Smedsrud – takk nei til stillingen!
Hele ansettelsesprosessen knyttet til stillingen som avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering i Politidirektoratet (POD), fremstår nå uten troverdighet.
Etter at visepolitimester Marit Fostervold gikk ut med sin versjon, er det nå et trekløver som står uten troverdighet i saken.
HR-direktør Karin Aslaksen beklager at Fostervold har oppfattet hennes budskap på en slik måte at Fostervold trakk sin søknad. Kan politidirektør Odd Reidar Humlegård holde seg med en HR-direktør som opptrer slik at en høyst verdig kandidat trekker seg før møtet i ansettelsesrådet? Særlig når det «ikke var meningen». Kan han ha en HR-direktør som uttaler seg slik at budskapet blir oppfattet motsatt av det som var hensikten?
Assisterende politidirektør Vidar Refvik var tydeligvis tungt inne i prosessen ved at han deltok i intervjurunden. Ikke minst blir det synlig når han gjennom HR-direktør Karin Aslaksen gratulerer Fostervold med å si at Fostervold håndterer dette profesjonelt, «hvis du trekker søknaden». Hørte vi noen sa «utidig press»?
Politidirektør Odd Reidar Humlegård har selv vært godt delaktig i prosessen. Han erkjenner at han har vært holdt orientert. HR-direktør Aslaksen ville aldri ha forsøkt å presse ut Fostervold uten en tommel opp fra sin sjef Humlegård. Politiforum kunne dagen før møte i ansettelsesrådet skrive at Smedsrud ville få jobben. Det kunne vi gjøre ut fra kunnskap om det indre liv og samtaler på høyt nivå i Politidirektoratet. Møtet i ansettelsesrådet skulle bare formalisere en ansettelse som i praksis var gjort på forhånd.
Nå hersker det akutt mistillit til ansettelsesprosessen. Innstillende myndighet påvirker en søker til å trekke seg, det fortelles at en annen vil bli innstilt. Det er ikke innstillende myndighet som skal utelukke søkere. Det er ansettelsesrådets oppgave. Nå gis det et inntrykk av at innstillende myndighet ikke har vært saklig og objektiv med tanke på å forberede saken for ansettelsesrådet.
Det kan ikke være greit å begynne i jobben med en slik ballast for Knut Smedsrud. Som den gentleman han er, burde han nå takke nei til jobben, og oppfordre politidirektør Humlegård til å starte en ny ansettelsesprosess. Der burde Fostervold spesifikt inviteres til å fornye sin søknad. På den måten ville Smedsrud bidra til å hjelpe politidirektøren til å starte med å gjenopprette tilliten han er avhengig av.
Akkurat nå frister det lite å søke ledige stillinger i Politidirektoratet hvis du ikke på forhånd har fått en telefon. Som en kilde sier det: «Vi synes jo synd på de som sitter der og skal intervjues til jobbene. Der har de forberedt seg, og tatt på pene klær i håp om å gjøre et godt inntrykk. Men vi som er på huset vet jo hvem som får jobben».