Får innbyggertallet femdoblet: – Årets høydepunkt både for turistene og politiet
For politistasjonssjefen i Kragerø går innbyggertallet fra 10.500 til over 60.000 om sommeren.
I «Politisommer» svarer ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og om hverdagen i politiet.
Dagens sommergjest:
Øystein Skottmyr
Politistasjonssjef for Kragerø politistasjon
Hver sommer er det storinnrykk av turister i Kragerø, hele 50.000 av dem, ifølge kommunen. Selv om det dermed er nok å henge fingrene i, er dette også årets høydepunkt for politiet, forteller politistasjonssjef Øystein Skottmyr. Selv skal han også feriere i Kragerø, for det er jo ingen grunn til å dra langt når han har ferieparadiset sitt rett utenfor døra.
– Hva gjør du for å slappe av om sommeren?
– Jeg nyter fridagene med opplevelser sammen med familie og venner.
– Hvor reiser du på ferie?
– Hallo, jeg er jo født og oppvokst i Perlen blant kystbyene – Kragerø. Det finnes jo ikke noe bedre ferieparadis når en kan bruke Kragerøs skjærgård, og å lade «batteriene» med Havets delikatesser og Kragerø's egen slakter Brubakkens utvalgte pølser.
– Er det noe du ikke får tid til til vanlig, som du får gjort i ferien?
– I ferien er en ikke så styrt av klokka og kalender, og kan ta det som det kommer. Da kan jeg gjøre det jeg har lyst til, sammen med mitt barnebarn Mila på ett og et halvt år.
– Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben?
– En lever bare en gang meg bekjent, og da er det viktig med rikelig tid og opplevelser sammen familie og venner.
– Leser du mail fra jobben i ferien?
– Hmmmmm, innimellom hvis du lover å ikke si det til noen… må jo det.
– Ser du frem til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser frem til tiden fremover?
– Ja, etter en god ferie sammen med de nærmeste, ser jeg frem til å komme tilbake til jobb, til å treffe mine gode og hyggelige kollegaer, utveksle ferie opplevelser og at vi sammen skal ta fatt på nye utfordringer og oppgaver – alltid noe nytt
– Hva er dine sommerfavoritter? (Aktiviteter, mat, drikke, musikk)
– Selv om Kragerø er stedet, så passer jeg alltid på å få reist rundt noen dager på bilferie, også er jeg veldig glad i Norgesferie, utforske nye steder, kulturer og nye matopplevelser. Jeg er glad i all mat – noe kroppen bærer preg av – men innrømmer at jeg helst ser at maten er kokt, stekt eller røkt – også har jeg begynt å tenke på sommerkroppen 2020, siden jeg ikke rakk det i år.
Jeg må alltid ha noe godt å drikke til maten – både godt øl og gode viner nytes – også alkoholfritt. Musikk er ikke min sterke side, noe som mine nærmeste sikkert kan bekrefte, men liker musikk fra 60-70 og 80 årene, ikke spør om artister.
– Ifølge Kragerø kommune kommer det ca. 50.000 turister til Kragerø om sommeren. Det er en ganske stor økning i innbyggertall for en by med rundt 10.500 innbyggere. Hvordan merker politiet innrykket av sommerturistene?
– Det merkes godt at byen «vokser» om sommeren, men vi har et godt samarbeid med kommune, restauranter, handelsnæringen og andre bidragsytere i en liten kommune. Vi har fellesmøter før sommeren og evalueringer etter sommeren, så vi er godt forberedt og er enige om at dette er et felles ansvar, og ikke noe en etat/næring kan gjøre alene.
Her må alle stå på med å rettlede og veilede publikum for å markedsføre Kragerø som en familievennlig by, med noe for enhver smak.
Vi har omkring 5000 hytter i skjæra og mange båtturister, så sommeren er årets høydepunkt både for turistene og politiet. Selv om distriktet vårt også har store hyttefelt i Nissedal og Drangedal, som benyttes i større og større grad høst og vinter.
For politiet gjelder «Kardemommeloven», men vi merker økninger i ordensproblemer, tyverier, voldshendelser, og ruskjøring både på land og på sjø. Sommeren medfører selvfølgelig også større utfordringer på sjøen, så politiets båttjeneste er viktig med den økende båttrafikken vi har, flere og større motorer, ruskjøring og mangelfull vestbruk.
– Med så mange tilreisende blir det færre politifolk per innbygger. Hvordan løser dere dette?
– Vi er så heldige i Kragerø at vi får styrket bemanningen med gode og dyktige kollegaer som er uteksaminert fra politihøgskolen, så vi får god vakt- og beredskap både på land og på sjø og holdt etterforskningen på en god måte gjennom sommeren ved hjelp av erfaring og godt planlagte tjenestelister.
Det å kunne blande nyutdannede og erfarne kollegaer er en vinn vinn situasjon som gjør at vi år etter år får tilbakemelding fra det publikum vi skal betjene at vi har et politikorps vi kan være stolt av. Og det blir jo jeg når jeg får sånne hyggelige tilbakemeldinger på mine tjenestemenn og -kvinners utførelse og løsning av de mest utroligste oppgaver, sier Skottmyr.
Les tidligere intervjuer fra spalten «Politisommer» her.
LES OGSÅ: Politistasjonssjefen fant brev fra 1953 - Det viste seg å være ganske dagsaktuelt