Justisdepartementet vil ikke skrive ned politistudentenes studielån 

– I Norge har vi mange gode søkere til PHS. Vi er opptatt av å heller bruke pengene på å ansette dem, enn å skrive ned studielånet, sier Sigve Bolstad.

SER IKKE TIL SVERIGE: For å gjøre det mer attraktivt å bli politi ser den svenske regjerningen på muligheten for at politistudentene kan slippe studielån i fremtiden. Men selv om det har vært en sterk nedgang i antall søkere til Politihøgskolen, vil ikke statssekretær Sigve Bolstad (Sp) følge etter.
Publisert Sist oppdatert

I begynnelsen av september skrev NTB at for å gjøre det mer attraktivt å bli politi i Sverige, vil den svenske regjeringen foreslå at de som begynte på politistudier høsten 2024 eller senere, under visse forutsetninger kommer til å få studielånet tilbakebetalt eller avskrevet.

Justisminister Gunnar Strömmer sier regjeringen vil komme tilbake til akkurat hvordan forslaget skal utformes. 

Samtidig her hjemme har det vært en sterk nedgang i antall søkere til Politihøgskolen (PHS).  Årets søkertall er på det laveste siden høgskolen ble en del av Samordna opptak i 2009. 

Politiforum har derfor spurt Justisdepartementet om Norge vil gjøre som Sverige.

– I Norge har vi mange gode søkere til PHS. Vi er opptatt av å heller bruke pengene på å ansette dem, enn å skrive ned studielånet. Spørsmål om studiestøtte må rettes til Kunnskapsdepartementet, skriver statssekretær Sigve Bolstad (Sp) i en e-post til Politiforum.

Kommer tilbake etter statsbudsjett 

Kunnskapsdepartementet viser på sin side til Justisdepartementet når det gjelder eventuelle behov for rekrutteringstiltak til politiutdanningen. 

Når det kommer til gjeldssletteordninger vises det til at det allerede er ordninger for dette i Finnmark og utvalgte kommuner i Troms.

– Om det er aktuelt med andre gjeldsletteordninger i årets budsjett må vi komme tilbake til når statsbudsjettet er lagt frem, skriver presseavdelingen videre.

Nytt forslag

Rektor ved Politihøgskolen Nina Skarpenes sier forslaget fra Sverige er nytt for dem, og derfor  ikke er noe som er blitt diskutert på PHS. 

– I Norge er det andre myndigheter enn politiet selv som utarbeider ordninger for studiestøtte. Vi må derfor henvise til POD, ev departementet, på dette spørsmålet, skriver hun i en e-post.

Mens Politidirektoratet mener rette adressat er politisk nivå.

Powered by Labrador CMS