Justisdepartementet om leieavtale-kritikken: – Tar det på det største alvor

En undersøkelse fra Riksrevisjonen kritiserte flere leieavtaler i politiet for å inneholde «lånelignende vilkår». Justisdepartementet tar kritikken alvorlig.

Justis- og beredskapsdepartementet.
Publisert Sist oppdatert

Forrige uke kom Riksrevisjonen med sin rapport etter en omfattende undersøkelse av leieavtaler i staten.

Riksrevisjonens undersøkelse viser at flere avtaler om leieforhold i politiet er inngått med lånelignende vilkår eller såkalt investeringsleie - altså hvor tilpasninger av lokalene eller kjøp av utstyr/løsøre er finansiert gjennom en eller flere leieavtaler.

206 millioner kroner

Blant annet trekkes det fram at Politiets Fellestjenester (PFT) har inngått flere leieavtaler for Kripos, som inkluderer investeringer på over 206 millioner kroner.

– Dette er kritikkverdig. Undersøkelsen viser at mange statlige virksomheter gjør feil når de inngår husleieavtaler. Over tid har det utviklet seg en gråsone. Regelverket er utydelig og oppfølgingen fra departementene for dårlig, sa riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.

– Politiet har tolket regelverket etter beste evne, sa Erik Trehjørningen, direktør for eiendomsavdelingen i PFT, og understreket at de tok funnene på alvor.

«På største alvor»

Det samme gjør Justisdepartementet.

«Riksrevisjonen har funnet grunn til å rette kritikk mot departementenes håndtering av leieavtaler, herunder avtaler inngått av underliggende etater. Som det fremgår av Riksrevisjonens rapport gjelder dette også Justis- og beredskapsdepartementet og noen av våre etater. Vi tar dette på største alvor», sier departementet i en skriftlig uttalelse gjennom kommunikasjonsavdelingen.

Bakgrunnen for Riksrevisjonens undersøkelse er et ulovlig lån på 200 millioner kroner som Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) tok opp i forbindelse med innflytting i nye lokaler.

Gikk på dagen

I desember 2023 gikk NSM-direktør Sofie Nystrøm av på dagen etter at låneavtalen ble kjent.

Departementet har som oppfølging etter NSM-saken allerede igangsatt en rekke tiltak.

«Departementet har som oppfølging etter NSM-saken allerede igangsatt en rekke tiltak for å hindre brudd på regelverket og vil nå også følge opp det som fremkommer i Riksrevisjonens nye rapport», skriver Justisdepartementet videre.

Det pekes der på at tildelingsbrevene til departementets underliggende virksomheter er justert i 2025, og adresserer flere av forholdene Riksrevisjonen tar opp. 

«Dette gjelder blant annet foreleggelsesplikt for Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet og plikt til bruk av Statsbygg som rådgiver. Justis- og beredskapsdepartementet vil følge opp de øvrige kritikkpunktene i styringsdialogen med virksomhetene, og forholde seg til endringer som eventuelt gjøres i relevante rundskriv og instrukser», skriver Justisdepartementet.

Powered by Labrador CMS