Johny Vassbakk dømt for drapet på Birgitte Tengs
Johny Vassbakk (52) kollapset på plassen sin da han hørte retten dømme ham til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs.
Rettssalen ble tømt i all hast etter at Johny Vassbakk falt av stolen og ble liggende på gulvet etter at retten hadde lest slutningen i dommen mot ham: Han dømmes til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs på Karmøy natt til 6. mai 1995.
Dommen falt i Haugaland og Sunnhordland tingrett mandag formiddag og er i samsvar med påstanden til aktor.
I tillegg må Vassbakk betale 600.000 kroner til hver av foreldrene i oppreisningserstatning.
– Ambulanse på vei
To minutter etter at han hadde fått forkynt dommen på 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs i 1995, falt den tiltalte 52-åringen om i retten. Han hadde akkurat satt seg etter å ha fått opplyst at en enstemmig domstol hadde funnet ham skyldig i drapet.
Vassbakk ble liggende mens dommer Arne Vikse ba alle i den fullsatte rettssalen om å forlate rommet.
Etter kort tid kunne man høre at forsvarer Stian Kristensen sa at ambulanse var på vei, og at han spurte den tiltalte om han klarte å reise seg.
Ambulansen ankom tinghuset i Haugesund seks-sju minutter etter hendelsen i rettssalen.
Felt av DNA
Det har nå gått nesten 28 år siden 17 år gamle Birgitte Tengs natt til 6. mai 1995 ble misbrukt og drept, bare noen få hundre meter fra hjemmet sitt noen kilometer utenfor Kopervik sentrum på Karmøy.
1. september i 2021 ble den nå 52 år gamle tiltalte mannen pågrepet for drapet etter at politiet hadde funnet DNA-et hans i en blodflekk på strømpebuksa til Tengs.
Ingen andre enn retten selv kjenner ennå begrunnelsen for domfellelsen, men DNA-beviset var trolig helt avgjørende for at dommerne falt ned på at Vassbakk må være gjerningsmannen.
52-åringen nektet straffskyld da saken gikk i tingretten fra 7. november til 21. desember i fjor, og forsvarerne sa under rettssaken at arvestoffet kan ha kommet på strømpebuksa på andre måter enn ved at han begikk drapshandlingen.
– Jeg har ikke drept noen, var de siste ordene han sa under rettssaken.
Foreldrene gruer seg
Det er ventet at dommen vil bli anket. Ankesaken er allerede berammet i Gulating lagmannsrett 4. september.
Foreldrene til Birgitte Tengs følger domsavsigelsen via link hjemmefra. De har forskjellige oppfatninger om hvem som sto bak handlingene mot datteren deres for 28 år siden, ifølge bistandsadvokat John Christian Elden.
– På bakgrunn av bevisførselen er de ikke overbevist om at de får et endelig svar her i dag. De er håpefulle på at det kommer av avgjørelse, og at det kommer et svar, de har bare ikke den store troen, sier han.
Foreldrene har allerede begynt å grue seg til 4. september, sier medbistandsadvokat Erik Lea til NTB.
– De får en dom, men uavhengig av dommens innhold, får de ikke noe svar på det som skjedde de siste timene forut for at hun ble drept. Det svaret gir nok neppe tingretten i dag. Det er det svaret som betyr alt, slik at de skal kunne være sikre i sin sak, sier Lea.
– Godt å se at arbeidet gir resultater
Det uløste drapet på Birgitte Tengs var den første saken seksjon for kalde saker hos Kripos gjennomgikk da seksjonen ble opprettet i 2015.
Året etter kom den såkalte «Cold Case-gruppen» fram til at det var en mulighet for at saken kunne løses, og politiet startet etterforskning av saken i 2017.
– Siden den gang har Sørvest politidistrikt jobbet grundig og målrettet med etterforskningen. Vi har gitt omfattende bistand hele veien, og det er godt å se at arbeidet gir resultater, skriver leder Espen Erdal i seksjon for kalde saker i Kripos i et Facebook-innlegg etter at Vassbakk ble dømt for drapet.
– Det er svært viktig for de pårørende at hver stein snus i arbeidet med å finne svar. Som samfunn skal vi ikke slå oss til ro med at et drap forblir uløst, skriver han videre.
- Ville blitt ekstremt overrasket over frifinnelse
Forfatter Bjørn Olav Jahr som skrev boka «Hvem drepte Birgitte Tengs», sier at en eventuell frifinnelse i Tengs-saken ville vært ekstremt overraskende.
– Jeg har blitt spurt mye i forkant om hva jeg tror utfallet ville bli. Jeg har svart at jeg ville blitt ekstremt overrasket om han ikke ble dømt. Så da det ble lest opp at dommen var enstemmig, da tenkte jeg at det ikke kunne gå noen annen vei enn at han ville bli dømt, sier Jahr til VGTV.
Jahrs bok «Hvem drepte Birgitte Tengs» har vært en sentral del av bakteppet for gjenopptakelsen av Tengs-saken. I boken pekte Jahr på mannen som nå er dømt.
– Jeg har hele tiden tenkt at det kunne bli en dissens, altså at én eller to kanskje mente at det var nok tvil rundt DNA-beviset. Men jeg synes ikke det har vært noe annet enn svært hypotetisk.
– Jeg ser ikke noen annen grunn til at det kan ha havnet der enn under drapshandlingen, og at det er et sterkt teknisk bevis, sier Jahr