Disse kan bli vår nye justisminister
Fem politikere trekkes frem som aktuelle som Norges nye juststisminister. Men særlig en utmerker seg.
Jonas Gahr Støre (Ap) blir landets neste statsminister, og slik det ser ut i skrivende stund danner Arbeiderpartiet regjering med Senterpartiet og SV. Hvordan den nye regjeringen vil se ut, og hvem som blir de nye statsrådene, er foreløpig uklart. Men når det gjelder justisministerposten er det særlig ett navn som peker seg ut: Lene Vågslid, som i dag er justispolitisk talsperson for Arbeiderpartiet og leder av Justiskomiteen.
Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i avisen Nordlys, er blant dem som peker på henne.
- Vågslid er en sterk kandidat. Det er sannsynlig at Arbeiderpartiet tar det justispolitiske feltet. Hadia Tajik er også en god kandidat. Det er umiddelbart disse to jeg tenker på når det gjelder justisministerposten, sier Fjellheim.
Når det gjelder Senterpartiet trekker han frem tre personer: Sandra Borch, Emilie Enger Mehl og Jenny Klinge.
- Sandra Borch er utdannet jurist og har jobbet som jurist før hun ble stortingsrepresentant. Hvis Senterpartiet har lyst på denne posten tror jeg hun kan være en kandidat. Det samme kan også Emilie Enger Mehl. Jenny Klinge kan også være aktuell, sier Fjellheim.
Han legger til at det ikke bare er de politiske ferdighetene som er viktig når det gjelder hvem som får statsrådspostene, men også at starådene er fra ulike deler av landet.
- Man må ta hensyn til regionene. Jeg tror derfor at statsrådsposter som kunne gått til personer i det sentrale politiske miljøet, går til politikere som ikke er fra Oslo-området, sier han.
Mens Lene Vågslid er fra Telemark, og Hadia Tajik er fra Rogaland, er Sandra Borch fra Troms, Emilie Enger Mehl fra Hedmark og Jenny Klinge fra Møre og Romsdal.
Fjellheim tror ikke at SV vil få justisministerposten.
- Justisdepartementet går også inn i innvandringsfeltet, og der er SV for liberale sammenlignet med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, til at de vil få denne posten, sier Fjellheim.
- Viktig post for Ap
Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen, mener også at Lene Vågslid er en sterk kandidat til jobben som justisminister.
- Lene Vågslid fra Telemark er en åpenbar kandidat. Hun er relativt ung, men har samtidig lang fartstid og er også justispolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, sier hun.
Sandvik tror Arbeiderpartiet vil få justisministeren.
- Det er en viktig post for dem, som de også hadde i den forrige rødgrønne regjeringen. Hvis det blir en regjering med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV tror jeg det står mellom Ap og Sp, men jeg tror dette er en post Arbeiderpartiet synes det er viktigst at de får selv, sier Sandvik.
Jan-Erik Larsen, daglig leder og partner i rådgivningsselskapet Kruse Larsen, mener også at Lene Vågslid vil bli tildelt jobben som justisminister. Dette har han også tidligere uttalt til TV2.
Larsen var statssekretær ved Statsministerens kontor under Jens Stoltenbergs første regjering, fra 2000-2001 og i Stoltenbergs andre regjering, mellom 2008-2009.
- En regjeringskabal er summen av mange faktorer som skal stemme, blant annet kjønn, geografi og erfaring. Av de som er aktuelle til denne posten tror jeg at Lene Vågslid er den foretrukne. Det kunne blitt Hadia Tajik også. Men ut fra helheten her tror jeg det blir Vågslid, sier Larsen.
- Mange hensyn skal tas
Bernt Aardal, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, vil ikke spekulere i hvem som vil bli ny justisminister, men sier at justispolitiske talspersoner står sterkt.
- Det er er kabaler som gjør at det av og til kan være kandidater som man ville tro er ganske selvsagte, som faller gjennom forbi det er ulike hensyn som skal tas. Man må både se på det partipolitiske og det geografiske. I tillegg vil man ha en kjønnsbalanse i regjeringen, og man kan ønske en fornyelse, så det ikke bare er de gamle som har vært med lenge, sier Aardal.
- Statsministeren har ansvar for å peke ut sin regjering, men fra partienes side har de også ønsker og behov så det er også en viktig faktor. Det er alltid noen overraskelser i regjeringssammensetning, sier Aardal.
LES OGSÅ: Slik vil partiene utvikle politiet