Ingen glipptak for politiet under Ski-VM

Ski-VM i Trondheim var Trøndelag politidistrikts mest krevende oppdrag noen sinne. Politiforum fikk være med bak kulissene under mesterskapet.

ELGFARE: VM-publikummet hadde på seg mange forskjellige antrekk, noen mer kreative enn andre.
Publisert Sist oppdatert

TRONDHEIM (POLITIFORUM): Onsdag 26. februar braket det løs. 

Fire år, fire måneder og 24 dager etter at Trondheim ble tildelt Ski-VM, startet endelig folkefesten, med flere hundre tusen besøkende fra hele verden.

Geir Arne Sjøhagen.

Store folkemengder, fest og moro betyr gjerne merarbeid for politiet. 

Stabssjef Geir Arne Sjøhagen i Trøndelag politidistrikt hadde likevel hvilepuls da Politiforum møtte ham en uke inn i mesterskapet.

– Vi har bare hatt noen små ordensoppdrag. Stemningen er veldig god, og folk koser seg. Selv på åpningskvelden, med 25.000-30.000 mennesker samlet rundt torget i Trondheim, med smekkfulle utesteder og lange køer, var det omtrent som en normal lørdagsnatt, sier han.

Mye av æren gir han til en profesjonell arrangør, et veloppdragent publikum og godt organiserte politiressurser. 

Været er også en X-faktor. Plussgrader, regn, sørpe og vind gjorde det trått å være tilskuer.

– Vi har et lokalt uttrykk om at været kan være med på å påvirke utelivet. «Storordensvernet», kaller vi det.

– Så regn og slaps er dumt for publikum, men bra for politiet?

– Vi skal være forsiktige med å si det på den måten, sier stabssjefen med et lurt smil.

VÆRHARDT: Værgudene var ikke på lag med arrangøren under Ski-VM, men bidro til å gjøre det lettere for politiet.

Planlagt i flere år

For Trøndelag politidistrikt var de snaue to ukene med Ski-VM kulminasjonen av flere års planlegging og forberedelse, til det som sannsynligvis er distriktets mest omfattende og krevende operasjon noen sinne.

Vi har hatt en del større arrangementer, men ikke så stort og så langvarig.

– Vi har hatt en del større arrangementer, men ikke så stort og så langvarig, sier Sjøhagen.

Trondheim arrangerte riktignok Ski-VM også i 1997, men det var i en annen tid og under helt andre omstendigheter.

– Det blir litt som å sammenligne epler og pærer. Den gangen var det Trondheim politikammer som løste oppdraget, hovedsakelig med mannskaper fra eget distrikt. Nå hadde mesterskapet noen helt andre dimensjoner og et helt annet sikkerhetsmessig bilde, sier Sjøhagen, som selv var blant politimannskapene i 1997.

Forberedelsene til årets mesterskap begynte allerede i 2022. Det ble raskt viktig å trekke lærdom av store arrangementer i andre politidistrikter.

Tidlig i prosessen var vi i kontakt med Bergen, som hadde sykkel-VM i 2017.

Ola Eggen.

– Tidlig i prosessen var vi i kontakt med Bergen, som hadde sykkel-VM i 2017. Vi har snakket mye med Oslo om Ski-VM i 2011, men også om Holmenkollen skifestival. Og selvfølgelig også Natos utenriksministermøte i 2023, hvor jeg og mange andre fra distriktet dro nedover som mannskap og bidro, forteller politioverbetjent Ola Eggen.

Han sier erfaringsdelingen mellom politidistriktene var svært nyttig for Trøndelag politidistrikts planlegging av årets mesterskap. Det samme var befaringen Eggen og representanter fra VM-organisasjonen og Trondheim kommune dro på til Ski-VM i Planica i 2023.

– Dette ga også nyttige læringspunkter inn i egen planprosess, sier han.

BARMARK: Ski-VM satte sitt preg på hele Trondheim under mesterskapet.

Egne delledere

Som politidistriktets prosjektleder for Ski-VM, var Eggen sentral i hvordan politiinnsatsen ble strukturert under mesterskapet. Dette innebar blant annet at de hadde egne «delledere» med forskjellige ansvarsoppgaver.

– Det gjorde vi fordi vi hadde såpass mange deloppdrag som gikk samtidig, og som var gjensidig avhengig av hverandre, sier Eggen.

