16 nordmenn pågrepet i aksjon mot internasjonalt narkonettverk

I en større narkotikasak er 16 av til sammen 52 pågrepne norske statsborgere. Kripos har etterforsket det som omtales som et seilbåtnettverk, siden 2023.

Det var i juli i fjor at Kripos startet etterforskningen av et drapsforsøk på en norskregistrert seilbåt i Atlanterhavet. Det var to norske statsborgere om bord i båten, og underveis i etterforskningen ble det gjort funn som tydet på at de skulle smugle narkotika med båten, skriver Kripos i en pressemelding.

– Det var da naturlig å opprette en narkotikaetterforskning, der vi etter hvert så konturene av et nettverk med flere norske aktører i sentraler roller, som har smuglet kokain fra Sør-Amerika til Europa med seilbåter, sier politiadvokat Anja Perminow Stenersen i Kripos.

1,5 tonn kokain

Ifølge Kripos hadde flere av aktørene tilhold i Spania. Norsk politi startet derfor et samarbeid med spansk politi, blant annet ved bruk av norsk sambandspersonell i Spania.

­– Det var flere likheter med en pågående etterforskning i Spania, der Policia Nacional samarbeidet med National Crime Agency (NCA) i Storbritannia, sier Stenersen.

Hun forteller at mye tydet på at det dreide seg om det samme kriminelle nettverket.

– Etterforskningssamarbeidet ledet til et beslag av 1,5 tonn kokain ved Martinique i slutten av 2023. Samtidig ble åtte personer pågrepet av spansk politi i forbindelse med dette beslaget, sier Perminow Stenersen.

Seks nordmenn utlevert

Etter kokainbeslaget førte etterforskningen av nettverket til at politiet i en rekke land pågrep til sammen 52 personer. Tolv av dem er altså nordmenn som ble pågrepet i Norge på bakgrunn av arrestordre fra spansk politi. Av disse er seks så langt overlevert til Spania.

I tillegg er to norske borgere pågrepet i Colombia og to i Spania. Også en tidligere norsk statsborger er pågrepet i Spania.

– Politiet mener det er grunn til å mistenke nettverket for å ha smuglet meget store kvanta med narkotika over tid. Siden denne etterforskningen ledes av spansk politi, kan vi på nåværende tidspunkt ikke gå nærmere inn på detaljene i etterforskningen, sier Perminow Stenersen.

«El Profesor»

Ifølge VG har spansk politi identifisert minst ti seilbåter de mener er blitt brukt. Nordmennene har ifølge avisens opplysninger vært mekanikere, kapteiner og mannskap på flere av båtene. Flere har også vært registrert som eiere av flere seilbåter, ifølge rettsdokumenter fra Spania.

– Det er urovekkende at norske borgere har hatt så sentrale roller i et kriminelt nettverk av et kaliber som dette. Denne saken viser at veiene fra Sør-Amerika til Norge ikke er så lange, sier etterforskningsleder Elin Sylte Eikrem i Kripos til avisen.

Ifølge norsk politi mener spansk politi at en nordmann i 40-årene fra Østlandet er den øverste lederen av kokainbåtligaen. Spansk politi omtaler ham som «El Profesor» – «Professoren» – ettersom han i Spania skal ha utgitt seg for å være norsklærer. Mannen stiller seg uforstående til anklagene, skriver avisen.

En kosovoalbansk mann i 40-årene, som tidligere har bodd i Norge og som for tolv år siden ble dømt i lagmannsretten i en større narkotikasak, vurderes av spansk politi å ha en posisjon høyt oppe i hierarkiet.

– Vår etterforskning har vist at det er to personer med tilknytning til Norge som er sentrale, som vi mener er på organisator- og ledernivå, sier Eikrem.

I sus og dus på Solkysten

Spansk politi skrev i en pressemelding 19. juli at «El Profesor» antas å ha drevet med narkotikasmugling i mer enn 20 år. De mener det er han som rekrutterte besetningsmedlemmene på seilbåtene.

Ifølge spansk politi er en av de mange varetektsfengslede nordmennene en tidligere bank- og verditransportraner som allerede hadde sonet mange år i fengsel.

De mener «El Profesor» koordinerte produksjonen og transporten av narkotikaen med colombianske og mexicanske karteller. På Spanias solkyst levde medlemmene av den kriminelle organisasjonen med høy levestandard, takket være den kriminelle virksomheten, fastslår spansk politi.

Etterforskningen har ifølge politiet vist at gruppen benyttet Valencia, Alicante, Almería, Málaga og Kanariøyene som logistikkpunkter før de satte seil til Sør-Amerika. I Brasil, Colombia, Guyana, Trinidad og Tobago og Saint Lucia ble seilbåtene vedlikeholdt, og her ventet de så på ordrer fra «El Profesor» og hans høyre hånd om å laste narkotikaen.

Powered by Labrador CMS