FRIFUNNET: Spesialenheten for politisaker konkluderer med at politibetjenten handlet i nødverge da han skjøt og drepte en 49-årig gårdbruker i Lavangen natt til fredag 9. desember i fjor. Bildet er tatt under Spesialenhetens rekonstruksjon 7. februar i år.

LAVANGEN-SAKEN

Henlagt som intet straffbart forhold

Spesialenheten for politisaker har henlagt saken mot en politibetjent i Troms politidistrikt etter at en 49-årig gårdbruker ble skutt og drept i Lavangen 9. desember i fjor. Saken er henlagt med begrunnelsen at intet straffbart forhold anses bevist.

Publisert Sist oppdatert

Det er, etter hva Politiforum erfarer, den påtalemessige konklusjonen til Spesialenheten etter flere måneders etterforskning av saken.

Politibetjenten, som løsnet 18 eller 19 skudd da gårdbrukeren angrep ham og makkeren med en stor hjullaster, har påberopt seg nødverge.

Han ble senere etterforsket av Spesialenheten for drap og fikk status som mistenkt.

I et stort intervju med Politiforum forteller politibetjentene at de fryktet at de kom til å bli drept da gårdbrukeren senket gaflene på hjullasteren og torpederte politibilen på gårdstunet få sekunder etter at politiet ankom stedet.

Bekrefter

Spesialenheten bekreftet ved 12.30-tiden onsdag henleggelsen i en pressemelding på sine nettsider. Her heter det at det etter Spesialenhetens syn ikke er noen tvil om at avdødes angrep med en hjullaster innebar et svært alvorlig og livsfarlig angrep mot tjenestepersonene.

«Spesialenheten mener at politiet befant seg i en åpenbar nødvergesituasjon da skuddene ble avfyrt. Bruken av skytevåpen for å stanse et livstruende angrep var nødvendig og forsvarlig. Mindre inngripende handlingsalternativer var i situasjonen ikke anvendelige, og Spesialenheten har lagt til grunn at det ikke var mulig å stanse hjullasteren på annen måte enn ved skudd mot føreren», skriver Spesialenheten og legger til:

VOLDSOMME KREFTER: Spesialenheten mener det oppstod en klar nødvergesituasjon da den 49-årige gårdbrukeren brukte en hjullaster og torpederte politibilen med gaflene. Bildet er fra Spesialenhetens rekonstruksjon 7. februar i år.

«Etterforskingsresultatet taler med særlig styrke i retning av at politiet ikke opptrådte straffbart ved skuddløsningen. Straffeforfølgingen har vært innrettet som mistanke om drap og henlegges som intet straffbart forhold anses bevist.»

Politibetjenten som var mistenkt for drap ønsker overfor Politiforum ikke å kommentere dagens henleggelse fra Spesialenhetens side.

«Vi mener dette er en riktig avgjørelse», skriver politibetjentens forsvarer, advokat Gry Berger, i en melding til Politiforum.

Til NTB sier Nybøe at avgjørelsen kan påklages til Riksadvokaten, men legger til at Spesialenheten foreløpig ikke kjenner til om saken blir påklaget eller ikke.

Beskriver hendelsesforløpet

I pressemeldingen fra Spesialenheten gjennomgås hendelsesforløpet da den 49-årige gårdbrukeren gikk til angrep på politiet.

«Ved innpåkjørsel til den aktuelle eiendommen oppdaget tjenestepersonene en hjullaster som ble satt i bevegelse og kom imot politibilen. Den økte hastigheten mot politibilen og senket sine pallegafler. Fører av politibilen rakk å rygge bakover, mens den andre tjenestepersonen kom seg ut av bilen. Det hele gikk meget fort. Tjenestepersonen som kom seg ut av bilen falt, men rakk å trekke sitt tjenestevåpen omtrent samtidig som pallegaflene traff politibilen. Tjenestepersonen oppfattet situasjonen som så farlig at hen fryktet for livet til sin kollega som fremdeles satt i politibilen, men også seg selv. Vedkommende avfyrte i løpet av få sekunder til sammen 18 eller 19 skudd mot førerhuset til hjullasteren, og skiftet i den forbindelse våpenmagasin en gang», heter det i meldingen fra Spesialenheten.

«Hjullasterens pallegafler, som var ca. 2,5 meter lange, traff flere ganger på siden av politibilen, men kom ikke inn i kupeen. Politibilen ble av hjullasteren skjøvet inn mot en parkert hestehenger og ble veltet mens fører av politibilen fremdeles satt i den. Skuddløsningen skjedde mens dette skjedde og inntil fører stanset sine bevegelser i førerhuset», skriver Spesialenheten.

Powered by Labrador CMS