Jan Bøhler, tidligere stortingsrepresentant, og bosatt på Ellingsrud i Oslo mener at de som går med våpen må oppleve at risikoen for å bli tatt er stor og økende.

Nulltoleranse for skytevåpen på gata

Hva skyldes det at antall hendelser med skytevåpen ser ut til å øke igjen? En åpenbar grunn er at det er altfor enkelt å skaffe seg ulovlige skytevåpen i Oslo, og at altfor mange tar sjansen på å gå bevæpnet.

Publisert

Siden slutten av april har det vært minst åtte alvorlige hendelser med ulovlige skytevåpen i Oslo. Den siste var da politiet på tirsdag meldte om at to personer er anholdt for å ha hatt med skytevåpen til Hellerud videregående skole. De to som visstnok ikke er elever ved skolen, er under 18 år.

Det var også dramatisk da en ung mann med alvorlige skuddskader kom inn i Trosterud Fritidsklubb i 1830-tida forrige onsdag. Politi og ambulanse kom til stedet, og den skadede 17-åringen, som ikke hadde noe med klubben å gjøre, ble raskt brakt til sykehus. Først sa politiet at de etterforsket saken som et drapsforsøk. Men seinere sendte de ut pressemelding om at 17-åringen selv var pågrepet. Han ble siktet for grov ulovlig bevæpning med skytevåpen på offentlig sted, og politiet har bedt om varetektsfengsling. Deres hovedhypotese er at han har skutt seg selv ved et uhell.

Selv var jeg fritidsklubbleder i Trosterud-klubben på 1980-tallet, og jeg har fortsatt å holde kontakt med det gode nærmiljøet der. Det er mange positive krefter å bygge på, men det har også vært noen hendelser der de siste åra som folk gjerne skulle vært foruten. Onsdag 25. august i fjor ble to unge menn skutt og funnet livstruende skadet i en oppgang i en boligblokk, ikke langt fra senteret og klubben. Men dessverre måtte politiet åtte måneder etter hendelsen innrømme at de ennå ikke har funnet bevis eller opplysninger om hvem som avfyrte skuddene. Året før ble en 16-årig gutt livsfarlig knivstukket onsdag 18. november på baksida av Trosterud-klubben og senteret. Heller ikke i denne saken har media meldt om at noen er tatt.

En «snitch» kan redde liv

Det må være absolutt nulltoleranse for å gå rundt med skytevåpen i nærmiljøene våre. Derfor er det veldig bra at politiet tar disse sakene på største alvor. Det betyr mye at alle disse sakene blir oppklarte, og at de skyldige får sin dom. Da er det avgjørende at alle som observerer eller får kjennskap til noe om ulovlige skytevåpen, forteller alt de vet til politiet.

De er veldig avhengige av tips for å gjøre jobben.

Ofte er det noen rundt i ungdomskriminelle grupper som skryter av at de har våpen, for å skremme eller true andre. For eksempel på Hellerud skole skal det ha vært mange vitner til hendelsen. De som mener at å fortelle om dette til politiet er å «snitche», bidrar til å undergrave vår felles trygghet. Politiet vil heller høre altfor mye, enn altfor lite, og er gode til å sortere og behandle fortrolige opplysninger. En såkalt «snitch» kan være en helt som redder liv.

En ny bølge hendelser

I løpet av de siste ukene har det vært minst åtte alvorlige episoder med skytevåpen i Oslo:

- Natt til søndag 24. april ble det skutt mellom to grupper ved Grønland torg.

- 3. mai kom en person med skuddskader til legevakta i Oslo.

- Natt til 14. mai fikk politiet melding om skudd mot et utested på Grønland

- 29. mai ble en mann funnet skutt på Mortensrud sør i Oslo.

- 8. juni ble en mann alvorlig skadet i en skyteepisode på Trosterud.

– 9. juni rykket politiet ut til et slagsmål på Grünerløkka hvor en mann ble pågrepet etter våpenbeslag.

– 12. juni ble det skutt flere skudd gjennom to vinduer i et rekkehus på Kjelsås.

– 14. juni ble to ungdommer anholdt for å ha hatt med våpen til Hellerud skole. Vi har også hatt flere andre skytinger etter nyttår, blant annet på Vestli og Grønland, og i fjor høst ble åtte unge menn rammet i skyteepisoder i Oslo, herunder en som ble drept på Mortensrud.

Hva skyldes det at antall hendelser med skytevåpen ser ut til å øke igjen? En åpenbar grunn er at det er altfor enkelt å skaffe seg ulovlige skytevåpen i Oslo, og at altfor mange tar sjansen på å gå bevæpnet. Unge i utsatte miljøer forteller meg at de enkelt kan få kjøpt pistoler til tre-fire tusen kroner. De sier at flere skaffer seg det for å bli fryktet, eller for å beskytte seg mot andre som de vet har våpen. Det er enda mer utbredt å gå med machete eller andre kniver, men det gir mer kriminell status å ha en pistol.

Et stort varsko her

Hvor får de alle våpnene fra? Det er kriminelle nettverk og gjenger som står for mye av omsetningen. De vet hvordan de kan skaffe våpen fra Sverige eller andre land, eller de kan stamme fra tyverier fra militærlagre, butikker eller fra private hjem.

Politiet må bli bedre i stand til å gå etter våpenselgerne og strupe tilgangen på skytevåpen. I november i fjor fortalte sjefen for Enhet Øst i Oslopolitiet, John Roger Lund, at de hadde beslaglagt 50 skytevåpen og 70-80 macheter og kniver. Han sa også at det er «veldig mye» våpen der ute og at det er «helt uakseptabelt» (Avisa Oslo 2/11 -21).

Dette burde vært oppfattet som et stort «varsko her». Vi trenger at politiet tar konsekvensen framover, og gjør mer for å stoppe den omfattende illegale omsetningen og bæringen av våpen. De som står bak dette er organiserte kriminelle grupper som undergraver tryggheten i byen vår. De tar ikke hensyn til hvem de selger til, enten det er barn eller ustabile voldelige personer. Kynisk ulovlig våpensalg er en av deres store lukrative inntektskilder, som de får drive med altfor risikofritt.

Hvis vi skal sikre tryggheten til beboerne i alle de andre gode nærmiljøene våre, er det avgjørende at de som går med våpen opplever at risikoen for å bli tatt er stor og økende. Det må være en systematisk langsiktig jobbing med dette over tid, ikke bare når det skjer mange hendelser som i fjor høst. Et viktig måle-parameter for Oslopolitiet bør være hvor mange våpen de beslaglegger.

LES OGSÅ: Slik kan politiet bruke mobiltelefoner for å lokalisere skudd

Powered by Labrador CMS