Bruk oss
Søk i ruiner, jord og steinras med egne katastrofehunder.
Hundetjenesten ved Oslo politidistrikt har et landsdekkende tilbud.
Klimaendringene har også nådd politiet. Værekspertenes spådommer om mer nedbør, varmere og mer ustabile vintre gjør at det i Norge forventes en klar økning i ras og sviktende strukturer i grunnen.
- Ekspertene har fortalt oss at Drammen er den mest rasutsatte byen i hele landet på grunn av store forekomster av kvikksand og utstabil grunn langs elva. Det blir mer nedbør i hele Sør-Norge. På Vestlandet vil det bli flere stein og jordras, mens Østlandet blir preget av ustabilt vær med skifte mellom regn og snø. I fjellområdene i Sør-Norge kommer det masse snø. I tillegg til rene naturkatastrofer, er hundene også trent for å søke etter levende og døde i ruiner etter bygningskollaps. Bare i Oslo er det antatt at det er 1500 bygårder som står på ustabil grunn. Det gjør at vi som jobber med redningstjenesten må ta inn over oss en forventet endring i oppgavene. De må vi være forberedt på, og i stedet for å komme diltende etter utviklingen, mener vi nå at vi er i forkant med å ha utdannet katastrofehundene som kan søke i alle slags rasstrukturer, sier politioverbetjent Geir Sandvold som er avsnittsleder for hundetjenesten ved Oslo politidistrikt.
Men for å bli bedre, trenger spesialhundene mer trening under realistiske forhold, og Sandvold oppfordrer politidistriktene til å ta kontakt så snart de trenger hjelp til søk etter mennesker i raslignende forhold.
- Vi er fullt operative på ettersøk, søk i ruiner, ras og snø. Nivået på hundene er fullt på høyde med danske og svenske hunder. I tillegg er metodene kraftig forbedret med ny teknologi. Vi jobber med søk i vann og regner med å være fullt operative innen kort tid.
- Ved å bruke GPS kan vi dokumentere nøyaktig hvor våre ekvipasjer har søkt i et rasområde når vi legger over informasjon fra GPS'en til kart på medbragt PC. Det bringer inn en helt annen notoritet fra felten og inn til en redningsstab, sier Sandvold.
Og han mener det må være bedre å bruke politiets hunder og mannskap enn sivile lavinehunder til søk under vanskelige forhold.
- Husk at våre folk er profesjonelle som er fortrolig med å finne lik og gå inn i vanskelige og farlige situasjoner. Politiblikket og politikompetansen våre ekvipasjer besitter ligger inne i totalpakken hvis vi blir rekvirert, sier Sandvold.
Bistand også til Nord-Norge
- Vi har tatt på oss bistand til andre distrikt for å få den erfaring vi mener er nødvendig for å komme oss videre. Og vi mener vi er fullt på høyde med kolleger i naboland når det gjelder slike søk. Vi kan eksempelvis være i Bodø på får timer fra vi blir varslet med hjelp av ekspresservice av politihelikopteret. Kommer vi med politihelikopteret lander vi rett på stedet. Og da kan Spesialseksjonen kan tilby en ekstrem spisskompetanse med superfølsomme hundeneser i kombinasjon med varmesøkende kameraer hengende under helikopteret og lysutstyr nok til å lyse opp en fotballbane ei vinternatt. Og ta med et helikopters mulighet til og kjapt bringe inn og ut utstyr og personell. Og ikke tenk økonomi. Vi ser på slik bistand som så verdifull trening at vi i utgangspunktet dekker egne utgifter. Det er moro å kunne si at vi har en utrolig bra avdeling som er innstilt på å hjelpe til over hele landet med topp utstyr, topp mannskap og gode hunder. Bruk oss. Oppstår det en situasjon, er det rett og slett å kaste seg på telefonen til Operasjonssentralen ved Oslo politidistrikt eller meg direkte, sier Sandvold entusiastisk.
Hundefører Frank Borrmann og politihunden Brax er klare for leting etter levende og døde under ekstreme miljøer som ruiner og alle mulige ras. Katastrofehund er seks år gamle Brax' utvidende tittel.
Katastrofehundene er trent på søk etter lukt av levende og døde. I bunn ligger den vanlige patruljehunden med tilleggsgodkjenning for jobb i katastrofelignende situasjoner. Høsten 2006 ble seks hunder i Oslo og to i Bergen godkjent for katastrofesøk.
- Siste utkalling til et rasåsted var i Ålesund etter rasulykken i mars. Vi var på åstedet i løpet av to timer og 45 minutter etter at jeg ble vekket hjemme om natten med transport av politihelikopteret. Men på grunn av brann og røykutvikling kunne ikke hundene brukes i den tidlige fasen, sier Borrmann.
Andre steder som katastrofehundene har vært brukt er ved bygningskollaps i Oslo, under Tsunamien i Thailand, og stein og jordras på Østlandet.
- Like mye som for å finne skadde eller døde, er det også greit å bruke oss for å gardere seg best mulig mot at det er mennesker under ras. Mulighetene ligger i at luktmolekylene går igjennom alle stoffer, også gjennom tilsynelatende ugjennomtrengelige rasmasser. Og hundenesen er ekstremt fintfølende, sier Borrmann.