Astro og Monsen er politiets nye valutahunder
For første gang i historien kan norsk politi ta i bruk egne pengehunder for å spore opp kontanter som er gjemt bort av kriminelle.
I midten av mars besto politihundene Astro og Monsen, av rasen springer spaniel og labrador, godkjenningsprøven for å bli valutahunder på Politihøgskolen (PHS) i Kongsvinger. Dette er første gang i historien at politiet utdanner politihunder med denne type kompetanse.
Prosjektet startet på bakgrunn av en henvendelse fra Sør-Vest politidistrikt. Her lurte inndragningsspesialist Brit Nilsen på hvorfor ikke politiet hadde egne hunder som søkte etter valuta. Seksjonsleder for hundetjeneste i Sør-Vest politidistrikt, Trond Sunde, tok saken videre med PHS.
– Vi synes det var en god idé. Vi så på statistikken over hvor mange ganger Tolletaten hadde bistått politiet med sine valutahunder. Vi så at her er det et marked for politihundene, sier instruktør Steffen Krog ved PHS.
60 rekvisisjoner på to år
Tallene viste at politiet bare over en toårsperiode hadde rekvirert hunder fra Tolletaten 60 ganger.
– Statistikken kunne vært enda høyere hvis vi hadde egne hunder, tenkte vi. Nærhet til kompetanse avgjør ofte hvor mange oppdrag man har. Når man må rekvirere en hund fra Tolletaten i Oslo til Stavanger, så gjør man nok ikke det like ofte som hvis man hadde en egen hund i Stavanger, sier han.
Politiforum har tidligere omtalt at selv om det ikke finnes eksakte tall på hvor stor den svarte økonomien i Norge er, viser et anslag over arbeidslivskriminalitet fra 2015, at tallet var oppmot 108 milliarder kroner.
– Det kan være svært utfordrende ressurs- og tidsmessig for etterforskere å finne skjult valuta, slik det er å finne narkotika eller våpen. Politihunden kan med sine sanser og bruksegenskaper bli en viktig ressurs i etterforskningen, fortsetter Krog.
Tilbyr nytt studie
I tillegg til valutahundene, har politiet rustet opp kampen mot profittmotivert kriminalitet de siste årene. Det er bestemt at alle politidistrikter skal ha egne inndragningsspesialister, og på PHS tilbys studiet «inndragning og pengespor».
Valutahundene er trent opp til å søke etter valutabeløp på over 25.000 kroner, noe som tilsvarer det man har lov til å ta med seg ut av landet uten at det deklareres.
– Hvis du skal unndra 20 millioner kroner, er det vanskelig å gjøre det på nett eller i nettbanken i dag, for her er alt sporbart. Du har jo kryptovaluta, men det er ikke alle kriminelle som er der. Fortsatt gjemmer mange kontanter i for eksempel kjelleren, skapet, hagen, på hytta eller i skjulet. Hundene vil være et viktig verktøy for å spore opp pengene, som kanskje ellers ville blir tatt ut av landet eller brukt til andre kriminelle handlinger, sier Krog.
Flere henvendelser om oppdrag
Allerede før politihundene ble godkjent som valutahunder, har det kommet inn flere henvendelser om oppdrag. Det er Krog glad for.
– Målet er å få flest mulig oppdrag. Hele prosjektet, og videre utdannelse, vil bli vurdert ut fra hvor mange jobber de to ekvipasjene får. Får de få oppdrag i løpet av ett år, vil det ikke være forsvarlig å videreutvikle utdannelsen eller utdanne flere hunder, avslutter han.