Han lister opp blant annet arenaen på Granåsen, torget i sentrum med medaljeseremoni, trafikkavvikling, VIP-håndtering, etterretning, forebygging og en styrket operasjonssentral.

– Dette kan ikke en prosjektgruppe sitte på et kontor og planlegge. Det ville ikke fungert. Vi delegerte detaljplanleggingen til dellederne for godt over et halvt år siden, sier han.

Eggen mener det er en suksessfaktor at mange delledere og en stor del av staben i distriktet var involvert i forberedelsesfasen.

– Vi kjørte flere dagsøvelser, med spill og scenariotreninger, for å snakke oss gjennom planverket og hva vi gjør hvis det og det skjer. Slik fikk vi en beredskapsplan som var jobbet fram av mange, og som mange hadde eierskap til. Det gjorde at vi gikk inn i gjennomføringsfasen med lik situasjonsforståelse, og det så vi raskt nytten av, sier han.

FOLKEHAV: Politioverbetjent Hanne Blekkan (til venstre) var delleder for forebygging under mesterskapet. Her under åpningsseremonien i Trondheim sentrum.

En av dellederne var politioverbetjent Hanne Blekkan, som hadde ansvar for det forebyggende arbeidet under Ski-VM. Det innebar blant annet forebygging av ungdomskriminalitet og dialog med potensielle aktivister.

– Forebyggerne har jobbet oppsøkende i sentrum i tilknytning til Medal Plaza hver kveld gjennom VM-perioden. Vi er synlige, tilgjengelige og har god personkunnskap som kan være en viktig brikke når det gjelder dialog med de mest sårbare ungdommene våre, sier Blekkan.

Hun betegner Ski-VM som en unik mulighet for politiet til å bygge tillit på.

Vi har kommet i kontakt med innbyggerne i fredstid og vist at vi er mer enn bare en uniform.

– Vi har kommet i kontakt med innbyggerne i fredstid og vist at vi er mer enn bare en uniform, at vi er mennesker som er her for innbyggerne våre. Det kan være vanskelig å måle forebygging, men jeg velger å tro at noe av innsatsen vi har lagt ned gjennom forebyggendeoppdragene har ført til at det har gått så bra som det har gjort, sier hun.

– Veldig takknemlige

Det ble tidlig klart at omfanget og varigheten på mesterskapet gjorde det nødvendig med bistand fra andre politidistrikter. Et tresifret antall politifolk fra alle politidistrikter, flere særorganer og de nasjonale bistandsressursene tok turen til Trondheim under mesterskapet.

Vi har vært helt avhengig av støtte fra andre distrikter og særorganer.

– Vi har vært helt avhengig av støtte fra andre distrikter og særorganer, og vi er veldig takknemlige for den hjelpen vi har fått. Bistanden gjorde at vi hadde alle kapasitetene vi trengte, sier stabssjef Sjøhagen, og legger til:

– Vi hadde blant annet en betydelig styrket operasjonssentral, med egne operatører som jobbet opp mot Ski-VM. Vi hadde operatører fra for eksempel Finnmark, Oslo og Agder inne på vår operasjonssentral. Selv om mye av metodikken er lik, måtte de settes i stand til å gjøre jobben sin på en ukjent sentral. Dette var nytt.

Distriktet tok tidlig et valg om å informere de innbeordrede mannskapene så godt det lot seg gjøre i forkant av Ski-VM. Blant annet gjennomførte de nasjonale informasjonsmøter på Teams, noen ganger med over 200 deltakere.

SYNLIGE: En patrulje på arenaen i Granåsen.

– Vårt inntrykk er at vi nådde ut, at vi klarte å tilgjengeliggjøre informasjon slik at mannskapene kunne lese seg opp før de kom hit, sier prosjektleder Eggen.

Han trekker spesielt fram en «visualiseringspresentasjon» distriktet brukte mye ressurser på å sette sammen.

– Der la vårt kriminaltekniske avsnitt og dronetjenesten ned ekstremt mye arbeid for å kombinere dronefoto med kart, for å vise folk hvordan det ser ut i Granåsen og i sentrum av Trondheim. Det gjorde vi for å hjelpe de som kom fra andre steder i landet og kanskje aldri hadde vært her før. Tilbakemeldingen var at da de kom inn på torget, kjente de seg igjen med en gang og slapp å bruke tid på å orientere seg, sier Eggen.

