Innertier for politiseniorer
Seniorkonferansen er blitt en viktig arena for pensjonister som tidligere jobbet i politiet.
I fjor var de 80, i år 130. Ikke i alder, men i antall deltagere. I et aldersspenn fra 57 til godt oppe på 80-tallet.
Oslo pensjonistforening hadde i samarbeid med Kongsvingers politipensjonister satt sammen et program med skjemt, alvor og direkte matnyttige foredrag. Et nært fullt auditorium på Politihøgskolens anlegg på Sæter gård.
Tonen er lett. «Hvor gammel er du blitt» er nær et standardspørsmål. Det er sølv i håret, solbrune ansikter. Ansikter som smiler til hverandre.
En gjeng som inkluderer, og som er trygge på hverandre. Selv om ikke alle kjenner hverandre personlig. De fleste har hørt om hverandre etter en mannsalder på sin post i politiet.
− Det er viktig å komme sammen en gang i blant og ikke glemme fortiden. Vi håper at vi med arrangementet kan bidra til en god følelse og dermed bidra til å fremme god hverdagshelse for våre pensjonistkolleger, sier primus motor for arrangementet, Øyvind Røen.
Før jobbet han tett på organisert kriminalitet i hovedstaden. Nå organiserer han velferd for politipensjonister.
Med smergel mot demonstranter
− Hva som er viktig i den fasen vi nå er i livet, er så forskjellig for oss alle. Men responsen etter arrangementet i fjor, viste at vi tilbyr noe mange politipensjonister liker, sier han fornøyd.
På storskjerm fikk vi et tilbakeblikk til Alta-aksjonen på 1980-tallet. Bilder fra pågripelse av til sammen 800 demonstranter i turklær ved nullpunktet i Stilla.
Bruk av smergelskiver for å skjære opp solide metallrør der demonstrantene hadde låst armene fast inne i røret.
Skipene Viking og Janina lå for ankret i Alta-bukta. Og jammen dukket det opp bilde av tidligere politimester Einar Henriksen sentralt plassert blant samedrakter og demonstranter i lysbildeserien som Asbjørn Hildrum hadde satt sammen.
Om å starte egen bedrift
Konferansens kulturelle alibi sørget tidligere vokalist i Vazelina Bilopphøggers, Viggo Sandvik for.
Med sine historier fra Toten ble det både latter og velkjente strofer. Og da tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen reiste seg fra salen, og gikk frem for å synge «Bære hell æll medisin» i duett med Sandvik, var den uformelle tonen satt.
− Hæin er nesten bære til å synge, enn til å vare politiker, sa Sandvik om Johnsen, som nå er fylkesmann i Hedmark, og fortsatte:
– Itte fordi hæin var en dårlig politiker. Men fordi han er så god til å synge.
Mange politiansatte som går over i pensjonistenes rekker sitter på ekspertkompetanse på mange ulike områder.
Noen er gode på utrykningskjøring, andre på skyting, prosjektledelse, etterforskning eller sikkerhetsvurderinger.
Gründer Hege Haslie-Christensen fortalte om sine erfaringer etter å ha forlatt en fast betalt jobb for å starte egen bedrift.
– Legg frem løsningene selv, ikke overlat det til andre, var hennes råd.
22 år med uhelbredelig kreft
− Lev livet nå, sa den tidligere politimannen Ivar Solum i sitt foredrag.
Han har bedre forutsetninger for å gi dette rådet enn mange andre. Etter at han i 1995 fikk diagnose på en kreftform som ble uttalt «uhelbredelig». Fire ganger har han tatt farvel med kona, sikker på at det var slutt.
− Jeg har vært gjennom sterke og gode opplevelser med noen gode kolleger som har vært til uvurderlig støtte under sykdommen, sa Solum, og understreket verdien av å ha en politipensjonistforening som en viktig del av nettverket når man blir pensjonist.
− Ha fokus på mellommenneskelige relasjoner i pensjonistfaget. Det kommer sterkt frem den dagen du trenger noen. Blir du rammet vil du erfare at noen stiller opp, mens andre ser du ikke noe mer til. Slik er realiteten, sa Solum.
Han hadde en gang fått spørsmål fra en kollega som lurte på hva han egentlig skulle si og gjøre på sykebesøk til en som var blitt alvorlig syk.
− Da svarte jeg: Trenger du si noe da? Bare det at du kommer på besøk, ja det betyr så mye. For meg har det betydd livet, sa Solum.
Glede og humor
Programmet på Seniorkonferansen var rikholdig, og vitnet om at politipensjonistene har gode kontakter.
John Northug fortalte om det å være far til tre skiløpere i gode og mindre gode dager, og livsgnistrer Tom Åge Myhren fra Institutt for seriøs oppmuntring bidro med verdien av kreativitet og humør.
− Har noen av dere kommet hjem fra jobb en dag, og kjent på at det ble for mye humor, smil og latter, spurte Myhren.
Han mente det var alvor nok til alle, og slo et slag for mer glede og humor i hverdagen.