Justiskomiteen og kontrollkomiteen stiller Mehl til veggs om hemmelig PST-rapport

Leder av justiskomiteen Helge André Njåstad (Frp) ber justisministeren garantere for at PST ikke er svekket. Kontrollkomiteen krever også svar om saken.

Publisert Sist oppdatert

I september avslørte Filter Nyheter at Justis- og beredskapsdepartementet hemmeligholder en såkalt områdegjennomgang av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Tirsdag, etter at trusselnivået ble hevet, har lederen av justiskomiteen stilt justisminister Emilie Enger Mehl spørsmål om hun «kan garantere at PST ikke er svekket eller har redusert evne til å håndtere trusselnivået».

– Det er bekymringsfullt at det finnes en rapport om PST som statsråden holder hemmelig. Nå trenger vi forsikringer fra statsråden om at PST er i stand til å levere på samfunnsoppdraget sitt, sier Njåstad til NTB.

Flere spørsmål til Mehl

Tidligere har Mehl uttalt at dokumentet er sikkerhetsgradert. Høyre har brakt saken inn til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, med støtte fra Venstre. Nå har komiteen bestemt seg for å skrive et brev til Mehl om saken, skriver Altinget og VG.

– På bakgrunn av det som har fremkommet i mediene, synes vi det er naturlig å undersøke rapporten. Høyre vil vurdere å be om selve den graderte rapporten, sier kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H) til NTB.

I brevet spør komiteen hva som var bakgrunnen for at det ble laget en slik rapport. De ber også om svar på når bestillingen ble gitt, når rapporten ble mottatt, og når departementet ble kjent med innholdet.

– Rikets sikkerhet

– Det avgjørende for oss vil være om justisministeren har gitt korrekt og fullstendig informasjon til Stortinget. Vi hadde nettopp saken om 25. juni-terroren til behandling, for eksempel. Vi har også hatt flere budsjett fra regjeringen der rapporten ikke har vært nevnt, sier Frølich.

Han påpeker at dette handler om rikets sikkerhet.

– Dersom det er riktig at det er svært krevende forhold i PST, er det selvsagt noe Stortinget bør være klar over, sier komitélederen.

Ifølge kilder Filter Nyheter har snakket med, skal rapporten vise at ressurssituasjonen i PST er dårligere enn hva som har blitt kommunisert til offentligheten, i tillegg til at den retter kraftig kritikk mot den såkalte styringsdialogen.

Betydelig overforbruk

Før sommerferien opplyste kilder til Politiforum at PST står i en stor budsjettskvis, og at overforbruket i fjor og til nå i år er betydelig

Nøyaktig hvor stor budsjettsprekken er fram til nå i år, ville ikke PST-sjef Beate Gangås via sin talsperson utdype overfor Politiforum. Hun ville heller ikke si noe om hvor stort etterslepet er fra i fjor.

Tillitsvalgte for Politiets Fellesforbund i PST (PF PST) ba på grunn av den krevende økonomiske situasjonen om et eget møte med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), noe de ikke fikk. Istedenfor fikk de møte to statssekretærer i departementet.

Til Politiforum sa Mehl før sommeren at PST selv må vurdere hvilken risiko som er akseptabel å ha og hvordan de vil prioritere de ressursene de har til rådighet.

– Det overordnede, konstitusjonelle ansvaret for både politiet og PST ligger hos regjeringen. Justis- og beredskapsdepartementet skal se til at det er samsvar mellom oppdrag og ressurser. Jeg synes det er for enkelt å si at PST må ta ansvaret selv, så lenge regjeringen er orientert om risikoen innenfor de tildelte rammene. Ansvaret ligger hos regjeringen, kommenterte Lasse Hekkås, lokallagsleder i Politiets Fellesforbund (PF) i PST da.

Powered by Labrador CMS