Ole Martin Mortvedt, frilansjournalist og tidligere redaktør i Politiforum.

KOMMENTAR

Hundetjenesten i Innlandet politidistrikt må granskes

Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Innlandet politidistrikt holder seg med en hundetjeneste som i løpet av et par år har tiltrukket seg mye negativ oppmerksomhet. Nå toppes det med et mulig lovbrudd.

Politiets hundetjeneste er en viktig ressurs for å bistå ved skarpe oppdrag, finne savnede personer, bortgjemt bevis og narkotika. Med de kritikkverdige forhold som nå er kjent, er det grunn til å stille spørsmål om hundetjenesten i Innlandet politidistrikt ledes godt nok. Politiforum har tidligere satt søkelyset på flere saker som stiller hundetjenesten i Innlandet i et dårlig lys:

  • Det begynte med saken om at ledelsen av hundetjenesten fratok hundefører Tina Edvardsen funksjonen som narkotikahundefører på et sviktende grunnlag. Kort tid i forveien hadde hun tatt en av de tøffeste belastninger en politiansatt kan ta på vegne av samfunnet, da hun var involvert i et skuddrama hvor en kollega ble skutt og alvorlig skadet, og gjerningsmannen drept av politiet. I en slik situasjon trengte hun en støttende arbeidsgiver, ikke en arbeidsgiver som bidro til mindre glede og mer usikkerhet på jobb.
  • I etterkant av dette, kom personsensitiv informasjon om Edvardsen på avveie. Hendelsen førte til at Spesialenheten for politisaker vedtok å gi hennes nærmeste leder en påtaleunnlatelse for brudd på taushetsplikten. En slik lekkasje er et alvorlig tillitsbrudd mellom en leder og en underordnet. Politiansatte må være trygge på at personsensitiv informasjon om de selv blir gitt den største konfidensialitet.
  • Vi har også skrevet om politihunden som Innlandet politidistrikt i 2018 kjøpte av en narkotikadømt eks-politimann. Kort tid etter at politiet overtok hunden, bet hunden ei 10 år gammel jente. I mai 2020 ble hunden avlivet etter vedtak gjort av settepolitidistriktet Trøndelag. Da hadde politidistriktet brukt store summer på å omplassere hunden i privat regi. Der sivile med en tilsvarende sak ville blitt pålagt av politiet å sette hunden i kennel for eiers regning.

Vi mener derfor det er på tide at politidistriktet igangsetter en granskning av egen hundetjeneste. Nå må FOT-leder Renate Zimmermann og hennes sjef, politimester Johan Brekke, snakke sammen og ta et større ansvar, og ikke fortsette å gjemme segbak kommunikasjonsavdelingen når media spør.

Det er på tide at toppledelsen griper inn.

Det er på tide at toppledelsen griper inn. De kan starte med å få andre utenfor miljøet til å gjennomgå oppsigelsen av Edvardsen som hundefører - en sanksjon som fremstår som høyst urimelig all den tid hun ikke brøt loven.

Så får toppledelsen vurdere om lederen som etter Spesialenhetens oppfatning bryter loven, skal få en mildere reaksjon enn den han selv ga sin egen hundefører.

Powered by Labrador CMS