Guts (10,5) er regodkjent som patruljehund

I november i fjor fikk Sør-Øst politidistrikts «grand old dog», Guts, fornyet tillit. Dermed er Norges nest eldste politihund aktiv i noen år til.

NO GUTS, NO GLORY: – Det tok noen år før vi fant ut av hverandre. Etter at vi gjorde det, har han vært en fantastisk hund for meg å jobbe med, sier hundefører Rune Steiro.
Publisert Sist oppdatert

Politihunden Guts er Sør-Øst politidistrikts mest rutinerte patruljehund. I november i fjor ble han regodkjent, etter at veterinæren hadde gitt ham en helseattest som viser at han er helsemessig skikket for videre tjeneste.

At han nå er hele 10,5 hundeår, som tilsvarer 73,5 menneskeår, og dermed for lengst har passert alderen der politifolk pensjonerer seg, er ingen hindring for å gjøre en god jobb.

– Det er ikke ekstremt unormalt, men det er ikke normalt heller. Det sier noe om fysikken og mentaliteten til hunden. Jeg er stolt over å ha en hund som er glad i å jobbe, sier hundefører Rune Steiro i patruljeseksjonen i Drammen.

Guts ble godkjent som patruljehund for første gang i 2016.

Hvis han ser at jeg tar på uniformen, står han og skriker i gangen i frykt for ikke å bli med.

– Hvis han ser at jeg tar på uniformen, står han og skriker i gangen i frykt for ikke å bli med. Jeg synes det er veldig gøy å ha en hund som er såpass sprek og arbeidsvillig, og som ønsker å være med på jobb. Livet er ikke helt det samme uten jobb for ham, fortsetter Steiro.

– Du må ha en viss teft for hund?

– Jeg har gjort noe riktig og har fått hjelp av gode kollegaer. Du må ha en viss sans for å drive med hund når du skal trene hund. I tillegg må du klare å lese dem. Jeg er kanskje ikke så dårlig på å lese hund, fortsetter han.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Patruljehunden Guts gjør alt fra å spore opp savnede til å finne gjerningspersoner. Han er i tillegg lavinehund.

Løper langt

Steiro hentet Guts, som er en svart schæfer, fra en svensk kennel tilbake i august 2014.

– Jeg tenkte Guts var et passende navn for en tjenestehund. Jeg synes det klinger godt og det er enkelt å rope når jeg skal kalle ham inn. Jeg vurderte også Geir, men det ble Guts, sier han.

At hundeføreren valgte et navn man kan rope høyt, skulle vise seg å bli viktig. For hvis han får noe i snuta, kan Guts finne på å løpe langt – gjerne flere hundre meter unna Steiro.

Det tok noen år før vi fant ut av hverandre. Etter at vi gjorde det, har han vært en fantastisk hund for meg å jobbe med.

– Det tok noen år før vi fant ut av hverandre. Etter at vi gjorde det, har han vært en fantastisk hund for meg å jobbe med.

– Vil du utdype det?

– Det er klart at hunder er som mennesker. De er egne individer med styrker og svakheter, noen ting liker vi og andre ting ikke. Så er vi kanskje begge to litt sta, men etter at jeg fant ut at jeg kanskje måtte være den voksne av oss, har det gått bedre. Etter at han fikk det litt mer på sine premisser, har vi fått et fantastisk forhold, sier han.

Vil ha grillpølser

Guts holder formen med mye trening.

– Han har vært en god turkamerat på løpeturer for meg og trenes jevnlig. Nå løper vi kanskje ikke like mye lenger, men det er fortsatt mange turer i skogen. Også er det mye trening rent opp mot hva han skal kunne faglig, som gjør at han holder seg i god form. Også er det ikke alt for mange grillpølser, sier han.

Guts er nemlig altetende, men hvis han hadde fått det som han hadde villet, hadde nok kostholdet bestått av grillpølser. 

Det er nemlig favoritten.

Han spiser alt som kan spises. Han har ikke så mange begrensninger der.

– Han spiser alt som kan spises. Han har ikke så mange begrensninger der, men for kostholdets skyld forsøker vi å holde oss til hundemat, og en grillpølse i ny og ne når han har vært flink gutt.

Patruljehunden gjør alt fra å finne savnede personer til å spore opp gjenstander som er stjålet, og finne gjerningspersoner som har kastet fra seg eller mistet gjenstander på sin vei. 

DIGITAL SPORHUND: Dagen er ikke helt den samme uten jobben for politihunden Guts.

Han er også trent opp til å fange gjerningspersonene og er i tillegg godkjent som lavinehund.

– Som hans hundefører har jeg lyst til å si at han er god på alt, men det er han selvsagt ikke. Det han er spesielt god på er å bruke snuta si til å finne mennesker og gjenstander som mennesker har tatt på. Der har han vært ekstremt god gjennom hele karrieren sin, forteller han.

God luktesans

Den gode snuta til Guts har også blitt gjenstand for flere medieoppslag. Hvor saker som «Politihunden Guts fant tyvene raskt», «Politihund snuste seg frem til innbruddstyver», og «Guts» luktet tyvene» har vært å lese.

Det er også historier om da alle nødetater, inkludert et Sea King-helikopter, hadde rykket ut for å søke etter en kvinne. 

Guts fant henne etter bare 30 minutter. Hun hadde da falt ned en skråning.

Han har flere ganger reddet livet til personer.

– Han har flere ganger reddet livet til personer. En gang var det en kvinne som hadde gått hjemmefra etter å ha kranglet med typen. Da skulle jeg bare trene Guts. For det var ingenting som tilsa at noe var galt. Vi gikk i spor, som vi siter, og fant henne akkurat i tide til at ambulansepersonalet kunne overta og redde livet hennes, forteller Steiro.

