Høyesterett skal avgjøre om MC-klubben Satudarah skal tvangsoppløses

Rettssaken mot MC-klubben Satudarah var første gang en ny lov som åpner for å forby kriminelle sammenslutninger ble prøvd. Nå skal saken opp for Høyesterett.

VURDERES SNART: Høyesterett skal behandle spørsmålet om forbud mot Satudarah MC 27. – 28. august.
Publisert Sist oppdatert

I januar ble det bestemt av Borgarting lagmannsrett at motorsykkelklubben Satudarah forbys i Norge.

MC-klubben har tidligere sagt de har lagt ned virksomheten i Norge.

Høyesteretts ankeutvalg besluttet i april i år at anken skal behandles. 

Politiet har ment at Satudarah er en organisert kriminell gjeng, og har satt spørsmålstegn ved om den egentlig er noen MC-klubb ettersom flere av medlemmene verken har motorsykkel eller sertifikat for å kjøre motorsykkel.

Alvorlig kriminalitet

Dommen fra lagmannsretten konkluderte med at et forbud er nødvendig for å forebygge alvorlig kriminalitet.

Men Oslo tingrett sa først nei til statsadvokatens begjæring om å forby Satudarah. Retten mente at vilkåret om «et forbud er nødvendig for å forebygge alvorlig kriminalitet» ikke var oppfylt.

Men etter at statsadvokat Ingelin Hauge vant frem i lagmannsretten, skal Høyesterett nå se på vilkårene for å forby en sammenslutning, og vurdere dette opp mot Straffeprosesslovens § 222e og den europeiske menneskerettskonvensjonens (EMK) artikkel 11.

− Avgjørelsen vil ha betydning for hvilke virkemidler samfunnet har for å bekjempe organisert kriminalitet. Foreningsfriheten er ikke ment å beskytte slikt, sier Ingelin Hauge i en kommentar til Politiforum.

Det er førstestatsadvokat Thomas Frøberg ved Riksadvokatembetet som skal aktorere saken.

Prinsipielt viktig

Satudarah-MC anket dommen fra lagmannsretten, og representeres av advokat John Christian Elden.

- Etter vårt syn er foreningsfriheten en helt grunnleggende frihet i vårt demokratiske samfunn, og har en særlig sterk beskyttelse i de europeiske menneskerettighetene, sier advokat Kristina Davidsen i Elden Advokatfirma, som skal prosedere saken i Høyesterett sammen med advokat Elden.

Ifølge Davidsen har Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har avklart at det skal svært mye til for at staten skal kunne forby en forening. 

- Derfor mener vi dette er en prinsipielt svært viktig sak som krever en avklaring fra Høyesterett. Det kan etter vårt syn ikke være slik at man skal kunne risikere straff fordi politiet mener man har synliggjort at man er medlem av en forening, legger hun til.

Høyesterett skal behandle spørsmålet om forbud mot Satudarah MC 27. – 28. august.

Powered by Labrador CMS