Kongsberg-saken i Høyesterett: – Vil ha stor prinsipiell og praktisk betydning
Neste uke behandler Høyesterett den såkalte Kongsberg-saken. Utfallet kan få konsekvenser både for politiutdanningen og politiets tjenesteutøvelse, sier forsvarer John Christian Elden.
Tirsdag neste uke starter Høyesterett sin behandling av den såkalte Kongsberg-saken, hvor en politimann i lagmannsretten ble dømt for å ha utøvd vold mot to personer på en bensinstasjon i Kongsberg, natt til 30. oktober 2022.
Politimannen ble først frifunnet på alle punkter i tingretten, og slapp også å betale erstatning til de fornærmede. Under dissens ble han deretter i lagmannsretten dømt til 120 dagers fengsel.
Det er satt av to dager til behandlingen av saken.
– Kan gi nærmere avklaringer
Thomas Frøberg, førstestatsadvokat ved Riksadvokaten, er aktor i saken. Han sier til Politiforum at det er naturlig at Høyesterett ser på denne saken.
– Det er naturlig, ettersom det ble ulike resultater i tingretten og lagmannsretten, og at det var dissens i lagmannsretten. Denne saken kan være egnet til å gi nærmere avklaringer av hvilken adgang politiansatte har til å anvende makt i tjenesten, sier Frøberg.
Han mener at de ulike synspunktene i saken viser at dette er kompliserte spørsmål, og at det er nettopp i slike saker en høyesterettsavgjørelse kan gi et viktig bidrag.
– Viktig og nødvendig
Det er advokat John Christian Elden som representerer politimannen. Til Politiforum understreker Elden sakens prinsipielle betydning.
– Det er både viktig og nødvendig at Høyesterett nå skal behandle denne saken. Saken vil ha stor prinsipiell og praktisk betydning for hvordan politifolk både skal utdannes fremover og hvordan de skal løse tjenesteoppdragene sine. Vi risikerer å få en praksis hvor politifolk blir usikre på om den opplæringen og erfaringen de har opparbeidet seg som politifolk kan sette dem i straffeansvar, sier han.
– Vi mener dommen fra tingretten, hvor han ble frikjent, var riktig og at handlingene hans under pågripelsen var lovlige tjenestehandlinger nødvendig for å beskytte både sivilister, kolleger og seg selv, fortsetter Elden.
– Stor betydning
Da dommen fra lagmannsretten falt i april, ga politimannen, gjennom forsvarer Heidi Reisvang, uttrykk for at han var skuffet og oppgitt over dommen.
– Hvis denne dommen blir stående vil den sette en skummel presedens for fremtidige saker som involverer politiets bruk av makt som jeg mener samfunnet ikke er tjent med, sa Reisvang da.
I dag understreker advokat Elden sakens viktighet for tjenestemannen og hans videre liv og karriere.
– Men han er også veldig opptatt av at utfallet av hans sak vil ha stor betydning for alle kollegaene hans og hvordan de i fremtiden skal løse jobben sin på en måte som både skaper trygghet for innbyggerne og som gjør at de selv kommer helskinnet hjem fra jobb, sier Elden.