UP byr på historiske bilder: Som forbryter i spansk kappe
− Det er utelukkende positivt og folk synes det er artig, forteller Anders Sjøtrø i UP Midt-Norge.
Alt var bedre før, eller?
Bråkmakerne som fikk oppleve politiets spanske kappe ville kanskje ikke vært enig.
Spansk kappe er en form for mobil gapestokk som består av en tønne som var åpen i den ene enden og hadde et hull i den andre.
Tønnen ble båret som en kappe gjennom gatene til spott og spe for den som skulle straffes. Kappen ble antatt brukt frem til 1840, og den du ser her ble antagelig brukt i Trondheim.
Dette er bare ett av flere historiske bilder Snapchat-kanalen til Utrykningspolitiet (UP) Midt-Norge viser frem i sommer.
Forteller om stor respons
UP har holdt på med Snapchat siden 2020, med fokus på å skape oppmerksomhet rundt trafikksikkerhet.
− På sommeren har folk litt bedre tid enn hverdagen ellers, så vi tenkte vi skulle by på litt andre ting, forteller Anders Sjøtrø, distriktsleder for UP Midt-Norge.
Han forteller det å vise frem situasjoner fra gamledager er en del av en trend på sosiale medier, og at det blir lagt ut bilder hver onsdag fra Justismuseet.
I fjor var det kontrollbilder fra gamle dager, og i år tok UP-Midt kontakt med Justismuseet.
− Vi har hatt opp mot 60 000 unike visninger på onsdagene og får mange kommentarer på det vi legger ut. Det er utelukkende positivt og folk synes det er artig, sier Sjøtrø.
Ønsker å nå de yngste
Tanken bak å benytte seg av Snapchat er å nå de yngste trafikantene UP møter bak rattet.
− De har andre medievaner. Så oppdaget vi i samtale med yngre bilførere at de ikke får med seg de tradisjonelle nyhetssakene om trafikksikkerhet. De fleste som følger oss er under 30 år, sier han.
Det er en alvorlig baktanke med de humoristiske bildene.
I 2023 mistet 110 personer livet i trafikken, nesten like mange som året før.
− Hele ideen med det vi holder på med er å forebygge trafikkulykker. Derfor mener vi Snapchat er en viktig kanal for oss.
Han forteller UP-Midt har over 90 000 abonnenter.
− Det er umulig å forutse hvilke bilder som trender eller ikke. Det som har fått mest er at vi spyler og vasker en skitten bil.
Politiets drakamplag
Museumskonsulent Christine Rokkan Eriksen har sammen med samlingsforvalter Hilde Haverstad Olsø gravd frem de beste bildene til UPs Snapchat-kanal.
Rokkan Eriksen forteller de hadde flere bilder i bakhodet når bestillingen kom.
− Bilder som ikke ofte blir sett i utstillinger men som har små historier og er fra hverdagen til UP er veldig interessant å dele, spesielt på sosiale medier, sier hun.
Museumskonsulentens favoritt er et bilde av politiets drakamplag.
− Spesielt nå som det er OL. Gutta som viser frem tauet sitt viser både hvem politiet var på den tiden og den rare sporten, sier hun humoristisk.
Det er i skrivende stund ukjent for Politiforum om drakamp fortsatt er en annerkjent sport i Norges politikretser.