Dette er gode dager på jobb for Guts og Steiro.

– Ellers har jeg også vært med på flere oppdrag der foreldrene har savnet barna og han har snust dem opp i løpet av et par-tre minutter. Det har foreldrene vært veldig takknemlige for, forteller han.

Guts har også vært involvert i oppdrag som ikke har endt like bra.

– Det tøffeste mentalt og vanskeligste oppdraget var Kongsberg-saken. Der en mann gikk rundt med pil og bue. Det er kanskje det mest krevende oppdraget vi har hatt. Vi var med å pågripe gjerningspersonen, sier han.

Mannen drepte fem personer.

ALVOR: Guts var også på oppdrag i Kongsberg høsten 2021, da en mann drepte fem personer.

Blitt mykere

Guts har i likhet med andre hunder mange uvaner, og med årenes løp har han også lagt til seg noen fine uvaner.

– Han synes det er godt å ligge mykt på sine gamle dager. Plutselig så er han borte når jeg leter etter ham. Da har han sneket seg inn på et soverom, og ligger i en eller annens seng. Det synes han at er ekstra gøy, forteller han.

– Har han fått noen stjernenykker etter at ble regodkjent?

Han har blitt veldig glad i sofaen og kos. Det fikk han ikke lov til før.

– Han har blitt veldig glad i sofaen og kos. Det fikk han ikke lov til før, men nå som han har blitt gammel og nærmer seg pensjonistenes alder, får han lov til å ligge i sofaen.

– Har også farshjertet blitt litt mykere med årene?

– Absolutt. Jeg ser at han begynner å bli en eldre hund og jeg har blitt myk. Jeg er erkjenner det. Guts er av den dominante typen, og alfahannen i flokken, og spørsmålet er hvordan det vil gå, nå som han snart må dele pappa med en ny valp. 

– Han er jo kanskje den som mener at han er sjefen, men jeg tror det skal gå fint. Han klarer å forholde seg til andre hunder, så lenge han har etablert hvem som er størst og eldst. Men han må jo få en arvtager etter hvert, sier Steiro.

Steiro presiserer at han og Guts forhåpentligvis har en god stund igjen sammen.

– Guts skal få lov til å være med meg på jobb og gjøre en innsats enn så lenge. Det tar jo også en god stund å lære opp en ny hund. Hvis han viser seg å være god nok er hunden kanskje klar om ett års tid, fortsetter han.

PAPPAGUTT: – Jeg ser at han begynner å bli en eldre hund og jeg har blitt myk. Jeg erkjenner det, sier hundefører Rune Steiro.

Må ha kong

Av og til gjør ikke Guts det han får beskjed om.

– I utgangspunktet gjør han det han får beskjed om, men det hender av og til at han finner på at han skal gjøre noe annet først. Hvis det skjer, er det like greit for et godt samarbeid og godt resultat å la ham gjøre seg ferdig med det han trenger å gjøre før han begynner å jobbe. Det er bare en av de tingene vi har lært å leve med, sier hundeføreren.

Guts har også en helt fast rutine, som han vil holde fast ved.

– Vi bruker kong for å belønne hundene. Hvis ikke Guts får den når han kommer inn i bilen så nekter han å jobbe. For mange hundeførere er dette «fy fy» men vi har funnet ut at det er det beste.

For Guts er det livet og få ligge og tygge på den.

Den ballen betyr alt for ham og jeg tror faktisk den betyr mer for ham enn det jeg gjør.

– Den ballen betyr alt for ham og jeg tror faktisk den betyr mer for ham enn det jeg gjør. Han nekter å gå inn i bilen hvis han ikke får den. Det kan også skje når han går spor, får han den ikke underveis, så lurer han på hvorfor. Du ser det i øya på han, avslutter Steiro.

11 hunder over ti år 

Guts er imidlertid ikke den eneste seniorhunden i politietaten. 

Politihøgskolen (PHS) forteller at de har elleve aktive politihunder over ti år. 

Guts er to måneder yngre enn den eldste, og er dermed Norges nest eldste politihund.

– Er det god seniorpolitikk som gjør at bikkjene er operative så lange?

– Å være operativ som politihund, er nok noe av det kjekkeste en hund kan gjøre. Så, ja det er god seniorhundepolitikk at de kan være lenge operative, sier instruktør Steffen Krog ved PHS Kongsvinger i et e-postsvar til Politiforum.

I snitt er hundene operative i tjeneste i åtte år, og det tar 1,5 år å utdanne dem.

– Kan dere si noe om hvorfor Guts og hundefører Rune ble regodkjent?

Politihundene som er over ti år, må innom veterinær for en helsesjekk. Veterinæren sjekker at helsen til hunden er god nok til å være politihund, og at at dyrevelferden ivaretas

– Det gjennomføres en regodkjenning/kvalitetskontroll for alle politihundene hvert annet år. Dette for å sjekke at de fortsatt holder nivået som skal til for at de kan gjøre jobben sin. Det er ikke bare hunden som blir vurdert, men også hundeføreren. I tillegg må politihundene som er over ti år, innom veterinær for en helsesjekk. Veterinæren sjekker at helsen til hunden er god nok til å være politihund, og at at dyrevelferden ivaretas, sier Krog.

I tillegg til Guts ble det i fjor godkjent 26 politihunder med ulik kompetanse. Alt fra narkotikasøkshunder og våpensøkshunder til patruljehunder. 

Det er etter behov fra politidistriktene at PHS lager politiutdannelsene.

– Vi har hatt et prosjekt hvor vi har utdannet to valutahunder. Valutahundene har nå jobbet i 2 år og funnet mye penger, så vi ser for oss at dette kommer til å bli en ny politihundutdannelse, avslutter Krog.

Powered by Labrador CMS