Høyre-nestleder har snudd om generell bevæpning
Første nestleder i Høyre, Henrik Asheim, støtter nå generell bevæpning av politiet, og varsler kamp på partiets landsmøte.
Asheim har snudd i spørsmålet, etter at han i fjor høst uttalte at han ikke ønsket generell bevæpning.
– Det er først og fremst på grunn av det trusselbildet som politiet selv møter. De møter større usikkerhet, og trusselbildet er drastisk endret de siste årene. Den økende organiserte kriminaliteten, terroraksjoner hvor det er enkeltmennesker som helt brått og plutselig går til angrep på folk, og psykisk syke personer som plutselig kan sette mange mennesker i fare. Da ser jeg at politiet faktisk bør være bevæpnet, sier Aasheim.
Knapt mindretall
Totalt seks av de 14 medlemmene i Høyres programkomité har dermed nå flagget at de ønsker at partiet skal jobbe for generell bevæpning av politiet.
Det går fram av Høyres endelige utkast til partiprogram for neste stortingsperiode, som ble lagt fram i går.
Flertallet på åtte medlemmer i programkomitéen ønsker imidlertid fortsatt ikke generell bevæpning, men at Høyre skal «beholde mulighetene for midlertidig bevæpning og punktbevæpning på sårbare steder etter risiko- og sårbarhetsanalyser».
Varsler kamp
Både justispolitisk talsperson Mari Holm Lønseth og Henrik Asheim varsler nå kamp for generell bevæpning når partiprogrammet skal vedtas på Høyres landsmøte 20.-23. mars.
– Det er på høy tid at politiet i Norge blir bevæpnet. Trusselsituasjonen er blitt så alvorlig at fremskutt lagring ikke lenger er tilstrekkelig. Mer alvorlige situasjoner og økt bruk av kniv og våpen gjør det nødvendig at politiet bærer våpen fast. Politiet må kunne beskytte oss, og seg selv, raskt når situasjoner oppstår, sier Lønseth.
Aasheim og Lønseth er henholdsvis leder og nestleder i Høyres programkomité.
Endret mening
I fjor høst var Asheim klar på at han ikke ønsket å gå for generell bevæpning av politiet.
– Grunnen til at jeg har landet ned på et nei til generell bevæpning er at jeg er urolig for hvilke nye utfordringer det kan skape. Dagens ordning mener jeg er et godt kompromiss med generell punktbevæpning ved behov, og at politiet har raskt tilgang til våpen når det er nødvendig, sa Asheim da til Politiforum.
Nå peker han blant annet på Maktmiddelutvalgets utrening, som ga en faglig anbefaling om å innføre generell bevæpning av politiet.
– Den utredningen mener jeg det er god grunn til å lytte til. Jeg hadde også gleden av å være med på Politiets Fellesforbunds landsmøte, og fikk høre mange sterke historier. Det gjorde inntrykk, sier Asheim i dag.
Bred støtte
Politiets Fellesforbund (PF) vedtok på sitt landsmøte i 2012 å jobbe for generell bevæpning av politiet. Den gangen var det kun Fremskrittspartiet som ønsket generell bevæpning.
I fjor varslet imidlertid både Høyres daværende justispolitiske talsperson Sveinung Stensland, og sentrale politikere i både Senterpartiet og KrF, at de ønsket generell bevæpning.
Både Riksadvokaten, Politidirektoratet og Oslo-politimester Ida Øystese støtter også forslaget.
– Vi må høre på politiet selv. Blant annet Politiets Fellesforbund og politimesteren i Oslo har vært krystallklare på at de ønsker generell bevæpning av politiet. Både dem og Maktmiddelutvalget er det svært gode grunner til å høre på, sier Lønseth i dag.