- Føler oss lurt
432 politihøgskolestudenter avslutter sin tre-årige politiutdanning 18. juni. Tre av fire står uten jobb. Stikk i strid med lovnader fra justisministeren.
Midt oppe i eksamensskyting og lesepress møtte Politiforum et femti-talls avgangselever i Stavern leir. Men i stedet for å være fylt med glede over snart å skulle gå inn i et spennende og meningsfylt yrke, er det en kraftig frustrasjon som gjør seg gjeldende blant studentene. De finner ikke jobber de kan søke på. En undersøkelse PF-studentene gjorde i slutten av april viste av tre av fire studenter ennå ikke hadde fått jobb når utdanningen er slutt 18. juni.
Leder for PF-studentene Anniken Mjaaland setter ord på det mange nå føler etter hvert som det blir klart at politidistriktene ikke lyser ut ledige stillinger.
- Justisminister Knut Storberget lovet i 2007 politistudentene jobb. Og han har sikret opptak av rekordhøye 720 studenter i årets opptak, sier Mjaaland. Hun er nå bekymret for sitt eget kull, og hvor mange som får jobb i politiet. Hun er også opptatt av signalene som nå sendes til de som står i ferd med å takke ja til å begynne på Politihøgskolen fra høsten av. Tør de takke ja nå som jobbgarantien åpenbart er borte?
- Akkurat nå er jeg veldig usikker på min egen og andre politistudenters fremtid i politiet. Jeg vet det har vært usikkert også tidligere år, men det har bestandig ordnet seg. Nå ser det ut til å være en mer alvorlig krise. Jeg ser at det er viktig at politiet satser på IKT, og det er viktig at den satsingen kommer. Men jeg synes det er skremmende at politiet ikke har satt av penger til dette tidligere. Andre virksomheter setter av penger til dette i god tid før det er utslitt, sier Mjaaland.
Hun er tydelig på å plassere ansvaret for den vanskelige situasjonen.
- Ansvaret har justisministeren. Det er han som har det overordnede ansvaret for å skaffe politiet de rammene politiet trenger.
Politiutdannede attraktive for andre
Mjaaland sier at en lang rekke politistudenter nå er i ferd med å gi opp sin politikarriere til fordel for andre bransjer som gjerne ansetter kandidater med politiutdanning.
- Politihøgskolen har søkt etter modne studenter som kan tenke annerledes når andres tanker har låst seg. Det har de fått. De har fått godt voksne studenter som er i parforhold og som har økonomiske forpliktelser. Det gjør at de ikke er så mobile som politistudenter var før i tiden, sier Mjaaland.
- Det er klart at det gjør noe med følelsen og lojaliteten til en arbeidsgiver som ikke vil ha oss. Og det blir desto mer fristende å takke ja til andre yrker som setter pris på oss, og gjerne til en høyere lønn.
- Men saken er at de fleste har tatt denne politiutdanningen for å bli politi, ikke noe annet. Det kan bli for sent å finne frem penger etter at studentene først har funnet en annen arbeidsgiver. Kanskje de ikke kommer tilbake? Justisministeren viser liten interesse for oss. Hvor er han? Det er ikke mange månedene siden han stolt markedsførte at han hadde fått på plass et rekordhøyt opptak på Politihøgskolen. Hva ser vi nå? Kan vi i det hele tatt stole på en person som i det ene øyeblikket sier at det er jobb til alle, når vi i dag opplever dette, spør Mjaaland.
Hun vil avlive myten om at studentene ikke er mobile.
- Jeg har hørt at Hammerfest politistasjon fikk 17 søkere. Det viser at studentene som kan, er villige til å flytte på seg, sier Mjaaland. Hun håper nå på en løsning gjennom revidert nasjonalbudsjett.