken standing det norske politibidraget har i FN?
- Det å bli lagt merke til blant over 100.000 personer i FNs fredsoperasjoner er en anerkjennelse i seg selv, tross korrigert for alderskravet. Norsk politi har gjennom mange år vært ettertraktet i FN-operasjonene. Vi er ikke mange i antall, men leverer gjennomgående høy kvalitet på bidragene våre. Norge har også vært foregangsland for nye arbeidsmetoder i konfliktområder, og det er nettopp dette Sira Bojang er en del av i Mali, et spesialisert polititeam som er øremerket et spesifikt fagfelt, sier Møller.
Han legger til at Norge har hatt spesialteam i Haiti, Sør-Sudan og Mali, og at disse har mottatt svært gode tilbakemeldinger fra FN og andre samarbeidspartnere.
Klima forringer spor
Sira Bojang forteller at det var en stor opplevelse å bli invitert til samtale med FNs generalsekretær.
- Det var stort å bli spurt og jeg kjente på en del stress og press om å prestere. Men det var en veldig hyggelig samtale om hvordan hverdagen vår er i misjonen, hva som gjorde at vi ville jobbe i en misjon og hvordan vi kan motivere andre unge til å bli fredsarbeidere, sier hun.
Hun trives godt i Mali, og har lært mye nytt.
- Det er ganske annerledes forhold enn i Norge og mye man må tenke på. Det er blant annet et helt annet klima, med en ekstrem varme. Dette har stor påvirkning på sporsikring og forringelsen av spor. Videre er det en annen kultur og ikke en tradisjon for å bruke fysiske bevis i retten eller gjennomføre obduksjoner. Vi forsøker derfor å lære politiet og gendarmeriet sporsikringsmetoder og lære dem viktigheten av kriminalteknikk når det gjelder rettssikkerheten, sier hun.
- Her i Mali har de ikke så mye utstyr, men de er utrolig flinke til å få til ting likevel. Vi er flinke til å klage over alt vi mangler i Norge, men jeg tror opplevelsen her vil føre til at jeg blir mer kreativ i mitt arbeid og ser muligheter i stedet for utfordringer, sier Bojang.
LES OGSÅ: Organisert kriminalitet utgjør en trussel mot den globale sikkerheten
Spesialisert arbeid
- Hvorfor er det viktig for norsk politi å bidra i FNs fredsbevarende operasjoner?
- Overordnet bidrar FNs fredsoperasjoner til stabilisering i konfliktområder med sin tilstedeværelse, i tillegg til å bidra med institusjonsbygging og styrking av statlige strukturer. I sårbare områder, som Sahel-regionen hvor Mali er et av flere utsatte land, er det viktig å jobbe for at konfliktene til en viss grad dempes, og at demokratiet bygges. Regionale utfordringer som folk på flukt (500.000 + i Burkina Faso) og voldelig ekstremisme/terrorisme vil fort spre seg uten stabiliserende bistand, sier han.
- Med politibriller på, er det særskilt tillit til lokalt politi som fremheves blant viktige aspekter i operasjonene. Tillit i lokalbefolkningen anses som en betydningsfull faktor for å motvirke rekruttering til voldelige grupper. Norge er selvsagt en liten brikke i den store sammenhengen, men en brikke som utgjør en forskjell. Eksempelvis er spesialteamet vårt i Sør-Sudan trukket frem i en nylig evaluering som et lite bidrag hvor effekten anses stor, sier Møller.
Han forklarer at spesialisert arbeid, som gjøres av teamet i Mali, bidrar til å styrke kvaliteten på etterforskningsmaterialet.
- Det gjør det enklere for påtalemyndigheten å ta i bruk tekniske og taktiske bevis i rettsaker, og er således et svært viktig bidrag for å motvirke straffefrihet for terrorister og andre alvorlige forbrytelser. Nettopp dette fremheves av meningsbærende institusjoner også utenfor FN, inklusiv ambassadene, sier han.
LES OGSÅ: Åsted Mali