Kvikk veteran forlenger karrieren
56 år unge Per Strand smiler.
I stedet for å levere inn politiuniformen, og gå over i pensjonistenes rekker nå i mai som han hadde planlagt, forlenger han politikarrieren.
Mens politiet over det ganske land rapporterer om vanskelig rekruttering, har politistasjonssjef Tom Johnsen valgt en annen tilnærming. Han overtaler kommende pensjonister til å forlenge politikarrieren.
- Jeg var nok mentalt forberedt på å bli pensjonist når jeg ble 57 år 3. mai. Men etter at sjefen bad om en samtale, har jeg snudd. Han spurte meg rett ut om hva jeg hadde tenkt på når jeg kunne pensjonere meg. Deretter gav han meg så mye positivt i forhold til hvordan han kunne bruke min lange og varierte erfaring. Det slike som deg vi har bruk for, sa han. Klart jeg er enig i det, sier politiførstebetjent Per Strand ved Elverum politistasjon, og smiler fornøyd. Med bakgrunn fra overvåkingstjenesten, etterforskning, narkotikajobbing og mye ordenstjeneste har Stand bakgrunn til å gjøre det aller meste av oppgaver som operativ tjenestemann.
- Men jeg har sagt i fra at om jeg ikke er i stand til å selv vurdere det, så må sjefen og kollegene si i fra når jeg blir for gammel til å drive med ordenstjeneste ute, sier Strand.
Jeg har ett våpen
- Da den dagen kommer at jeg bør trekke inn i roligere tjeneste, håper jeg at jeg får en plass inne på stasjonene bak skranken der jeg kan ta i mot publikum. Å bli hjulpet ved første treff er service - det er min drøm. For det er møte med publikum som jeg synes er så moro med jobben, sier Strand, som beklager at politiet låser døren kl. 15.00. Han er vant med den gamle ordningen hvor politivakta var åpen 24 timer i døgnet, og folk fikk hjelp når de trengte det.
Strand har følgende budskap til de som sliter med å få tak i nye politifolk.
- Hvis etaten skal beholde veteraner som meg, må det være en gulrot som er god nok til å få oss til å bli. Hvis ikke lekker vi bort til næringslivet eller pensjonsalderen. Og ta for all del kontakt god tid i forveien, slik min sjef gjorde.
- Det var faktisk hyggelig å høre at jeg var en som politistasjonen trengte. Det var meget positivt og inspirerte til videre innsats, sier Strand. Som fremdeles blir å treffe i skinnjakka ute i operativ tjeneste i Elverum i full turnustjeneste.
- Der har jeg ett våpen - det er kjeften. Den kommer jeg langt med, sier han på tur til fots bortover gågata. Det går ikke lang tid før han er i kontakt med folk som har noe å melde.
Den naturligste ting å gjøre
- Vi vet alle hvilke utfordringer politiet står ovenfor med hensyn til rekruttering. I vår driftsenhet er det nesten ikke gjennomtrekk av personell. De som kommer hit trives godt og blir værende. Dette har også følger for gjennomsnittet, som hos oss er på over 46 år. Vi mangler unge folk. Det innebærer at mange av våre ansatte kommer til å gå av med pensjon de nærmeste årene. Samtidig vet vi at det er problemer med å utdanne nok politifolk. I politidistriktet har vi for tiden sterk fokus på seniorpolitikk, og som leder er det en forutsetning at jeg oppmuntrer de som nærmer seg pensjonsalderen til å stå litt lenger i jobb. Da må jeg samtidig legge til rette for ansatte som kan tenke seg å jobbe lenger. Dette kan eksempelvis være redusert arbeidstid, endrede arbeidsoppgaver eller tilpasset turnus. Når jeg er så heldig å ha to voksne karer som er motivert, og som ønsker å gå i turnus, er det en selvfølge at jeg legger til rette for å få de til å jobbe utover fylte 57 år, sier politistasjonssjef Tom Johnsen.
- Vi må håndtere vår viktigste ressurs - menneskene i systemet på en god måte, de må få høre at vi har bruk for de. Mitt spørsmål til de er enkelt: Hvis du kunne tenke deg å arbeide utover 57 år, hva kan vi gjøre for at du skal fortsette hos oss, sier Johnsen.
Politistasjonssjefen fremmet av eget initiativ et 2.3.4 krav for Strand under høstens lokale lønnsoppgjør, og fikk i lønnsforhandlingene igjennom et lønnstrinn ekstra, og ytterligere to ekstra lønnstrinn opprykk fra neste høst for Strand, hvis han fortsetter etter fylte 57 år.
En annen kollega som kunne blitt pensjonist tidligere i høst, har også valgt å fortsette i 60 prosent stilling, med nattevakter og arbeid hver 3. helg.
- For meg er en oppegående person på 57 gull verdt i forhold til unge, mindre erfarne folk som ikke kjenner distriktet, folk og rutinene våre. Vi håper å snu trenden slik at det ikke skal være en forventning til at de går av ved fylte 57. Når folk slutter mister vi ikke bare en ansatt, men samtidig også svært mye erfaring og kompetanse som det er viktig for oss. Rekrutteringsmessig er tre lønnstrinn en rimelig investering i forhold til å miste Per Strand og hans like. Hos oss skal folk trives, og ha lyst til å jobbe lenger, sier Johnsen.