PFT-ansatte vasket i helseskadelige lokaler:

Har aldri blitt sjekket

Selv ikke etter at en kartlegging viste at politiets innendørs skytebaner hadde svært høye forekomster av bly, ble det gjennomført lovpålagte blykontroller av de ansatte.

BLYTUNGT: i en ny kartlegging kommer det frem at det er svevestøv «overalt» på en rekke av politiets innendørs skytebaner.
Publisert

I forrige nummer avslørte Politiforum at ansatte i Politiets Fellestjenester (PFT), som har vasket på en rekke av politiets innendørs skytebaner, har blitt ekspo­nert for bly og andre helse- og miljøska­delige stoffer.

Nå viser det seg at PFTs renholdere ikke har gjennomgått helseundersøkelser i form av måling av blyinnholdet i blodet. Dette til tross for at arbeidsgiver er pålagt å gjennomføre slike undersøkelser. Bak­grunnen er at ansatte skal vernes mot ska­der for liv eller helse på arbeidsplassen.

Bly omsettes ikke i kroppen og kan dermed hope seg opp og forårsake skade på beinmarg, nervesystem, lever, nyre og hormonproduserende organer. Hos gra­vide kan bly også bli overført til fosteret og forårsake skade.

DETTE ER SVEVESTØV

› Svevestøv består av små, luftbårne partikler som kan stamme fra forbrenningsprosesser, eller mekanisk slitasje. Svevestøv kan være både menneskeskapt og forekomme naturlig.

› I denne saken omtales blyholdig støv, som ifølge Multiconsults rapport ligger overalt på politiets skytebaner. Får støvet ligge helt i ro er det ikke farlig, men det skal lite til for at støvet virvles opp.

› Svevestøvet kan være helseskadelig å puste inn. Hvor farlig det er, avhenger av hvor mye en puster inn og hvor ofte.

› Blyforgiftning kan gi skade på beinmarg, nervesystem, lever, nyre og hormonproduserende organer. Hos gravide kan bly bli overført til fosteret og forårsake skader.

KILDE: FHI og Arbeidstilsynet

Sjefingeniør Astrid Lund Ramstad i Ar­beidstilsynet understreker at det kan være helseskadelig å puste inn blyholdig støv.

– Hvor farlig det er avhenger av hvor mye en puster inn og hvor ofte. Når det gjelder arbeidstakere som kan bli ekspo­nert for bly, er det krav til arbeidsgiver om å kartlegge og dokumentere forekomst av forurensinger i arbeidsatmosfæren, og sørge for at krav til helseundersøkelse med måling av blyinnholdet i blodet hos arbeidstakere gjennomføres. Måling av blyinnholdet i blodet skal utføres hver tredje måned, sier hun.

Hensikten med den periodiske bly­kontrollen er, ifølge Arbeidstilsynet, å av­dekke økt blyopptak i kroppen så tidlig at arbeidsgiveren kan iverksette tiltak for å forebygge skadelig blypåvirkning.

Innført verneutstyr

Politiforum har i en rekke e-poster spurt PFT om det har blitt foretatt blodprøveta­king av renholderne deres.

«Politiets fellestjenester tilbyr helsekon­troller med nødvendige prøver til medarbei­dere basert på kartlegging og risikovurdering av arbeidsforholdene. Til nå får enkelte med­arbeidere regelmessige blodprøver for å av­dekke eventuell blyeksponering. I etterkant av kartleggingen vi utførte i 2022 har vi hatt møte med bedriftshelsetjenesten for å disku­tere behovet for flere rutinemessige helsekon­troller av medarbeiderne», får vi til svar.

– Vil det si at det er ansatte i PFT og/ eller underleverandører som har job­bet på disse skytebanene, og som er eksponert for bly, som det ikke er tatt blodprøver av?

«Siden vi har innført verneutstyr og ver­netiltak er våre medarbeidere ikke å anse som eksponert nå. Når det kommer til våre underleverandører ble de informert om den mulige eksponeringen høsten 2022. De står selv ansvarlig for oppfølging av sine egne medarbeidere», heter det i en ny e-post.

– Frem til kartleggingen ble gjennom­ført: Hadde det blitt tatt blodprøver av PFTs renholdere som hadde vasket på disse skytebanene?