FORNØYD: Politibetjent Erik Sørensen fra operativ seksjon i Buskerud.

Politibetjent Erik Sørensen fra operativ seksjon i Buskerud roser planleggingen av arrangementet.

– Vi visste tidlig hva vi skulle drive med. Det gjorde det veldig forutsigbart når vi kom til et sted vi ikke var kjent i det hele tatt, sier han.

God tilrettelegging

Trøndelag politidistrikt prioriterte å legge til rette for at de innbeordrede politimannskapene fikk et godt opphold. Alle mannskapene ble innkvartert på Scandic Hell hotell like ved Værnes lufthavn, og fikk både tilgang til et lokalt treningssenter og hjelp til andre fritidsaktiviteter.

– Vi snakket ganske tidlig om at én ting vi skulle jobbe for, var at alle som kom hit, skulle føle at de har hatt det bra når de har vært her, sier Eggen.

GOD BEREDSKAP: Alle de innbeordrede mannskapene ble innkvartert på Scandic Hell hotell. Mange kom i egne biler.

Etter møter med mannskaper som hadde bistått under andre større arrangementer, bestemte distriktet seg for å ha en egen delleder med ansvar for vertskapet.

– Det var et grep for å sørge for at det var noen som faktisk hadde ansvar for de små tingene som egentlig betyr ganske mye. Som å sørge for mat og drikke til mannskapene, sier Eggen.

Politibetjent Sørensen fra Buskerud har bare lovord om oppholdet sitt i Trøndelag.

Vi kom til dekket bord, og kan ikke klage på noen ting.

– Jeg synes det var veldig bra. Vi ble godt tatt imot, med et godt sted å bo, hvor alt var lagt opp på forhånd. Vi kom til dekket bord, og kan ikke klage på noen ting, sier Sørensen.

Blant annet ble politipensjonister hyret inn for å frakte mannskapene de snaue 40 kilometerne mellom hotellet og arenaen i Granåsen.

– For et distrikt å ta imot så mye mannskap, gjøre dem godt fornøyde, gi dem rom og mat, og sørge for at de vet hva de skal gjøre…man skal ikke undervurdere den logistikkmessige delen av en sånn operasjon, understreker stabssjef Sjøhagen.

Løsningen ble å etablere en større logistikkorganisasjon på hotellet, inkludert et felles tjenestekontor (FTK), utstyrsoppbevaring og en egen ressurskoordinator. Sistnevnte rolle falt på politioverbetjent Eggen.

– Jeg satt der for å gi folk informasjon, slik at vi kunne ta tak i ting fortløpende. De som hadde spørsmål, fikk som regel svar der. Vi fikk ført overtid i sanntid, mens FTK hadde tilgang til andre distrikters TTA. Det gjorde at vi fikk fanget opp ting med en eneste gang. Samlokaliseringen mellom logistikk, tjenesteplanlegging og utøvende operasjonell drift, var det første gangen vi gjorde, forklarer Eggen.

KONTROLLROM: På hotellet ble det også etablert et felles tjenestekontor, som var bemannet av Anja Forbord og Anita Lande da Politiforum var på besøk.

Inne på møterommet Sandfærhus møtte Politiorum tjenesteplanleggerne Anja Forbord og Anita Lande fra FTK i Trøndelag.

– Vår funksjon og oppgave er å ha oversikt over bemanningen hele tiden. Hvis det blir frafall eller sykdom, varsler vi videre til ressurskoordinator. Slik har vi kontroll på bemanningen og kan styre dem dit de skal, sier Forbord.

Hun sier det er en stor fordel å sitte så tett på mannskapene.

– Det blir korte linjer, sammenlignet med om vi skulle sittet på kontoret i Trondheim eller Stjørdal. Dette har fungert veldig bra, og er absolutt noe vi vil anbefale for senere, større arrangementer, fortsetter Forbord.

Det er jo noe annet å jobbe under et slikt mesterskap.

Tjenestekontoret på hotellet var åpent fra 06.30-23.30 under hele Ski-VM.

– Det har vært utfordrende, men artig. Det er jo noe annet å jobbe under et slikt mesterskap, sier Lande.

