Justisdepartementet nektet politidirektøren å møte lederen for justiskomiteen
Politidirektør Håkon Skulstad måtte avlyse et avtalt møte med Frps Helge André Njåstad, etter at Justisdepartementet satte foten ned.

I fjor kunne Politiforum fortelle at Benedicte Bjørnland ikke kom til å søke en ny periode som politidirektør når åremålet hennes gikk ut.
Rett før jul ble det kjent at hennes etterfølger var Håkon Skulstad, som var en av syv menn hadde søkt stillingen innen fristen 4. desember.
Han tiltrådte i slutten av januar i år.
Ville møtes
En av dem som gratulerte Skulstad med den nye jobben var leder for justiskomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp).
Han tok samtidig initiativ til et uformelt møte over en kaffe for å bli bedre kjent.
Det viser tekstmeldinger som Politiforum har fått innsyn i mellom de to.
Den 5. februar skrev Njåstad til Skulstad:

Skulstad takker for invitasjon til kaffeprat og skriver at han vil komme tilbake med forslag til tidspunkt.
Takket først ja
Den samme dagen skrev politidirektøren i en ny SMS til Njåstad:

Njåstad svarte tilbake:

Kontrabeskjeden
Fire dager senere kom det en kontrabeskjed fra Skulstad, som hadde snakket med Justisdepartementet (JD).

Dagen etter svarte Njåstad tilbake:

Tyst på toppen
Politiforum har bedt Justisdepartementet om kommentarer til denne saken.
Men selv om kommunikasjonsavdelingen bekrefter at e-postene er mottatt, har de ikke besvart vår henvendelse i saken.

Dermed får vi heller ikke vite hvem i Justisdepartementet som satte foten ned for møtet, eller om justisminister Astri Aas-Hansen var involvert.
Hun tiltrådte som ny justisminister 4. februar, dagen før Njåstad ba om en kaffeprat med politidirektøren.
Vi får heller ikke besvart om det er vanlig at Justisdepartementet griper inn på denne måten og dikterer hvem politidirektøren møter.
Eller hva som var bakgrunnen for at Skulstad ble nektet å møte Njåstad.
Orienteringsregler
Politiforum har spurt politidirektøren om hva bakgrunnen for orienteringen var, og hva han tenker om at Justisdepartementet griper inn og dikterer hvem han kan møte

– Lederen for justiskomiteen tok kontakt med meg kort tid etter jeg tiltrådte stillingen som politidirektør. Temaet var politidirektørens faglige råd, noe som er et av de viktigste, strategiske dokumentene som kommer fra politiet for å beskrive noen av de største utfordringene politiet - og samfunnet vårt - står overfor, skriver Skulstad i en e-post til Politiforum.
Videre viser han til at det finnes retningslinjer som regulerer kontakten mellom Stortinget, departementene og underliggende etater.
– Derfor var det naturlig for meg å informere eget departement om initiativet, avslutter politidirektøren.
Reagerer
Helge André Njåstad mener Justisdepartementet burde lagt seg på en litt annen linje, og ser hen til hvordan Forsvarsdepartementet gjør det.

– Jeg registrerer at Forsvarsdepartementet har en mye mer åpen holdning til at folk i Forsvaret får snakke med politikere fra alle partier, enn det Justisdepartementet har. Jeg vil oppfordre departementet til å være mer åpen for at folk i sektoren kan fortelle politikere fra alle partier om hvordan situasjonen er. Økt kunnskap og forståelse er bare bra for sektoren, sier han.
Njåstad legger til at Justisdepartementet godt kan lære av Forsvarsdepartementet her
Man får en bedre forståelse når man snakker med folk enn når man bare leser og ser på Powerpointer.
– Det handler om kunnskap. Det er viktig at alle politikere og ungdomspolitikere enten de sitter i kommuner og på Stortinget får anledning til å lære av de fantastiske folkene som jobber i justissektoren. Så mer åpenhet og at man får lov til å komme på besøk for å lære, syns jeg man burde fått på plass. Man får en bedre forståelse når man snakker med folk enn når man bare leser og ser på Powerpointer, avslutter han.