Rettssikkerhet:

Innlandet politidistrikt har firedoblet antall beslagsrom siden 2019

– Logistikken er krevende, forteller Rolf Thoresen på Hamar politistasjon.

GEOGRAFISK UTFORDRENDE: Innlandet politidistrikt har rundt 80 beslagslokasjoner.
Publisert

Inne på et av beslagsrommene i Innlandet politidistrikt ligger en rosa blondetruse i en brun papirpose.

Skrevet på posen står ordet «voldtekt».

Alle politibetjentene som jobber ved politistasjonen har nøkkel til dette midlertidige beslagsrommet. Ordet «midlertidig» kommer av at beslagene skal sluses videre til et mer egnet rom med der færre har adgang innen kort tid. 

I 2017 fikk politiet kritikk av Riksrevisjonen for manglende adgangskontroll. Riksrevisjonen ønsket at adgangen til politiets beslagsrom skulle begrenses.

Da Riksrevisjonen fulgte opp sin kritikk i 2019, ba de om en oversikt over totalt antall beslagslokasjoner. Dette fikk de tilsendt i et brev fra Justis- og beredskapsdepartementet.

I brevet fra 2019 presiseres det at flere politidistrikt jobbet med å redusere antall lokasjoner. 

Men en kartlegging Politiforum har gjort tyder på at det er store lokale forskjeller om dette faktisk har skjedd.

Oslo har redusert

En rapport fra i fjor slo fast at det ikke finnes en nasjonal oversikt over hvor mange rom som faktisk brukes til å oppbevare beslag, spor og bevis i Norge. 

Riksrevisjonen mente at for stor tilgang til rom der beslag oppbevares, øker risikoen for mislighold.

Politiforum har det siste året bedt om innsyn i antall beslagsrom i hvert politidistrikt. Flere avslo forespørselen, men seks politidistrikter har svart. 

Et av politidistriktene er Oslo politidistrikt, som har redusert fra 76 til 40 beslagsrom. 

Ellers svarer politidistriktene:

  • Vest politidistrikt har økt fra 32 til 45
  • Øst politidistrikt har redusert fra 53 til 43
  • Trøndelag politidistrikt har økt fra 21 til 24
  • Sør-Øst politidistrikt har redusert fra 28 til 26 
  • Innlandet politidistrikt har økt fra 21 til 82

Politiforum har nylig skrevet om Nasjonalt beslagslager, som ble bygget for at beslag ikke skal bli liggende over lang tid ute i politidistriktene. 

Før Politidirektoratet (POD) og Politiets Fellestjenester (PFT) landet på å bygge ett lager for hele Norge, ble flere alternativer diskutert.

Politiforum har spurt Politidirektoratet om det er aktuelt å etablere ett lager i hvert politidistrikt i dag:

– Dette må vi i POD komme tilbake til ved senere anledning. Det er flere vurderinger som må gjøres på beslagsfeltet. Distriktene er også svært forskjellige med tanke på geografi med mer, svarer seksjonsleder John-Magnus Løkenflaen i Politidirektoratet.

Vi trenger disse rommene

– Innlandet politidistrikt, som er Norges største politidistrikt rent geografisk, har valgt å ha dette antall med beslagsrom på ulike lokasjoner, og eventuelt flere ulike beslagsrom per lokasjon for ulike typer beslag, fordi logistikken er krevende, sier politiinspektør Rolf Thoresen til Politiforum.

Politidistriktet er ett av de som har kommet lengst med Politidirektoratets igangsatte ryddejobb av beslagsrommene. 

STORT DISTRIKT: Geografien spiller inn for beslagshåndteringen, forteller politiinspektør Rolf Thoresen på Hamar politistasjon.

Politidirektoratet mener det er politidistriktene som best kan svare på spørsmål om antall beslagsrom, da det er lettere for dem å svare ut konkret på disse spørsmålene.

De vil heller ikke svare på om POD ser noen utfordringer med at flere politidistrikt oppgir beslagsrom som ikke lenger skal brukes («ikke i bruk») i sin oversikt til Politiforum. 

Det samme gjelder midlertidige beslagsrom. Eksempelvis har Trøndelag politidistrikt syv slike rom.

–  POD gjennomførte en kartlegging av beslagsrom i 2019. Vi er inne i et utviklingsløp knyttet til standardisering av beslagsrom, hvor det foreligger et utkast til instruks som er til behandling. Vi vil vurdere eventuelle tiltak knyttet til denne tematikken når vi har besluttet instruks, sier John-Magnus Løkenflaen.

Powered by Labrador CMS