Startet egen MC-klubb for politi og militære: – Verdens beste kollegastøtteordning
PORSGRUNN (Politiforum): Politifolk og militære i USA fikk sin egen MC-klubb i 2017. Bare to år senere ble det norske chapteret stiftet.
Solen skinner da Politiforums utsendte svinger inn i en bakgård i Porsgrunn sentrum på egen MC, som seg hør og bør når man skal lage reportasje om en MC-klubb.
Politiforum rekker så vidt å parkere, før en kvinnelig nabo henvender seg.
– Det er så bra at dere er her, sier hun med et smil.
– Takk, svarer jeg, og tenker at det blir for komplisert å gjøre rede for at jeg selv ikke er medlem av klubben.
Utenfor står motorsyklene parkert på rekke og rad Det er stort sett bare Harley Davidson-sykler, i svart og krom utførelse, med unntak av en rød BMW som tilhører et medlem av klubben som har fått kallenavnet «Mr Nice».
Inne i «hulen» i kjelleretasjen i klubbhuset, sitter gutta boys og prater om løst og fast. Lokalene bærer solid preg av at her er det mannfolk som har stått for det meste av innredningen.
En prangende bar er en sentral del av inventaret, sammen med aldrende, myke sofaer og sittestoler i falmende skinn.
Belysningen er relativt dunkel.
I sofaen, sittende under et flagg som bærer klubbens navn – St. Michaels Legione Law Enforcement MC – sitter klubbens president, Geir Kastmo.
Han jobber til vanlig i Sør-Øst politidistrikt.
– Vi startet opp vårt chapter i 2019 da vi så et behov for et fellesskap innen yrker i førstelinjetjenesten da «like barn leker best». Som politifolk passer vi ikke alltid inn i diverse miljøer. Vi ble med i klubben etter innspill fra kontakter i USA. Vi måtte gå opp veien selv og kan i dag si at vi har lykkes med dette. Ikke minst er responsen fra resten av det lovlydige MC-miljøet utelukkende positiv, sier Kastmo til Politiforum.
Det norske chapteret var først ute i Europa og har derfor fått status som «moderklubb» for andre klubber på kontinentet.
Det er derfor utstrakt kontakt mellom den norske avdelingen og klubber i andre land.
Nye medlemmer må også godkjennes og bakgrunnssjekkes av «sjefene» i Norge. Det er årsaken til at president Geir Kastmo går med «International» bak på MC-vesten sin, mens de andre norske klubbmedlemmene har «Norway».
– Vi har også koblet oss på noe som heter «European Law Enforcement MC Coalition», og med dette fått verdifulle kontakter med et titalls klubber bestående av kollegaer fra hele Europa. For oss er dette verdifullt og givende, sier Kastmo.
– Dersom du er politi, militær eller brannmann, er det ikke så mange alternativer tilgjengelig. Det er kjedelig å kjøre motorsykkel alene. Det er mye mer moro å kjøre sammen med et titalls andre sykler, fortsetter presidenten.
Og selv om det står nesten bare svarte Harley-er foran klubbhuset, er det ikke noe krav for å være med, forsikrer klubbmedlemmene.
– Det er ikke sånn at du må ha en type sykkel for å være med. Du kan kjøre i det du vil, forsikrer et klubbmedlem overfor Politiforum.
– Men moped kan du vel ikke kjøre?
Spørsmålet blir møtt med høy latter.
– Nei, du må ha tung motorsykkel, smiler klubbmedlemmet bredt.
Bare menn
Etter den innledende praten legger MC-gjengen ut på tur, med Politiforum på slep, for fotografering og en rundtur i distriktet.
Kortesjen av motorsykler høres godt, og slagvolumet er høyt. Det er mange som snur seg når motorsyklene skyter fart på hovedveien mellom Porsgrunn og Skien. De færreste skjønner at det faktisk er lovens menn som kommer.
