Ny rapport: Flere oppgaver bør flyttes ut av Politidirektoratet
Politidirektoratet bør gi mer helhetlige faglige råd og overføre oppgaver til andre deler av politiet, konkluderer Direktoratet for forvaltning og økonomistyring i sin POD-gjennomgang.
I fjor fikk Direktoratet for forvaltning og økonomistyring
(DFØ) i oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet å foreta en gjennomgang
av Politidirektoratet (POD).
I oppdraget fra Justis- og beredskapsdepartementet ble DFØ bedt om å vurdere følgende:
· Om PODs organisering, virksomhetsstyring og arbeidsmåter er hensiktsmessig.
· Om enkelte av PODs oppgaver bør fordeles til Justis- og beredskapsdepartementet, særorganer eller politidistrikter.
· Omfanget av PODs beslutningsmyndighet.
I dag ble rapporten, som bærer navnet «DFØ-rapport 2023:2 Direktoratsrollen i utvikling. En gjennomgang av Politidirektoratet» lagt frem.
– Politidirektoratet har fått en tydeligere og mer synlig rolle de siste årene både ut mot andre deler av politiet og opp mot Justis- og beredskapsdepartementet. Samtidig er det behov for en rendyrking av direktoratets kjerneoppgaver, overføring av oppgaver til andre deler av politiet og utvikling av virksomhetsstyringen og arbeidsformene, sier prosjektleder Ingunn Botheim i DFØ i en pressemelding fra DFØ.
Se faktaboksen for DFØs åtte anbefalinger til POD.
Bør overføre oppgaver
Videre pekes det på at PODs kjerneoppgaver er å sikre at politiet gjennomfører regjeringens politikk.
«Dette innebærer å styre og lede politietaten, men også regelverksarbeid, klagebehandling og å ha et ansvar for beredskap og kriseledelse på nasjonalt operativt nivå. I tillegg har direktoratet en viktig faglig rolle ved å synliggjøre utfordringene for politiet fremover og hvilke konsekvenser det kan få for etaten», heter det videre i DFØs pressemelding.
Her kommer det også frem at for at POD skal kunne rendyrke disse oppgavene, bør noen oppgaver direktoratet gjør i dag, overføres til andre deler av politiet.
Som for eksempel utvikling av politifaglige metoder, prosedyrer og retningslinjer.
I rapporten peker også DFØ på at politiet har en bred oppgaveportefølje som kan gjøre det krevende å ivareta helheten og vanskeliggjør effektiv ressursutnyttelse.
«En anbefaling til Justis- og beredskapsdepartementet er derfor også å vurdere om noen oppgaver kan flyttes fra politiet til andre deler av offentlig sektor», står det i pressemeldingen.
LES OGSÅ: Justisminister Emilie Enger Mehl:- Jeg mener byråkratiseringen har gått for langt
Bør synliggjøre utfordringene
DFØ trekker også frem PODs mange faglige innspill til Justis- og beredskapsdepartementet. Hvorav de fleste er på konkrete, avgrensede temaer og der fristene for innspill ofte er korte.
– Politidirektoratet bør i større grad synliggjøre utfordringene politiet står overfor fremover i tid. Direktoratet må også synliggjøre hvilke konsekvenser disse utfordringene får for politietaten når det gjelder prioriteringer av oppgaver, kompetanse og ressurser. Det krever et godt kunnskapsgrunnlag, sier Botheim videre i pressemeldingen.
Det kommer også frem at for å legge til rette for mer langsiktige og helhetlige innspill fra POD, foreslår DFØ å etablere et fast, faglig råd fra politidirektøren.
«Dette kan være etter samme lest som Forsvarsjefens fagmilitære råd og vil kreve at direktoratet styrker sin forvaltnings- og analysekompetanse. Et slikt faglig råd gir godt beslutningsgrunnlag for politisk ledelse og vil være et viktig grunnlag for offentlig debatt om politiet», heter det videre i pressemeldingen.
- Sterkere lokalt politi
Det har ikke lykkes Politiforum å få en kommentar fra Justisdepartementet, men i en pressemelding sendt ut torsdag ettermiddag, takker justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl for en grundig rapport.
– Rapporten peker blant annet på at flere av PODs oppgaver bør flyttes ut av direktoratet. Som det står i Hurdalsplattformen, er det viktig for oss å gi tilliten tilbake til de som utgjør førstelinja som politibetjenter, uttaler hun i pressemeldingen.
Videre viser hun til rapportens anbefaling om at POD tar et tydeligere ansvar for det digitale skiftet i politiet.
- Vi vil ha et sterkere lokalt politi i hele landet, og redusere byråkrati og konsulentbruk i politiet. I år får ni kommuner nye tjenestesteder og vi vil komme med en ny lokalpolitiplan. I statsbudsjettet er PODs budsjett skilt ut i et eget kapittel for å gi bedre oversikt over hvilke midler som går til drift i politidistriktene og hva som brukes sentralt, sier Mehl pressemeldingen.
Etter at Justisdepartementet har sendt ut sin pressemelding, får også Politiforum tilsendt en sak POD har lagt ut på Kilden.
- Vi er veldig
glade for gjennomgangen DFØ har gjort, og tar med oss dette kunnskapsgrunnlaget
i arbeidet med å utvikle direktoratet videre, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i politiets egen sak.
- Vi må løpende vurdere egen organisasjon ut fra erfaringer, endrede rammevilkår og omgivelser, og forventninger og krav fra Justis- og beredskapsdepartementet, fortsetter hun.