Pride-paraden går av stabelen i Oslo – venter mange mennesker

Lørdag er duket for folkefest i Oslos gater når pridefeiringen topper seg med en regnbuefarget parade gjennom sentrum. Politiet tror mange kommer til å delta.

Publisert Sist oppdatert

Flere av Ruters busser og trikker har avvik mellom klokken 11 og 17 når folketoget danser seg gjennom sentrum av hovedstaden. I tillegg er flere gater sperret for å gjøre plass for paraden.

– Det medfører mye folk i sentrum og en god del sperrede gater, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo-politiet i en melding til pressen.

Han understreker at politiet har hatt god kommunikasjon med arrangøren og øvrige samarbeidsaktører i oppløpet til årets pride. Det framfor alt for å sikre at feiringen går trygt for seg.

– Politiet vil være godt synlig for å sikre arrangementet, og vi minner om at det er fly- og droneforbud i forbindelse med paraden, sier Gulbrandsen.

Bevæpnet politi

Paraden i Oslo er den største prideparaden i Norge. Totalt 144 organisasjoner skal delta, deriblant Amnesty, Skeiv Ungdom, Den norske kirke og Forsvaret.

Politiet har høy beredskap og kommer til å være bevæpnet gjennom hele arrangementet, som skjer kun litt over to år etter masseskytingen i Oslo sentrum, der to personer ble drept og ni såret. Påtalemyndigheten har fastslått at angrepet var rettet mot skeive.

– Pride handler om å feire kjærligheten, mangfoldet og de viktige likestillingskampene som er tatt og vunnet. Men det handler også om de kampene som fortsatt må tas, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery, som selv skal delta i lørdagens parade.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) deltar også.

Ingen konkrete trusler

Politiet har tidligere sagt til ABC Nyheter at de ikke er kjent med konkrete trusler mot prideparaden i Oslo, og sier de ser færre trusler og hatefulle ytringer mot skeive enn ved fjorårets feiring.

Politiet er i tett dialog med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om dette.

Ap-politiker Hadia Tajik uttrykker likevel bekymring for alt homohat som har kommet fram i forkant av paraden, skriver Dagens Næringsliv. Oppladningen til pride-markeringen har blant annet vært preget av flere nyhetssaker om hærverk og brenning av pride-flagg i ulike deler av landet.

– Det er noe med omfanget og timingen som gjør at jeg blir forbannet og skremt av de holdningene som det representerer, sier Tajik til avisen.

Hatkriminalitetsstatistikken i Oslo viser at hatkriminalitet basert på seksuell orientering økte med 43,7 prosent fra 2022 til 2023.

Powered by Labrador CMS