KLABBEFØRE: Slaps og smeltevann satte sitt preg på VM-arenaen i Granåsen.

– Ren plusstjeneste

Himmelens sluser hadde åpnet seg over Trondheim og Ski-VM under Politiforums besøk. Plussgradene bidro til sterk lokal vannføring og høy slapsefaktor på arenaen i Granåsen. Tribunene var likevel smekkfulle da lagsprint-finalene for kvinner og menn gikk av stabelen.

Politioverbetjent Sissel Kvithammer lot seg imponere over hvor uanfektet publikum virket å være av det dårlige været.

– Jeg trodde det kom til å legge en demper på stemningen, men tribunene har vært fulle og det har vært masse folk. Til tross for været har folk vært så blide. Det har vært ordentlig trivelig, sier hun.

HJEMMEKOSELIG: Inne i politibobilen Trygve møtte Politiforum politibetjent Øystein Sund og politioverbetjent Sissel Kvithammer.

Under Politiforums besøk sitter politioverbetjenten tørt og varmt inne i politibobilen som Trøndelag politidistrikt lånte fra Oslo for anledningen. På vei over Dovrefjell ble bilen døpt «Trygve» – den skulle jo tross alt bidra til å skape trygghet – og hit kunne hvem som helst komme innom for en prat eller en kopp kaffe.

– Til daglig jobber jeg i psykiatrigruppa i Trondheim, og vi ligger under Felles forebyggende enhet. Under Ski-VM skal vi være synlige og til stede, og skape trygghet hos publikum som er med på arrangementet, sier Kvithammer.

Politimannskapene i og utenfor «Trygve» delte ut drops og kjærlighet på pinne til forbipasserende da Politiforum var innom. En av dem var Eli Trondvold Aasland, leder for Felles enhet for påtale i Trøndelag politidistrikt.

– Jeg tenkte at jeg hadde lyst til å bidra litt når vi først har et sånt arrangement i Trøndelag. Så gjorde jeg en avtale med Sivert Rannem, som er leder for Felles forebyggende enhet, og her er jeg, sier Aasland.

Mer rekker hun ikke å si i strømmen av godterisultne barn og voksne som går forbi.

GOD GJERNING: Påtaleleder Eli Tronvold Aasland deler ut godteri til forbipasserende barn.

– Her vi står er en fin plass, for alle publikummerne ser oss, supplerer Rannem.

– Folk kommer og går, og vi får gode tilbakemeldinger, legger han til.

– Personlig, hvordan er det å jobbe her under Ski-VM?

– Det er et veldig flott avbrekk, og egentlig en ren plusstjeneste. Det gir energi å se så mye positivitet og smil blant både publikum og de frivillige. Jeg kjenner igjen litt fra jeg da jeg var på Lillehammer-OL i 1994. De var litt heldigere med været da, men det er jo litt den samme stemningen.

Annen type jobb

Inne på arenaen på Granåsen var stemningen upåklagelig, godt hjulpet av Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbu som gikk inn til Norges niende VM-gull. For anledningen hadde arrangøren overtatt lokalene til Trondheim Idrettsklinikk, og gitt politiet plass til sitt KO, med panoramautsikt over innspurten i langrennsløypa.

Særlig tid eller anledning til å faktisk følge med på de sportslige begivenhetene, var det imidlertid ikke. Heller ikke for fotpatruljene, som brukte dagene på å observere publikum heller enn utøverne.

Yngve Stiansen, til daglig politiavdelingsleder på patrulje i Arendal og for tiden i UP, sier fotpatruljene ikke oppholdt seg for lenge på samme sted – også for å unngå å gi inntrykk av at de er mer opptatt av konkurransene enn jobben.

– Det ville ikke tatt seg bra ut, forteller han, ivrig etter å fortsette patruljeringen etter å ha stilt opp til fotoshoot for Politiforum.

– Nå har vi allerede stått her litt for lenge, smiler Stiansen.

GOD GLID: Politioverbetjent Jarle Hopperstad lar blikket gli over publikum, mens langrennskvinnene glir forbi i skisporet. Bak ham står makker Yngve Stiansen.