Ut ifra de amerikanske reglene, er det slik at brannfolk kan bli medlemmer av klubben, men ikke ambulansesjåfører og paramedics. Og heller ikke kvinner.
– Det handler om klubbreglene til de som grunnla klubben i USA og som vi må forholde oss til. Det handler jo om et brorskap. Men det finnes jo flere MC-klubber for kvinner, flere bare her i Grenlandsområdet. Det finnes også flere kvinnelige law enforcement-klubber. De er høyst velkomne, sier Kastmo.
I bakgrunnen skyter et annet klubbmedlem raskt inn:
– De er hjertelig velkomne til å komme hit og henge med oss.
Kommentaren får på ny latteren til å bryte ut rundt bordet.
Kollegastøtte
Fellesskapet i klubben er tett.
– Denne klubben er verdens beste kollegastøtteordning. Vi har jo debriefer internt i politiet også. Vi som er medlemmer har ulik bakgrunn. Men vi har det til felles at vi alle har bakgrunn fra politiet, militæret eller brannetaten. Vi har alle vært med på ting. Når vi kommer hit kan vi senke skuldrene og ha et fellesskap, der vi tar vare på hverandre. Vi kan bruke tid sammen, om det er å se på en fotballkamp eller bare for å samles for å ta en pizza eller en fest. Her er vi i et eget lokale, for oss selv, sier Geir Kastmo.
Det startet med tre medlemmer. Han selv, Daniel Aakvaag og Mattias Sølland Tollefsen. Nå rommer klubben til sammen ni medlemmer. To nye medlemmer er på vei.
18. mai i år besøkte de en svensk MC-klubb for svenske politifolk.
– Det var veldig hyggelig. Det er ikke så mange law enforcement-klubber i Norden. De av oss som finnes knytter gjerne tette bånd. Det er jo som vi har kjent dem i ti år når vi møter dem, sier Kastmo og legger til:
– Kommer de på besøk til Telemark får de selvsagt disponere klubblokalene våre til å kunne overnatte, hvis de vil det.
Den norske klubben har også besøkt Nederland og Tsjekkia.
Veldedig formål
Hvert år samler klubben inn penger til et veldedig formål.
– Hvert år kjører vi et veldedighets-run som har vokst år for år. Forrige «run» gikk til inntekt for barnekreftforeningen, da en kollega mistet et barn til kreft. Da ga det seg selv, sier Kastmo.
– Vi har familiedag her, der folk kommer med barna og der vi selger grillmat. Folk gir også donasjoner gjennom Vipps til et godt formål, føyer han til.
– Folk betaler 150 kroner per snute for å være med på en Grenlandsrunde på MC, forteller han.
Kostnadene i det daglige forsøker de imidlertid å holde lavest mulig. Men for å dekke husleie, strøm og andre løpende kostnader betaler hvert medlem rundt 400 kroner til klubben hver måned.
Kastmo understreker at de har plass til flere.
– Dersom de er nysgjerrige, må de bare ta kontakt, sier han.
Utenfor klubbhuset i Porsgrunn sentrum, der klubben har hatt tilhold de siste fire årene, gjør Politiforum et siste intervju med president Geir Kastmo på kamera. Deretter blir fotoutstyret låst ned i sykkelen.
– Ja, det er lurt å låse. Da vi flyttet hit, sto det to stjålne biler på utsiden. De forsvant fort. Vi oppdaget etterhvert også at det var mye trafikk til en leilighet i huset her. Det viste seg etterhvert at noen drev bordell der. De forsvant også ganske fort, sier Kastmo med et skjelmsk smil.
På tilsvarende vis er det forebyggende at medlemmene av St. Michael Legione Law Enforcement dukker opp på ulike MC-treff.
– I USA er det jo vanlig at folk i politiet og fra militæret hele tiden får høre «Thank you for your service». Det er ikke så vanlig i Norge. Men fra andre MC-folk får vi stadig tilbakemeldinger om at de setter stor pris på at vi med på ulike arrangementer, selv om vi ikke er på jobb, sier Kastmo.