Økokrim advarer mot hjemmesoning for rike hvitsnippkriminelle

Fotlenkesoning hjemme for rike personer som er dømt for økonomisk kriminalitet kan bygge opp under en oppfatning om klassejustis, mener Økokrim.

Publisert

«Tradisjonelle, gjerne ressurssterke, «hvitsnippkriminelle» vil med fotlenkesoning kunne gjennomføre denne hjemme under behagelige forhold. Slik avsoning av straff legger altså til rette for forskjellige soningsforhold avhengig av hvor ressurssterk den enkelte domfelte er.»

Det skriver Økokrim et høringssvar til Justisdepartementet, ifølge Rett24.

Høringssvaret er til et forslag departementet kom med i vår som vil innebære en betydelig utvidelse av adgangen til å la straffedømte sone med elektronisk fotlenke. Blant annet foreslås det å utvide adgangen til å gjennomføre siste del av fengselsstraffen med elektronisk kontroll fra inntil seks måneder til inntil tolv måneder.

NRK har også omtalt Økokrims motstand mot forslaget.

«Selv om det sosiale fallet kan være stort etter en domfellelse, må det spissformulert spørres hvilken avskrekkende effekt det har at næringslivsleder X soner straffen for alvorlig økonomisk kriminalitet i sin store villa i et eksklusivt boområde. Utvidet bruk av fotlenkesoning i dette segmentet vil snarere kunne bygge opp under en oppfatning om «klassejustis» og at de kriminalitetsområdene Økokrim har et særskilt ansvar for å bekjempe er mindre alvorlige.», skriver Økokrim.

Powered by Labrador CMS