Kongsberg-saken: PF-lederen er glad på politimannens vegne
– Akkurat nå er jeg bare veldig glad på vegne av medlemmet vårt, som har stått i en veldig krevende situasjon i over to år, sier Unn Alma Skatvold.
I dag ble politimannen i den såkalte Kongsberg-saken frifunnet.
Flertallet i Høyesterett konkluderte med at politibetjenten verken kunne straffes for kroppskrenkelse eller grov tjenestefeil. Politimannen ble heller ikke dømt til å betale erstatning, fordi Høyesterett mente maktbruken holdt seg innenfor rammen av straffri myndighetsutøvelse og var rettmessig overfor dem den rettet seg mot.
– Akkurat nå er jeg bare veldig glad på vegne av medlemmet vårt som har stått i en veldig krevende situasjon i over to år, både han og familien. Også med det at han har følt seg veldig alene i forhold til manglende støtte i toppledelsen i politiet. Så akkurat nå er jeg veldig glad på hans vegne, sier forbundsleder Unn Alma Skatvold i Politiets Fellesforbund.
Trekker opp linjer
Skatvold sier dommen er viktig.
– Det viktigste er kanskje at Høyesterett har vært tydelig på at den faglige vurderingen fra den ytterste linje på hvorvidt makt er forsvarlig, nødvendig eller forholdsmessig, skal ilegges vekt, fortsetter hun.
Skatvold viser også til at Høyesterett er tydelig på at man skal være forsiktig med å bedømme situasjoner i ettertid.
– Det skal vektlegges det som den som enkelte gjør der og da, hvordan vedkommende bedømmer situasjonen, og at ingen situasjoner sånn sett er like. Det tenker jeg er viktig, spesielt fordi vold og trusler mot våre ansatte øker og at man da opplever at Høyesterett trekker frem tilliten til vurderingene som gjøres ute, avslutter hun.
Les dommen fra Høyesterett her.
Grundig vurdert
Politimester Ole Bredrup Sæverud i Sør-Øst politidistrikt, sier dette har vært en krevende sak for deres medarbeider, og at det er bra at denne avklaringen kom før jul.
– Denne saken har vært gjennom tre rettsinstanser, og har blitt grundig vurdert. Vi legger dommen til grunn, og vil bruke tid til å lese den. Videre skal oppfølgingen skje i personalsporet, det er ikke noe vi kan gå nærmere inn på nå, skriver politimesteren i en e-post.
Også politidirektør Benedicte Bjørnland beskriver saken som krevende.
– Vi er tilfreds med at det har kommet en endelig dom i saken og at dommen frikjenner tjenestepersonen. For politiet som etat og for alle de som er berørte, har dette vært en vanskelig og krevende sak, som nå har pågått i over to år, skriver hun i en e-post til Politiforum.
Krevende sak
Bjørnland trekker frem at dissens i tre instanser er et tegn på at både juss og faktum har vært krevende.
– Dommen viser at vi som etat har det nødvendige handlingsrommet som vi trenger for å gjøre jobben vår i relativt vanskelige, krevende og uoversiktlige operative situasjoner. Det er vurderinger gjort i dommen som vi tar med oss for videre læring, avslutter hun.
Justisminister Emilie Enger Mehl sier Norge har et godt utdannet og dyktig politi.
– Jeg har stor forståelse for at denne saken har vært belastende for de involverte og politidistriktet. Det har gått over to år siden hendelsen og det er godt at vi har fått en endelig avgjørelse i saken, skriver hun i en e-post til Politiforum.
I en pressemelding uttrykte politimannen selv stor lettelse tidligere i dag.
– At Høyesterett har kommet fram til at jeg handlet riktig den skjebnesvangre kvelden er en stor lettelse, både for meg og for alle mine kollegaer. Jeg gleder meg til å ta igjen hverdagen min og være til stede for mine nærmeste. Nå skal verden bli normal igjen, sa han i en pressemelding fra Elden advokatfirma.