Sammen med makker Jarle Hopperstad fra UP i Buskerud, tok de runden rundt arenaen mot slutten av mennenes teamsprint. At de bare fikk noen få glimt av VM-kongen Klæbo, la ingen demper på humøret.

– Jeg synes dette har vært veldig bra. Vi har storkost oss på Ski-VM, sier Hopperstad.

Han meldte seg frivillig til å jobbe under mesterskapet.

– Jeg hadde lyst til å oppleve noe nytt og annerledes før jeg gikk av med pensjon, sier han om motivasjonen.

Politibetjent Erik Sørensen, som Politiforum møtte ved lunsjbordet inne i frivilligteltet, delte også det samme ønsket om å få gjøre noe utenom det vanlige. Han har hatt livvakttjeneste den første uka av Ski-VM.

– Det er en litt annen type jobb, egentlig. Det har vært gøy å bidra til et så stort arrangement. Jeg synes det var interessant å oppleve det store apparatet som er i gang, og se hvordan ting var organisert. Og hvordan vi som politi løser denne oppgaven, sier Sørensen.

Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.
Politiet i aksjon under Ski-VM i Trondheim.

Mye arbeid

For Norge ble Ski-VM i Trondheim en sportslig maktdemonstrasjon, med flere gullmedaljer enn alle de andre nasjonene til sammen – selv om hopplandslagets skidress-juks riktignok la en liten demper på mesterskapsavslutningen.

Politiet unngikk på sin side store glipptak. Også Ski-VMs to siste dager, med femmil for herrer og kvinner, og titusenvis av tilskuere ute rundt løypa, gikk for seg i ordnede former. 

Det har vært en del arbeid i dette her.

Dagen etter avslutningen kunne både mannskapene og ledelsen puste ut og ta en fot i bakken etter to hektiske uker.

– Det har vært en del arbeid i dette her, sier stabssjef Sjøhagen.

Han understreker at det for alle involverte i politiet har vært et stort engasjement og ønske om å gjøre en god jobb og bidra til et godt arrangement.

– Så skal vi selvfølgelig ta hensyn til oss sjøl oppi det hele, men det er klart at noen i prosjektet har jobba mye. Det samme gjelder andre involverte i arrangementet, også de som ikke har hatt VM-oppdrag, men som har holdt ordinær drift i gang med mange ansatte borte. Det har vært lagarbeid, fortsetter han.

Ski-VM var det første store arrangementet for politiet etter at det kom nye arbeidstidsbestemmelser (ATB) i fjor sommer. 

Det gjorde at mannskapene som ble innbeordret i utgangspunktet skulle jobbe 37,5 timersuke.

Unntaks-bestemmelsene var litt rundere tidligere. Det gjorde at vi ikke kunne planlegge med overtid i forkant denne gangen.

– Unntaks-bestemmelsene var litt rundere tidligere. Det gjorde at vi ikke kunne planlegge med overtid i forkant denne gangen, noe som gjorde planprosessen mer kompleks. Samtidig ga det oss også handlingsrom i gjennomføringsfasen, når vi fikk akutt behov for merjobbing. For da var ikke folk like strukket, og vi gikk ikke over grensen for det som var fastlagt, sier prosjektleder Eggen.

OPPTUR: Ski-VM i Trondheim var en positiv opplevelse for politiet.

Prosjektlederen roser tjenesteiveren hos både egne og andre mannskaper.

– Jeg opplevde stor stå på-vilje og omstillingsevne. Det var bare positivitet å spore, sier han.

Før den endelige fasiten foreligger, skal Trøndelag politidistrikt evaluere mesterskapet for å finne ut hva som har gått bra og hva som kunne vært bedre.

– Evalueringen vil være tilgjengelig for andre distrikter også i ettertid. Vi skal dele av det vi erfarer, understreker stabssjefen.

Han sier Trøndelag politidistrikt har lært mye bare av planleggingen av mesterskapet.

– Sånn sett har Ski-VM vært en investering for oss. Bare det å drifte en slik stor operasjon er noe vi kommer til å dra nytte av. For eksempel bare det å drifte i stab. Vi blir mer dus med roller, ansvar og myndighet, som jeg er helt sikker på at vi vil ta med oss videre. Både under kommende, større hendelser vi må planlegge for, men også den dagen det kommer en akutt hendelse som utfordrer oss, sier Sjøhagen.

Powered by Labrador CMS