«Ved de aller fleste skytebanene der Po­litiets fellestjenester (PFT) har tatt over ansvaret for drift og vedlikehold, er det underleverandører som utfører renhold. For egne renholdere som kan være utsatt for ekspo­nering for helse- og miljøskade­lige stoffer, arbeides det nå med et oppfølgingsregime hvor blant annet blodprøvetaking inngår. Når PFT blir kjent med en ar­beidsmiljørisiko kartlegges og risikovurderes omfanget før det iverksettes hensiktsmessige til­tak», heter det i nok en e-post.

HÅNDFAST BEVIS: Prøvene fra skytebanene skulle analyseres for en standard pakke med tungmetaller, men bly-konsentrasjonen var så høy at de forstyrret øvrige tester.

– Hva er bakgrunnen for at det ikke har blitt tatt blod­prøver av renholderne som har vasket på disse skyteba­nene før kartleggingen ble gjennomført? Hvor mange egne renholdere, som kan være utsatt for eksponering for helse- og miljøska­delige stoffer, har PFT?

«PFTs egne renholdere utfører for det meste begrenset renhold på skytebanene, for eksempel rundt standplass. Bakgrunnen for at det ikke er tatt blodprøver tidligere er at PFT ikke har vært klar over hvilken ekspo­nering våre medarbeidere har vært utsatt for i den delen av skytebanen våre renholdere oppholder seg på. Det var på denne bakgrunn PFT valgte å utføre kartleggingen – for å skaffe innsikt», heter det i enda en e-post.

Har ikke tatt blodprøver

PFT trekker også frem at det meste av renholdet er satt ut til underleverandører, siden PFTs målsetting er at alt renhold på skytebaner skal utføres av eksterne.

«PFT har 6 renholdere som av og til utfø­rer begrenset renhold på skytebanene, som for eksempel rundt standplass», skriver de.

– Etter at kartleggingen forelå, tok PFT blodprøver av egne renholdere eller andre renholdere som har jobbet på skytebanene? Hva viste i så fall disse blodprøvene?

«PFT har startet opp med arbeidshelse­undersøkelser av våre medarbeidere som arbeider på innendørs skytebaner/skytehus. Resultatene så langt viser ingen forhøyede blyverdier. Gjennomføringen av arbeidshel­seundersøkelsene vil fortsette i 2024. PFT har ikke ansvar for å gjennomføre arbeids­helseundersøkelser av andre enn våre egne medarbeidere», svarer PFT i en ny e-post.

Politiforum sender deretter tre spørs­mål til:

1. Er det tatt blodprøver av egne ren­holdere etter kartleggingen?

2. Selv om PFT ikke har ansvar for å gjennomføre arbeidshelseundersøkel­ser av andre enn sine egne medarbei­dere, er det ikke ryddig som en ansvar­lig arbeidsgiver å undersøke om dette er gjort?

3. Har PFT en kommentar til uttalel­sene fra Arbeidstilsynet?

«Blodprøvetaking inngår i arbeidshelse­undersøkelser. Politiets fellestjenester har som tidligere nevnt startet opp med slike ar­beidshelseundersøkelser for alle våre med­arbeidere som er utsatt for helse- og miljøs­kadelige stoffer på innendørs skytebaner/ skytehus. Politiets fellestjenester har kun arbeidsgiveransvar for egne medarbeidere. Vi har hatt dialog om risikoen med våre ren­holdsleverandører, slik beskrevet i tidligere svar», svarer PFT i nok en e-post.

– Når (dato) ble det foretatt blodprø­vetaking av PFTs renholdere?

«Til nå er det ikke gjennomført blodprø­vetaking av våre 6 renholdere, som av og til utfører begrenset renhold på skytebanene. De skal gjennomføre blodprøvetaking på nyåret», svarer PFT.

Svaret kommer så tett på Politiforums deadline at det ikke var mulig å stille opp­følgingsspørsmål til PFT.

Hovedverneombud i PFT, Lars Harald Nilsen, ønsker ikke å kommentere saken. De to underleverandørene Eir og ISS, viser begge til PFT for kommentarer til saken.

Powered by Labrador CMS